23 Temmuz 2021 12:06

Volt Elektrik Motorları’ndan 23 işçi işten atıldı

Kemalpaşa’da bulunan Volt Elektrik’te 23 işçinin işten atıldığı iddia edildi. İşten atılan işçilerden biri, “Bir aydır ücretsiz izindeydik, 30 Haziran’da çağrılıp tazminatsız işten çıkarıldık” dedi.

Fotoğraf: Google Street View

Reklam

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

İzmir Kemalpaşa’da faaliyet gösteren SAYA Grup’a ait Volt Elektrik Motorları’nda işten atmalar başladı. Yaklaşık 600 işçinin çalıştığı Volt Elektrik Motorları’nda kısa çalışma ödeneğinin son bulduğu 30 Haziran tarihinde yani işten çıkarma yasaklarının sona erdiği gün, 23 işçi işten atıldı.

6 yıldır kesintisiz, toplamda 15 yıl Volt Elektrik’te çalışan 37 yaşındaki Mehmet Uzun işten atılan işçilerden biri. 1 aydır ücretsiz izinde olduğunu, 30 Haziran’da ise fabrikaya çağrılarak tazminatsız işten atıldığını söyleyen Uzun, “Benimle birlikte 23 işçi işten atıldı. Daha çok ücretsiz izinde olanları attılar. Kod 49’dan tazminatsız olarak işten atıldım. Hiçbir hakkımızı alamadık. Yasaklar bitti bizi bayram öncesi kapı önüne koydular” dedi.

"ÜCRETSİZ İZİNDE 1200 LİRA ALABİLDİM"

Ailesiyle birlikte yaşadığını söyleyen Uzun, ücretsiz izinde olduğu süre içerisinde devletten 1200 lira aldığını belirterek, “Babam emekli, 1500 lira emekli maaşı alıyor. Evimiz inşaatta, para bitti inşaat durdu. Kiradayız. Babam 1500 lira emekli maaşıyla 830 lira kredi ödüyor. Kalan parayla yaşayacağız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.  

“Çok karamsarım, ilkokul mezunuyum, üniversite mezunlarını görüyoruz. Onlar bile iş bulamıyor. Ancak bir torpil vs. olması lazım, tanıdığının olması lazım ki işe girebilesin. Bizim gibi ilk okul mezunlarını artık işe almıyorlar” diyerek geleceğe dair kaygılarını paylaşan Uzun, bütün desteklerin işverenlere yapılmasına da tepki gösterdi. Hukuki işlemleri başlattıklarını aktaran Uzun, haksızlığa karşı birleşmekten başka çare olmadığını söyledi.

DEVLET DESTEĞİ HEP PATRONA!

Volt Elektrik Motorları, 40 ülkeye ihracatı ve yüksek cirolarıyla ülkenin en büyük elektrik motor üreticilerinden biri. Her yıl yüksek meblağlı yatırımlarıyla gündeme geliyor. Son olarak 2021 yılı başında Konya’da bulunan Öztekfen Redüktör’ün yüzde 66’sını satın aldı. Ayrıca, Volt Elektrik Motorları, ARGE çalışmalarının yanı sıra üretim, ihracat ve cirodaki yükselişi sayesinde Türkiye’nin “ekonomideki olimpiyat takımı” anlamına gelen dünyada devlet destekli ilk ve tek marka destekleme programı Turquallty destek programına dahil.  

TURQUALİTY DESTEK PROGRAMI NEDİR? 

Bir marka destek programı… 2006/4 sayılı “Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY®’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” çerçevesinde oluşturulmuş bir program. Program kapsamına giren firmaların; 

  • Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tesciline ilişkin harcamaları,
  • Sertifikasyona ilişkin giderleri,
  • Moda/Endüstriyel ürün tasarımcısı/şef/aşçı istihdamına ilişkin giderleri,
  • Tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri,
  • Yurt dışı birimlere ilişkin giderleri,
  • Danışmanlık (yönetim, tasarım, hukuk, bilişim) giderleri devlet tarafından karşılanıyor. 
Reklam