30 Temmuz 2021 11:15

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu: Bulaşıcı hastalıklarla aşı ile mücadele edilir​​

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Mersin ve Türkiye halkına aşı olması; Sağlık Bakanlığı’na ise aşı çalışmalarının hızlandırılması ve toplumsal önlemler alınması konusunda çağrı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Günlük vakaların 20 bini, günlük ölümlerin ise 70’i aştığı bir dönemle yeniden karşı karşıya gelinmesiyle aşının önemi giderek artıyor. Mersin’de haftalık vaka yoğunluğunun yüzde yüz artarak 100 binde 109 olarak açıklanması ile birlikte Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Mersin ve Türkiye halkına aşı olması; Sağlık Bakanlığı’na ise aşı çalışmalarının hızlandırılması ve toplumsal önlemler alınması konusunda çağrı yaptı.

Platform adına basın metnini okuyan Mersin Tabip Odası Şube Başkanı Mehmet Antmen, pandeminin başlangıcından bu yana “Nerede hata yapıyoruz? Neleri eksik yapıyoruz?​” sorularını kendilerine sorarak doğru yanıtı bulmak ve pandemi ile mücadele etmek için çabaladıklarını ancak aynı duyarlılığı yerel yönetimlerde, Sağlık Bakanlığı’nda ve hükümette bulamadıklarını ifade etti.

Yeterli aşılama oranları sağlanmadan tam açılmanın yapılması ve toplumun rehavete sürüklenmesinin Sağlık Bakanlığı’nın affedilmez hatalarından biri olduğunu söyleyen Antmen, aşı tedariği konusunda sıkıntılar giderilmişken yeterli aşı oranına ulaşılamıyor olmanın ciddi eksikliklerden birisi olduğunu belirtti. “Aşıya karşı olan bu ilgisizliğin nedenlerini ortaya çıkaramamak, bu konuda yapılan yanlışlıkları düzeltememek ve hataların üzerine gidememek eksikliklerimizi gidermemizin önünde ciddi bir engeldir.” diyerek aşının önemini vurgulayan Antmen, son yüzyılda bilimin gelişmesi ve bulunan aşılarla Çiçek, Çocuk Felci, Boğmaca, Kızamık gibi hastalıklarla başarı ile mücadele edilebildiğini ve çok sayıda insanın hayatının aşı sayesinde kurtulduğunu hatırlattı.

Aşılamanın yeterince önemsenmemesi ve yavaş ilerlemesinin eğitimi etkileyeceği endişesi içerisinde bulunduklarını belirten Antmen, önlemler alınmazsa okulların açılmasına yönelik olumsuz bir kararın da alınabileceğini söyledi. “Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılmasına yönelik önlemleri bugünden almalı, yüz yüze eğitimin asla aksamamasını sağlamalıdır. Bunun için şu andan itibaren alınması gereken tedbirler vardır; Tüm milli eğitim personelinin aşıları tamamlanmalıdır, aşı yaşı acilen 12’ye indirilerek çocukların aşılanmaları sağlanmalıdır, okulların fiziki şartları düzeltilmeli, personel sayısı arttırılmalı, atanamayan öğretmenler acilen ihtiyacı olan okullara atanmalıdır.” diyerek Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları açma ve yüz yüze eğitim konusunda samimi olup olmadığını pratikte göstermelidir dedi.

Pandeminin yayılmasına yönelik toplumsal önlemlerin acilen alınması gerektiğini söyleyen Antmen, önlemlerin yasak uygulamaları anlamına gelmediğini bunun yerine kapalı ve kalabalık mekanlara yönelik sıkı bir denetimin sağlanması, HES kodu sorgulamalarına aşı karnesi eklenerek yurttaşların aşılanmaya teşvik edilmesi, toplu ulaşım kontrolleri, şehirler arası ulaşım denetimleri, uluslar arası ulaşımda PCR, aşı ve izolasyon tedbirlerinin  sağlanması ve  aşıya ilgiyi arttırmaya yönelik Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir kampanya başlatması gerektiğini vurguladı. Mersin Tabip Odası ve diğer sağlık sendikaları başta olmak üzere Emek ve Demokrasi Platformu olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirten Antmen aşı mücadelesinin genişletilmesi ve hızlandırılması, önlemlerin acilen alınması çağrısında bulundu. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çevre Mühendisleri Odası: Ormanlar, dereler, denizler yağma planlarına feda ediliyor

SONRAKİ HABER

İzmir'in Kiraz ilçesindeki yangın kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...