Ali Büyükyiğit yoldaşlarının omuzlarında uğurlandı

Hayatını kaybeden Emek Partisi Adana İl Yöneticisi Ali Büyükyiğit, Adana’nın Şambayadı köyünde parti töreni ile uğurlandı.

19 Temmuz 2021 11:33
Son Güncellenme Tarihi: 19 Temmuz 2021 16:39
Paylaş

Bir süredir tedavi gördüğü kanser nedeni ile hayatını kaybeden Emek Partisi (EMEP) Adana İl Yöneticisi Ali Büyükyiğit, Adana’nın Şambayadı köyünde yoldaşlarının omuzlarında parti töreni ile uğurlandı. Mezarı başında yapılan konuşmalarda Büyükyiğit’in son nefesine kadar sosyalizm mücadelesi verdiği vurgulanarak; samimiyet ve fedakarlıkla mücadele eden; inançlı ve kararlı bir devrimci olarak yaşadığına dikkat çekildi.

Yüzüncüyıl Cemevi’nden cenazesi alınan Büyükyiğit’in köyündeki anmasına yakınları, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile EMEP yönetici ve üyeleri, uzun süre emek verdiği Evrensel Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, 10 Ekim aileleri, Adana demokrasi güçleri ile yüzlerce kişi katıldı.

“İŞÇİ SINIFININ ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİNDE YER ALDI”

Yoldaşlarının omuzlarında marşlar ve şiirlerle son yolculuğuna uğurlanan Ali Büyükyiğit, 12 Eylül faşist cuntacılarının işkenceyle katlettiği Hasan Asker Özmen’in mezarının da bulunduğu Şambayadı Mezarlığına defnedildi. Mezarı başında yapılan konuşmalarda Büyükyiğit’in samimiyet ve fedakarlıkla mücadele eden; inançlı ve kararlı bir devrimci olarak yaşayıp hayata veda ettiğine dikkat çekildi.

Yapılan anma töreninde konuşan EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, Deniz Gezmişler idam edildiğinde Büyükyiğit’in 17 yaşında olduğunu ve onların izinden gittiğini belirterek “Ama geçmişe takılmadan, işçi sınıfının bilimsel sosyalizmini kılavuz alarak mücadele etti. Bu kapitalist düzenin ancak işçi sınıfının örgütlü mücadelesi ile yıkılacağını biliyordu” dedi. Büyükyiğit’in Gezi direnişinde çadır kurmadan, gençlere yemek taşımaya, eylemlere kadar her yerde en önde yer aldığını belirten İmrek “Ali abi kendisini sosyalizme adayan bir kişilikti” dedi.

“SON NEFESİNE KADAR SOSYALİZM MÜCADELESİ VERDİ”

Çukurova’nın ırgatları inleten çizmeli ağalarının onun karşısında İnce Memedleri de çıkardığını ifade eden Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Ama Çukurova büyük yiğitleri de çıkardı. Sadece bir kentte, kasabada bir ağaya, bir zalime meydan okumak değil, bütün dünya zalimlerine, dünya kapitalizmine, emperyalizmine meydan okumak, sosyalizmi müjdelemek, Çukurova topraklarına sosyalizmi ekmek… İşte büyük devrimcilik budur. Bu Ali Büyükyiğit ve yoldaşlarına nasip oldu.  Oktay ve Faysal’ın vurulduğu yerde bayrak yere düşmedi. Son nefesine kadar onların mücadelesini bugünlere getirdi” dedi.

“ALİ BÜYÜKYİĞİTLER HALKIN BAĞRINDA TAHT KURMAYA DEVAM EDECEK”

Ali Büyükyiğit’in işçi hareketi, halk hareketi yükseldiğinde en önde yürüyen, halkı aydınlatan ama zulmün zamanı geldiğinde, 12 Eylül cuntası kapıları çaldığında, herkesin moralinin bozulduğu anda “Yarınlar bizimdir yoldaşlar” diyen devrimcilerden olduğunu ifade eden Akdeniz şöyle devam etti; “Çukurova’da zindanlar, işkence tezgahları çürüdü. Ama Ali Büyükyiğit bugüne dipdiri en gencimiz olarak mücadeleyi bugünlere getirdi. Saraylar, saltanatlar çürüdü. Onların isimleri artık anılmıyor. Ama Ali Büyükyiğitler halkının bağrında taht kurdular, kurmaya devam edecekler” dedi.

Büyükyiğit’in 12 Eylül’e varan süreçte halk hareketinin, işçi hareketinin dalga dalga büyüdüğü yıllarda fabrika fabrika, köy köy gezen bir devrimci olduğunu dile getiren Akdeniz, “12 Eylül işkencehanelerinde direnirken kulağını Adana’daki fabrikalara veren bir devrimci. Çünkü o dönem Adana’da 11 fabrikada cuntaya “hayır” diyerek grevde olan, Sasa’nın, Paksoy’un, Millimensucat’ın yiğit işçileri var. İşte bu sınıfa güvendiklerinden dolayı sosyalizmden kopmadılar” dedi.

“ONUN COŞKUSU İLE HALKIN HABER ALMA HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Gazetelerin genellikle yazarları ve muhabirleri ile tanındığını dile getiren Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Ama Evrensel gibi bir gazete bunun dışında pek çok emeğin toplamıdır ve Ali Büyükyiğit’in de bu gazetenin varoluşunda çok değerli katkıları var” dedi. Büyükyiğit’in bir işe coşku ile sarılmanın onu başarmanın yarısı olduğu bilinciyle hareket ettiğini dile getiren Polat, “Ali abi kendisinden 25 yaş küçüklerle ilişkilerinde, günlük çalışmaya çalışma biçimi, diyalog kurma biçimi ile onlarda hep sonsuz bir güvenle ‘Ben doğru bir yerdeyim ve doğru bir iş yapıyorum’ hissini uyandırmıştır. Bu açıdan da Ali abi son derece değerli bir insandır. Biz hep coşkusu, iyimserliği ve enerjisi ile halkın bilgi alma hakkını savunmaya devam edeceğiz” dedi. 

Anmada konuşan kardeşi Sefa Büyükyiğit, mücadelesinde yanında olan dostları ve yoldaşlarını selamladı.

(Adana/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi: Süreci bizi yok sayarak sürdürmesinler

SONRAKİ HABER

2020'de 9 bin 773 yurttaş Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargı önüne çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...