26 Temmuz 2021 11:19

Prof. Dr. Adnan Gümüş: LGS sonuçları, pandemi ve eşitsizliğin etkisini gösterdi

Çukurova Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, "Yerel yerleştirmede okul başarı puan üstünlüğüne göre bu puanlar sağlıklı oluşmadığı için büyük haksızlık oluşmaktadır" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

LGS yerleştirme sonuçlarını Evrensel’e değerlendiren Çukurova Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, iller, okul türleri arasında büyük bir puan farklılıkları olduğuna dikkati çekerek “Bunun nedeni eğitimdeki eşitsizlik” dedi.

İmam hatip ortaokullarının son derece başarısız olduğunu ve buradan mezun olanların ancak imam hatibe devam edebildiğini belirten Gümüş “Yerel yerleştirmede okul başarı puan üstünlüğüne göre yerleştirme bu puanlar sağlıklı oluşmadığı için büyük haksızlık oluşmaktadır. Yerel yerleştirme zaten mahalleye zorladığı için çocukları, çocuklar istedikleri liseye gidememektedirler. Kendi mahallesinde kalmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

MEB’in ‘sınavsız yerleştirmede başarı sağlıyoruz’ söyleminin başarı gibi sunulmasını eleştiren Gümüş “Sonuçlar, ortaokuldaki ayrışmanın ortadan kaldırılıp bütün ortaokulların genel ortaokula çevrilmesinin çok elzem olduğunu gösteriyor” dedi.

Geçen yıl 400-500 puan dilimi yüzde 7,85 iken pandemiyle birlikte bunun bu sene 5,61'e düştüğünü dile getiren Gümüş “Geçen yıl 300-399 puan alan yüzde 29'ken bu sene yüzde 21’e düştü. Yani puanlar düştü. Öğrencilerin yüzde ellisi birinci tercihlerine yerleşemiyor mahalli yerleşmede. O durumda bile yüzde ellisi mahalledeki seçtiği okula gidemiyor” diye konuştu.

Ancak düşük puan alanların imam hatibi tercih ettiğini belirten Gümüş, tablonun ortaokuldaki okul ayrışmasının yoksul fakir çocukları imam hatiplere yönlendirip geleceklerini ortaokul düzeyinde sınırlandıran bir büyük haksızlığa neden olduğuna vurgu yaptı.

“Yerel yerleştirmede okul başarı puan üstünlüğüne göre yerleştirme bu puanlar sağlıklı oluşmadığı için büyük haksızlık oluşmaktadır” diyen Gümüş, “Yerel yerleştirme zaten mahalleye zorladığı için çocuklar istedikleri liseye gidememektedirler. Kendi mahallesinde kalmak zorundadır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erzurum'da serinlemek için göle giren 11 yaşındaki çocuk boğuldu

SONRAKİ HABER

Ege linyit işçileri: Özelleştirme girişimleri iptal edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...