27 Temmuz 2021 00:34

Diyarbakırlılar Kürtlere yönelik saldırılara dair soruyor: Hani kardeştik?

Kürtlere yönelik saldırıları sorduğumuz Diyarbakırlılar, "Hani kardeştik?" diye sordu.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Ankara, Afyon ve Konya’da geçtiğimiz hafta arka arkaya Kürtlere yönelik saldırılar yaşandı. Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan yurttaşlar, "Seçim zamanlarında kardeşiz gerisinde teröristiz” diyerek, “Hani kardeştik?​” diye sordu.

ADLİ OLAYLAR DEĞİL

Engin Dalan (31), saldırıların iktidarın politikalarından bağımsız olmadığını ifade ederek iktidarın toplumu kendi çıkarları doğrultusunda dizayn etmeye çalıştığını söyledi. Dalan, “Deniz Poyraz öldürüldüğünde Deniz’i suçladılar. Cezasızlık politikası sonucu bu. Irkçılığı körükleyip halkın açlığının üstünü örtmeye çalışıyorlar. İktidarın kışkırtmasıyla gelişen provokasyonlardır bunlar. İktidar ve ortağı, siyasi çıkmazdan kurtulmak için bu tür argümanları kullanıyor. Ülkede var olan ekonomik, siyasi ve askeri krizi örtmeye çalışıyor. Kendi iktidarını güçlendirmek için toplumu bu şekilde dizayn etmeye çalışıyor. Adli olaylar değil devlet aklı ile yönlendiriliyor. Verdiği mesaj açıktır. Bir partiyi hedef göstermenin sonucu münferit olay olamaz. Bu saldırılarla bir sonuca ulaşamazlar çünkü bu ülkede bir hafıza var. Bu korku iklimi son bulacaktır. Bu saldırıların son bulması için bütün demokrasi güçlerinin ortaklaşması gerekiyor. İnsanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

SEÇİMDE KARDEŞ SONRASINDA TERÖRİST

Mustafa İkram, (36) ülkedeki tüm kötü gidişattan Kürtlerin sorumlu tutulduğunu belirterek, “Bu kadar saldırı oluyor kimseden ses yok. Bu insanlar orada yaşamasın mı? Hani kardeştik? Kürt ise dayak yer, Kürt iş sahibi olur dayak yer. Kürt ne yapsa vuruyorlar. Bir ceza da yok. Onlardan olmayan herkes terörist mi? İnsanlar bir araya gelip bir aileye saldırıyorlar. Bu normal bir kavga değil biliyoruz. Anadilini konuşan herkes teröristtir onlar için. Sadece oradaki halkın değil devletin gözünde de böyleyiz. Seçim zamanlarında kardeşiz gerisinde teröristiz. Bırakın yakamızı, her şeyin sorumlusu biz değiliz. Bu sadece bugün değil her zaman böyleydi, ne olsa hadi Kürtlere saldıralım diyorlar” dedi.

RAHATÇA SALDIRIYORLAR

Mehmet Demirci (56) ise “Bu saldırılar doğru değil ama yapıyorlar. Bugüne kadar neyi doğru yaptılar ki? Bu insanlar ekmeği için orada, o ekmeği gasp etmek için saldırıyorlar. Burada nasıl belediyeleri gasbettilerse orada da öyle. Seçim yaklaşıyor, bu kapıya gelirler yine ‘biz kardeşiz’ derler. Ama kimse daha bunlara inanmaz” dedi.

Serdar Turhal (27), saldırıların ülkede yürütülen siyasetin sonucu olduğunu ifade ederek, saldırılara karşı sessiz kalınmasının da kabul edilemez olduğunu söyledi. Turhal, “Bunlar herkese düşman sadece Kürtlere değil ki. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı çıkıp terörist diyor Kürtlere. Buraya gelince de Kürt kardeşlerim diyor. Bu politikadır, orada saldıranlar ceza almayacaklarını biliyor. Devletin arkalarında olduğunu da biliyor. Bu yüzden rahatça saldırıyor. Bunlar adli saldırılar değil, niye burada bir Kürt, Türklere saldırmıyor? Bir hafta içinde 3 saldırı tesadüf mü?​” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Tunus Cumhurbaşkanı, başbakan, savunma ve adalet bakanlarını görevden aldı

SONRAKİ HABER

Bartın'da köpeğe cinsel istismarda bulunan erkek tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...