28 Temmuz 2021 09:52

Sendikalaştıkları için işten atılan Yurtiçi Kargo işçileri işe iade davasını kazandı

Yurtiçi Kargo’da sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin mahkemesi sonuçlandı. İşçilerin işe iadesine ve sendikal tazminat ödenmesine hükmedildi.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Mahkeme, Yurtiçi Kargo işçisi olmasına rağmen muvazaalı olarak alt şirket Turan Kargo’da sigortalı gösterilirken işten çıkarılan iki işçi hakında işe iade kararı verildi.

Yurtiçi Kargo işçilerinin TÜTMİS’e üye olmalarının ardından istifa baskısı ve mobbingle başlayan süreç işten atmalara kadar gitti. Yurtiçi Kargo patronu bugüne kadar 150’den fazla TÜMTİS üyesini işten çıkardı. TÜMTİS işten çıkarılan işçiler için işe iade davaları açtı. Yurtiçi Kargo işçisi olmasına rağmen muvazaalı olarak alt şirket Turan Kargo’da sigortalı gösterilirken işten çıkarılan Serkan Sarıkaya ve Celal Şimşek’le ilgili İstanbul 23. İş Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, mahkeme heyeti Serkan Sarıkaya ve Celal Şimşek’in ‘sendikal nedenle’ işten çıkarıldığına karar verdi. Mahkeme, her iki işçinin de asıl şirket olan Yurtiçi Kargo’da işe iadesine, işe başlatması ya da başlatmaması şartına bağlı olmaksızın 12 aylık brüt ücret tutarında sendikal tazminata ve 4 aya kadar boşta geçen süre ücretinin ödenmesine hükmetti.

Bundan önce de çeşitli mahkemelerce Yurtiçi Kargo’da işten çıkarılan işçilerle ilgili açılan çok sayıda davada işe iade ve sendikal tazminata hükmeden kararlar verilmişti.

"SENDİKA KARŞITI TUTUMDAN VAZGEÇİN"

Konuya ilişkin açıklama yapan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Yurtiçi Kargo’nun sendikal sebeplerle işçi çıkarttığının ve kendi işçisi olmasına rağmen işçileri muvazaalı olarak çalıştırdığının mahkemenin bu kararıyla birlikte bir kez daha ispatlandığını belirtti. Öztürk, “Yurtiçi Kargo işvereni bu haksız ve hukuksuz uygulamalarına derhal son vermeli, çalışanların anayasal hakkına saygı göstermelidir” dedi.

Baskılara rağmen işçilerin üye olmaya devam ettiğini dile getiren Öztürk şunları söyledi: “Yurtiçi Kargo kuralsız, esnek çalışma ile işçileri sendikal haklardan mahrum bırakarak, günde 12-13 saat sömürü koşulları altında çalıştırmak istiyor. Bu uygulamaları ile işçileri yalnızlaştırıp tek başına, işverenin karşısında güçsüz, güvencesiz ve örgütsüz bırakmak istiyor ama yanılıyor. Sendikamız Yurtiçi kargo işçilerinin yanındadır. Yurtiçi Kargo işçileri, insanca yaşanabilir bir ücret, sendikalı, iş güvenceli, toplu sözleşmeli bir düzene kavuşana kadar mücadelemiz sürecektir. Yurtiçi Kargo, haksız ve hukuksuz yöntemlerden, işçilere baskı yapmaktan, işçilerin haklarını çiğnemekten vazgeçmeli; onlara emeklerinin karşılığını vermeli, en temel ve demokratik hakkı olan sendikalaşma hakkına saygı göstermelidir.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dr. İlknur Hacısoftaoğlu: Kadınların başarısını gölgelemelerine izin vermeyelim

SONRAKİ HABER

CHP'li Erkek: Kaldırın seçim barajını, sıfırlayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa