26 Temmuz 2021 03:52
Son Güncellenme Tarihi: 26 Temmuz 2021 12:39

Tunus Cumhurbaşkanı Meclis'i askıya aldı, askerler milletvekillerini Meclis'e almadı

Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi. Cumhurbaşkanı, vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırdı.

Fotoğraf: Nacer Talel/AA

Paylaş

Tunus parlamentosunda bulunan askerler, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekilinin içeri girmesine izin vermedi. Tunus emniyet güçleri Meclis önünde toplanan Cumhurbaşkanının Meclis'i askıya almasını destekleyenlere ve karşı çıkanlara müdahalede bulundu.

Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin yetkilerini dondurma ve parlamento üyelerinin dokunulmazlıklarını askıya alma kararını duyurmasının ardından Meclis binasına geldi.

Yardımcısı ile diğer bir grup milletvekilinin eşliğinde Meclis kapısına gelen Gannuşi, kapıdaki askerlerden içeri girmelerine müsaade edilmesini istedi. Ancak Meclis kapısındaki askerler, Gannuşi ve beraberindeki milletvekillerine Cumhurbaşkanlığından aldıkları talimatlar dolayısıyla girişlerine izin veremeyeceklerini iletti.

Askerlerle burada kısa bir diyalog yaşayan Gannuşi, Meclise giriş yapmalarının engellenmesini kınadı ve tüm milletvekillerine sorumluluklarını yerine getirmeleri ve yetkilerini kullanmaları çağrısında bulundu.

Tunus halkının özgürlükleri elinden alınarak saldırıya maruz kaldığını söyleyen Gannuşi, "Tunus halkı tiranlık dönemlerine dönmeyi kabul etmeyecektir. Özgürlük tehlike altında olduğu müddetçe yaşamanın bir kıymeti yoktur" dedi.

MECLİS ÖNÜNDE MÜDAHALE

Tunus emniyet güçleri Meclis önünde toplanan Cumhurbaşkanının Meclis'i askıya almasını destekleyenlere ve karşı çıkanlara müdahalede bulundu.

CUMHURBAŞKANI MECLİS'İN TÜM YETKİLERİNİ DONDURDU

Tunus'ta işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle binlerce kişi Başbakan Meşişi ve hükümetinin istifası talebiyle eylem düzenlemişti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said gece saatlerinde mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı. Said meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını, söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini söyledi. Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini de söyledi.

Tunus Cumhurbaşkanlığının yayınladığı videoda Said, "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" öne sürerek, isim vermediği bazı grupların "belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını" iddia etti. Said, "Silaha sığınmaya çalışanları uyarıyorum, devlete baş kaldıran hiç kimseye sessiz kalmayacağız. Bir tek kurşun sıkan olursa askeri ve emniyet güçlerimizin kurşun yağmuruyla karşılaşacaktır" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Olimpiyatlarda akredite kişilerden Kovid-19'a yakalananların sayısı 148'e çıktı

SONRAKİ HABER

LGS yerleştirme sonuçları açıklandı, eşitsizlik gözler önüne serildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...