19 Temmuz 2021 13:29

Sahil kentleri için uyarı: Tedbir yok, kalabalık çok, vakalar artacak

Turizm sezonu ve bayram tatiliyle birlikte hareketliliğin arttığı sahil kentlerinin tabip odaları başkanları, Kovid-19 salgınına dair uyarıda bulundu: "Tedbir yok, kalabalık çok, vakalar artacak."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Övgü YILDIZ
Mehmet ÇALIŞKAN
Muğla

Delta varyantı tehdidiyle artan vakalara rağmen turizm sezonu ve bayram tatiliyle birlikte sahil kentlerinde hareketlilik artıyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen turistlerle birlikte oteller dolu, plajlarda iğne atsan yere düşmez durumda. Nüfusları neredeyse 5-6 katına çıkan sahil kentlerindeki tabip odaları başkanları bu durum nedeniyle yaşanacak olan vaka artışlarına dikkat çekiyor.

"YOĞUNLUK KONTROLSÜZ"

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, kentteki aşılama oranının ülke genelinden yüksek olduğuna dikkat çekerek “Buna rağmen yoğun yerli ve yabancı turist girişinin olduğu Muğla’da Delta varyantına bağlı olarak vaka artışı yaşanacaktır. Tek başına Muğla’da aşı oranlarının yüksek olması ülkemiz genelini düşündüğümüzde pandeminin kontrolü açısından pek anlam ifade etmez. Ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine hedef nüfusun en az yüzde 75’inin kısa sürede aşılanması gerekir” diye konuştu.

Pandeminin halen devam ettiğini, insan hareketliliğinin Muğla başta olmak üzere sahil kesimlerinde kontrolsüz bir şekilde yoğunlaşmasının pandemiyle mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini dile getiren Şahin “Yakın zamanda vaka sayılarında artışlar olacak” diye konuştu.

"HASTANE KAPASİTELERİ YETERSİZ"

Muğla genelinde nüfus yoğunluğunun hızlı artmasının özellikle Datça, Bodrum, Milas, Fethiye ve Marmaris ilçelerindeki hastane kapasitelerinin yetersizliğine neden olacağını ifade eden Şahin, “Pandemide tükenme noktasına gelen sağlık çalışanları bu ek yükleri kaldıracak durumda değil. Bazı ilçelerimizde özellikle hekimlerde istifalar başladı. İl Sağlık Müdürlüğünün mevcut çalışmalarının bu aşamada yeterli olmadığını düşünüyoruz. Pek çok meslektaşlarımızdan bu konuda şikayetler almaktayız” dedi.

"MOBİL AŞILAMA HİZMETİ VERİLMELİ"

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, önlemlerin tamamen kaldırıldığını ve pandemi bitmiş gibi bir havanın oluşturulduğunu söyledi. Ancak günlük vaka sayılarının 7 bine çıktığını hatırlatan Çamlı, “Vatandaşta bir rehavet havası oluştu. Nerdeyse pandemi öncesi yaşama dönme havası var” dedi.

Delta varyantının hızlı yayılmaya başladığına dikkati çeken Çamlı, “Özellikle İngiltere’de Rusya’da vakaların neredeyse tamamını bu varyant oluşturuyor. Ruslar da turizm için Antalya’ya akın ediyor. Şu anda Antalya’da delta varyantında ciddi artışlar var” diye konuştu.

"AŞILAMA DÜŞÜK, KALABALIKLAR RİSK"

Turizm hareketlenmesiyle sahil bölgelerinde ciddi bir nüfus artışının olduğunu ifade eden Çamlı, kontrolsüz kalabalıkların enfeksiyonun yayılmasında ciddi bir risk oluşturduğunu belirtti.

Türkiye’de iki doz aşısını olan kesimin de yüzde 22-23 düzeyinde olduğunu dile getiren Çamlı “Yani toplumun yüzde 23’ünün aşılandığını biliyoruz. Bu bağışıklık ve varyanta karşı da çok düşük bir aşılanma seviyesi” diyerek kurallara uymazsak 4. pikin yaşanmasının sürpriz olmayacağını dile getirdi.

Son dönemde aşılama sayılarının da düştüğüne dikkati çeken Çamlı “Bayramda ASM’ler kapalı. Bayram tatili de araya girince aşılamada ekstra bir düşüş öngörülebilir. Bu nedenle özellikle aşı merkezlerinin sayısı arttırılabilir, aşı istasyonları kurulabilir ve mobil aşı hizmetleri hayata geçirilebilir. Hatta tatil merkezlerine mobil aşılama götürülebilir. Kısacası aşıya vatandaşın ulaşımı daha kolay hale getirilebilir” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Bu yüzyıl zehirli ve ağrılı bir yüzyıl

SONRAKİ HABER

Pazarda etiketler artık yarım kilo!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa