28 Temmuz 2021 08:39

Beştaş: Sorunların etrafından dolanan bir siyasi dille nasıl bir ittifak yapılabilir?

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Adana'da demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” kampanyası kapsamında Şirin Park Otel'de demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi. Buluşmaya Bakırhan ve Beştaş'ın yanı sıra HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Fatma Kurtulan ve Kemal Peköz ile HDP MYK ve PM üyeleri ile kentteki demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Adana Barosu, Adana Tabip Odası, DİSK, KESK’e bağlı sendikalar ile CHP İlçe Başkanları, Emek Partisi, ESP, SYKP, TİP, Mücadele Birliği, Devrimci Parti gibi çok sayıda siyasi partilerin katıldığı toplantıda AKP-MHP ittifakının tek adam yönetimine karşı ortak mücadele fikri öne çıktı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, belediye seçimlerinde bir tutum aldıklarını ancak karar alma süreçlerinde yer almadıkları müddetçe benzer bir desteğin mümkün olmadığını belirterek “Biz sağdakine soldakine destek atacak bir parti değiliz. Ortak bir seçim olacaksa karar alma sürecinde tabi ki olacağız” dedi.

“TÜRKİYE'DE EN GENİŞ DEMOKRASİ GÜÇLERİ NASIL BİR ARAYA GELİRİ TARTIŞIYORUZ”

Açılış konuşmasını HDP Adana İl Eş Başkanı Gülseren Tural, "En geniş demokrasi ittifakını inşaa etmek, çözüm yollarını birlikte aramak için bu toplantıları gerçekleştiriyoruz" dedi.

Güçlü bir demokrasi ittifakını tartışmak üzere bir araya geldiklerini dile getiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, toplumun büyük çoğunluğunu dikkate almayan, ekonomik ve demokrasi sorunları, KHK'lilerin sorunları, Kürt sorunu gibi vantaşın gündemi ile ilgilenmeyen bir iktidarla karşı karşıya olduklarını belirtti. Bakırhan, sorunların çözümü için ellerindeki tek aracın mücadele etmek olduğunu söyledi. Yerel seçimleri değerlendiren Bakırhan, "Seçimler bize faşizan iktidarın aslında güçlü olmadığını gösterdi. Türkiye'de en geniş demokrasi güçleri nasıl bir araya gelir, hangi ilkeler etrafında buluşabiliriz, bunu tartışıyoruz" şeklinde konuştu.

“SORUNLARIN ETRAFINDAN DOLANAN BİR SİYASİ DİLLE NASIL BİR İTTİFAK YAPILABİLİR?

Demokratik kurumlar, aktivistler ve toplumsal dinamiklerle birlikte ülkedeki olumsuz gidişatı durdurabileceklerine inandıklarını dile getiren Meral Danış Beştaş, siyasi iktidarın baskısı ve basının ambargosuna rağmen HDP’nin oylarının yüzde 12 düzeyinde olduğunu belirterek “Bugün polis, 'HDP flamasını kaldırın. Konvoy yapmak Kara Yoları Kanunu’na aykırı' diyor. Anayasayı çöpe atmış, karayolları kanunu diyor. Böyle bir tabloda bile bizim sesimizi duyan çok büyük bir kesim var. Biz sağdakine soldakine destek atacak bir parti değiliz. Ortak bir seçim olacaksa karar alma sürecinde tabi ki olacağız. Bu irade olmadan olmaz. Bu konuda asgari müşterekler çok önemli. Hala Kürtlerin varlığını bile kabul edilmiyorsa biz nasıl demokratikleşeceğiz? Anadil reddedilecekse, Kürtlerin varlığı kabul edilmeyecekse, kayyum uygulaması devam edecekse biz nasıl ittifak yapalım? Sorunların etrafından dolanan bir siyasi dille nasıl bir ittifak yapılabilir? Biz konuşarak ortak ilkelerin ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz. Önemli olan adayların isimleri değil, bizim için hangi ilkeler etrafında bir araya gelineceğidir" diye konuştu.

Demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileri yaptıkları konuşmalarda çeşitli alanlarda demokrasi güçleri bir araya geldiğinde AKP iktidarını gerilettiğine dikkat çekilerek bu birlikteliğin Türkiye genelinde hayata geçirilebileceğini ifade etti.

“MİLLET VE CUMHUR İTTİFAKLARINA KARŞI , DEVRİMCİ DEMOKRATİK BİR HALK SEÇENEĞİ GEREKLİ”

Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek, faşizmin inşaasını tamamlamak isteyen iktidarın karşısında kadınların, Boğaziçi’de atanan rektörü geri aldırmayı başaran gençlik hareketinin, çevre hareketinin, işçi hareketinin durduğunu belirterek “Bütün olarak emek ve demokrasi güçleri bütün olarak buna müsaade etmiş değil ama bu süreç devam ediyor” dedi. Bununla birlikte AKP’nin ekonomik alanında, iç ve dış siyasette politika üretme kabiliyetini yitirdiğini, bir çözülme ve erime ile karşı karşıya olduğunu dile getiren İmrek, "AKP gidici. Ama AKP bir sistem oluşturdu ve AKP gidince ne gelecek? Burayı tartışmak lazım" diye konuştu. Millet İttifakının ufkunu sandıkla sınırlayıp hak alma mücadelelerinde 'seçimi bekleyin' diyerek kitleleri pasifize ettiğini dile getiren İmrek, “Bu yüzden Emek Partisi olarak Cumhur ve Millet İttifakı dışında 3’üncü bir seçenek, devrimci demokratik bir halk seçeneği yaratmak gerekiyor. Esas olarak ekonomik, siyasal, sosyal anlamda herkesin canını yakan talepler etrafında bir mücadele birliğinin örgütlenmesi gerekir. Kürt sorununun demokratik çözümü, kadınların eşitlik mücadelesi, geleceği karartılan gençliğin talepleri, Ağustos’ta 3 milyon memur ve 2 milyon emeklinin, 700 bin kamu işçisinin , Eylül ayında 200 bin metal işçisinin TİS süreci var. Aralık’ta Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesi dediğimiz asgari ücretin belirlenmesi var. Ve tabi ekoloj, yaşanabilir çevre. Buna son olarak mülteci meselesini de koymak gerekir. Bolu Belediye Başkanı ve Ümit Özdağ’ın faşizan yaklaşımı var. Yabancı düşmanlığına karşı mültecilerin taleplerini savunmamız gerekiyor. En geniş emek, barış, demokrasi güçlerinin birliği sağlanıp güçlü bir sokak hareketi, birleşik bir mücadele ortaya koyduğumuzda CHP de bir çizgiye gelir. Bunu başaramazsak CHP, İYİ Parti çizgisine çekilir. Buradaki fotoğrafı tüm Türkiye’ye yayabilirsek bir çıkış mümkün olur” dedi.

Heyetin yarınki programı Adana'nın Ceyhan ve Osmaniye'de halk buluşmaları ile sürecek. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ile sık sık görüşen SP'li Oğuzhan Asiltürk: "Bana biat ettiniz, unutmayın"

SONRAKİ HABER

Ordu'da halk kendi sahilini kullanamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...