26 Temmuz 2021 04:34
Son Güncellenme Tarihi: 26 Temmuz 2021 14:41

LGS yerleştirme sonuçları açıklandı, eşitsizlik gözler önüne serildi

LGS sonuçları pandemide eğitimdeki eşitsizliğin daha da arttığını ortaya koydu. İller ve okullar arasında büyük puan farkları oluştu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçları "meb.gov.tr" internet adresinden açıklandı. Öğrenciler, yerleştirme sonuçlarına "sonuc.meb.gov.tr" internet adresinden ulaşabilecek.

SINAVA GİRMEYENLERİN SAYISI ARTTI

Eğitim Sen MYK Üyesi Simge Yardım, LGS’de uzaktan eğitimin derinleştirdiği eğitime erişimdeki eşitsizliklere rağmen öğrencilerin müfredatın tamamından sorumlu tutulduğunu söyleyerek “Hem sınav sonuçlarında hem de yerleştirme sonuçlarında öğrencilerin yaşadığı umutsuzluğu görmek mümkün” dedi. Pandemiyle birlikte özellikle düşük gelirli ve yoksul ailelerin çocuklarının eğitim sisteminin dışına düştüğünü hatırlatan Yardım, “Eğitimde artan eşitsizliklere rağmen MEB hiçbir politika üretmemiş merkezi sınavlarla da bu eşitsizlik daha da katmerlenmiştir” dedi. Bu durumun sınava ve yerleştirme sonuçlarına da yansıdığını dile getiren Yardım, “2020 yılında mezun öğrencilerin yüzde 88’i sınava girerken, 2021’de bu oran yüzde 83’e düştü. Pandemide eğitime erişemeyen çocukların sınava da girmediğini, eğitim sürecinden uzaklaştığı verilerle de ortaya çıkmış oldu” dedi.

YERLEŞTİRİLEN ÖĞRENCİ SAYISI 168 BİN

Pandemi koşulları göz önünde bulundurulmadan hazırlanan soruların öğrencilerdeki umutsuzluğu artırdığına dikkati çeken Yardım, “Tüm derslerde doğru cevap ortalamasının 2020’yle karşılaştırıldığında çok düşük olması da eğitimde yaşanan kayıpların düzeyini çok daha net göstermektedir. 2021 yılında sınava giren 1 milyon 38 bin öğrencinin sadece yüzde 34’ü sınavla öğrenci alan okullar için tercih yapmış ve bu öğrencilerin 168 bin 924’ü yerleşmiştir. 2020 yılında öğrencilerin yüzde 38’inin tercih yaptığı verisinden hareketle öğrencilerin eğitime dair beklentisinde bir düşüş yaşandığı, başarı oranlarının düştüğü ortadadır” dedi. Sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olmasının mümkün olmadığını dile getiren Yardım “Öğrencilerimizin bu sınav cenderesinden ve etüt-özel kurs-özel okul kuşatmasından çıkarılması gerekmektedir” diye konuştu. 

SINAVDAN UMUT KESİLİYOR

LGS sonuçlarının gençlerin bu sınava ve adaletine güveninin kalmadığını gösterdiğine dikkati çeken Eğitim-İş Sendikası, 2021’de sekizinci sınıftan 1 milyon 243 bin 830 öğrenci mezun olmasına rağmen sınava toplam 1 milyon 38 bin öğrenci katıldığı hatırlatılarak “2021 LGS'de 205 bin 830 öğrenci, sınava girmemiş. Tercih yapan öğrencilerin sayısındaki düşüş de bunun sağlaması olmuştur. Tercih yapan öğrencilerin 168 bin 924’ü sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi. AKP'nin imam hatip dayatmasına rağmen sonuçların imam hatiplilerin bile İHL’leri tercih etmediğini gösterdiğine vurgu yapılarak  “Yani imam hatip ortaokulundan mezun olan çocukların yüzde 48'i bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmek istememiştir” denilerek bir diğer önemli sonucun da özel ortaokul mezunlarının neredeyse tamamının Anadolu liseleri, fen liseleri ya da sosyal bilimler liselerine yerleşmesi olduğuna dikkat çekilerek “Bu sonuçlar, imam hatip dayatmasına boyun eğmemek için binlerce ailenin gırtlağından kesip çocuğunu özel okula yolladığının da göstergesidir” denildi.

SINAVLA GİRİŞTE YÜZDE 95 DOLULUK

Sınavla girilen okulların yüzde 95'inde doluluk sağlandı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçlarına göre, tercih yapan öğrencilerin yüzde 93'ü, tercihleri arasında bulunan okullardan birine yerleşti. AA'ya değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer “2020'de sınavsız yerel yerleştirmede öğrencilerin ilk üç tercihinden birisine yerleşme oranı yüzde 91,6'ydı, bu yıl oran yüzde 91,98'e yükseldi” diyerek sınavsız yerleştirmede oranın arttığını belirtti.

İlk yerleştirmede yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için yerleştirme süreci devam edecek. 26-30 Temmuz arası, yerleştirmeye esas 1. nakil tercih dönemi olacak. Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçları 2 Ağustos'ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları 2-6 Ağustos'ta yapılabilecek, sonuçlar 9 Ağustos'ta açıklanacak. Böylece merkezi yürütülen ana yerleştirme süreci, 9 Ağustos 2021'de tamamlanmış olacak. Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 20 Ağustos 2021'de yerleştirme süreci tamamlanacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunus Cumhurbaşkanı Meclis'i askıya aldı, askerler milletvekillerini Meclis'e almadı

SONRAKİ HABER

Aşılanma sorumluluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...