15 Temmuz 2021 05:00
Son Güncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2021 21:10

Rize’de sel ve heyelan | 6 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi aranıyor

Rize'de şiddetli sağanak sonrası meydana gelen sel ve heyelan nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi, 2 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Rize'de şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ve heyelanlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Alınan bilgiye göre, Ballıdere köyünde heyelan sonucu çöken evin enkazı altında kalan Ayşe Karali’nin cansız bedenine ulaşılmıştı. 

Muradiye Beldesi’nde heyelan sonucu çöken evin enkazı altında kalan Nuri Cemal Mert'in cansız bedenlerine ulaşıldı. Sel afetinde ölenlerin sayısı 6’ya çıktı, kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

DHA'nın haberine göre Nuri Cemal Mert’in cansız bedeni çıkarıldıktan sonra aynı enkazda kalan Batuhan Delihasan’ın da otomobiline ulaşıldı. Aracında olabileceği değerlendirilen Delihasan için ekipler, enkaz kaldırma çalışması yürüttü. Üzerindeki yıkıntı kaldırılan otomobilde Delihasan’a ulaşılamadı. Ekiplerin enkazda arama çalışması sürüyor. Can kaybının Delihasan'ın cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi verilerek 7 olduğu belirtilmişti. Bu bilgi daha sonra düzeltildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Selin bir gün ardınan Valilikten yapılan yazılı açıklamada,  kayıp 2 kişiyi arama çalışmalarının 2 noktada devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, Muradiye beldesinde yapılan arama kurtarma çalışmaları sonucunda cansız bedenine ulaşılan kişilerin Hacere ve Cemal Mert, aranan kişinin ise İzzet Sarıhasan olduğu ifade edilerek, Güneysu Asmalıırmak köyünde kayıp olduğu bildirilen Adem Yanık'a da ölü ulaşıldığı kaydedildi. Güneysu Ballıdere köyünde kayıp olduğu bildirilen Aynur, Mustafa ve Ayşe Karaali'nin cansız bedenlerine ulaşıldığı belirtilen açıklamada, Güneysu Tepebaşı köyünde kayıp olduğu bildirilen Hasan Arıcı'yı arama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

MADENLİ'DE HEYELAN RİSKİ ALTINDAKİ EVLER TAHLİYE EDİLDİ 

Rize'de 14 Temmuz günü öğleden sonra başlayan yoğun sağanak sonucu bazı yollar ulaşıma kapandı, tarım arazileri zarar gördü, yer yer heyelanlar yaşandı.

Çayeli ilçesinin Madenli beldesi Merkez Mahallesi'nde menfezler tıkandı. İl Özel İdaresi ekipleri, Madenli'nin yanı sıra yağışın etkili olduğu aynı ilçedeki Büyükköy beldesinde de çalışma başlattı. Çayeli ilçesindeki Madenli Deresi'nin taşması nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nda ulaşımda da aksamalar yaşanıyor. Bazı bölgelerde büyük su birikintilerinin oluştuğu yolun bazı bölümlerinde ise selin taşıdığı taş, toprak ve odun parçaları sebebiyle araçlar ilerleyemiyor. 

İlçedeki Aşıklar ve Şairler dereleri de taştı. Yetkililer, derelerin çevresindeki köylerin muhtarlarına telefonlarla ulaşarak vatandaşları evlerinden çıkmaması yönünde uyardı. Madenli beldesinde heyelan riski altındaki evler tahliye edildi.

BÜYÜKKÖY'DE EV YIKILDI

Büyükköy beldesinde aşırı yağış nedeniyle yaşanan toprak kaymasında, ilk belirlemelere göre boş olduğu değerlendirilen bir ev yıkıldı.

YAĞIŞ GÜNEYSU, HEMŞİN, ARDEŞEN VE PAZAR İLÇELERİNİ DE ETKİLEDİ

Güneysu ilçesi İslahiye köyü ile Hemşin ilçesi Levent köyünde bazı yollar, yer yer yaşanan heyelanlar nedeniyle ulaşıma kapandı.

Güneysu Merkez Mahallesi'ndeki derenin taşması sonucu ilçe merkezi sular altında kaldı, 10'a yakın araç sel suları nedeniyle hasar gördü.

HASTANEYİ SU BASTI

Etkili yağış sonrası Tenzile Erdoğan İlçe Devlet Hastanesinin zemin katının yanı sıra ilçe merkezindeki çok sayıda iş yerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı.

Ardeşen ilçesinin Işıklı köyünde de tarım arazilerinde hasar oluştu.

İŞ MAKİNELERİ KULLANILAMADI

Şiddetli yağışın etkilediği Pazar ilçesinde de su taşkınları nedeniyle bazı araçlar su altında kaldı, çok sayıda iş yerini su bastı.

İl Özel İdaresi ve belediye ekipleri bölgede yoğun yağışın devam etmesi ve heyelan riski nedeniyle iş makinelerini kullanamadı.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada da sel ve su baskınları neticesinde 103 kişinin tahliye edildiği ve arama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Açıklamada arama çalışmalarına destek amacıyla Trabzon, Giresun ve Samsun'dan canlı arama ve kadavra köpekleri görevlendirildiği, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Taşlıdere mevkisinde arama çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada "72 köy yolu kapalı olup; İl Özel İdare yol ağında toplam 29 iş makinası 50 personel ile çalışmalar yürütülmektedir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden 1 kombi vidanjör, 1 normal vidanjör, 1 ekskavatör, 4 kamyon Güneysu ilçesine görevlendirilmiştir. Karayolları ağında kapalı yol bulunmamaktadır. Karayolları ağında toplam 6 farklı noktada 37 iş makinası ve toplam 40 personel ile çalışmalar sürdürülmektedir. İl genelinde 288 trafo merkezinde toplam 24 bin aboneye enerji verilememiştir. Arızaların giderilmesine yönelik ekip planlamaları yapılmıştır. Çayeli Büyükköy beldesinde 7 farklı noktada 35 kişi, Güneysu ilçesinde 4 farklı noktada 20 kişi, Muradiye beldesinden 3 kişi, merkez Karayemiş'ten 30 kişi, Ambarlık köyünden 15 kişi olmak üzere toplam 103 kişi tahliye edilmiştir" denildi.

Ayrıca, Güneysu Spor Lisesi yurduna Güneysu Merkez Mahallesi’nden tahliye edilen 15 kişinin yerleştirildiği belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma Bakanı ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bölgeye gittiği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İkizköy'de doğa talanına karşı suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Gergerlioğlu: Vekilliğimin iadesi için artık top TBMM başkanlığında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...