02 Temmuz 2021 06:50
Son Güncellenme Tarihi: 02 Temmuz 2021 12:10

Failler sokakta, dava zaman aşımında: Sivas Katliamı’nın acısı 28 yıldır dinmedi

Sivas Katliamı’nın 28’inci yılında PSAKD öncülüğünde Madımak Oteli’ne yürüyüş düzenlendi.

Sivas | Fotoğraf: Sultan Özer / Evrensel

Paylaş

Sultan ÖZER
Sivas

Almanya’daki faillerinin iade edilmeyen, insanlığa karşı suç olmasına rağmen zaman aşımı denilen ve buna karşı itirazın Anasaya  Mahkemesi’nde 7 yıldır beklediği Sivas Katliamında bu yıl da unutulmadı. Madımak Katliamı’nın 28. yıldönümünde Sivas’ta toplanan binlerce kişi, katliamın gerçekleştiği otele yürüdü. Alevi örgütlerinin çağrısıyla yapılan yürüyüşte, adalet talebi yükseldi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde Sivas’ta bir araya gelen binlerce kişi, Madımak Oteli’nde 33 aydın, yazar ve 2 otel çalışanının yakılarak katledildiği Sivas Katliamı’nın 28. yıl dönümünde anma etkinliği düzenledi. Her yıl olduğu gibi onlarca kentten yola çıkan yurttaşlar, sabah saatlerinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi önünde bir araya geldi. Madımak Katliamı anmasına Sivas’a gelenler, önce Yıldızeli girişinde jandarma tarafından durduruldu, tek tek kimlik kontrolü yapıldı. Sivas girişinde ise polis tarafından durdurulan araçlarda, GBT kontrolü yapıldı. Polis eskortu eşliğinde yollar açılarak, şehir turu ile cemevine götürülen kitle, şehir merkezine sokulmadı.

MERKEL’E: KATİLLERİ NEDEN KORUYORSUN?

Cemevinin önünde toplanılmasının ardından binlerce kişi katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli’ne yürüdü. “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Madımak’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı. Sivas Katliamından haklarında hüküm verilmesine karşın iade edilmeyen Almanya’daki faillerin Türkiye’ye getirilmesi talep edilen yürüyüşte açılan bir pankartta, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e katilleri neden koruduğu soruldu. Yürüyüşe CHP ve HDP milletvekillerinin yanı sıra sendikalar, meslek odaları, EMEP, Halkevleri, Sol Parti ve ESP de katıldı.

“AYM DOSYAYI 7 YILDIR ERTELİYOR”

Katliamın gerçekleştiği yerde her yıl olduğu gibi hayatını kaybedenlerin anısına karanfiller bırakıldı. Burada konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türk Ceza Kanunu’na insanlığa karşı suçun 2005 yılında girdiğine dikkat çekerek, “Artık insanlığa karşı suçlar tanımlandı, bu katliam da insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Zaman aşımını müjdeleyenlerin iktidarda olması bu gerçeği değiştiremez” dedi. Ayrıca haklarında hükümleri kesinleştiği halde Türkiye’ye iade edilmeyen Almanya’daki faillerin getirilmesi için Türkiye’nin gereğini yapmasını isteyen Özel, Anayasa Mahkemesi’nin de katliamın yargılaması konusundaki başvurularını 7 yıldır ertelediğini, bir an önce görüşülmesini istediklerini söyledi.

Ardından HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, “28 yıl önce burada bir katliam gerçekleşti. Maalesef o günden beri failler hesap vermedi, gerçekler açığa çıkmadı. Aksine iktidar katilleri korudu, hala üç sanık Almanya’da ellerini kollarını sallayarak dolaşıyorlar. Adalet yeri bulmadığı için acımız dinmiyor” diyerek katliamların aydınlatılması ve yüzleşilmesi çağrısında bulundu.

 

CUMA NAMAZI GEREKÇESİYLE ERKEN BİTİRİLDİ

Güvenlik güçleri Cuma namazına denk gelmemesi için Alevi örgütlerini anmanın erken bitmesi konusunda uyardı. Semah gösterisinin ardından yapılan konuşmasında buna değinen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, erken bitireceklerini açıkladı. Kaplan konuşmasında zaman aşımı nedeniyle Sivas Katliamı yargılamasının düşmesine tepki gösterdi. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın zaman aşımın konusunda “Milletimize hayırlı olsun” dediğini hatırlatan Kaplan, bu da yetmezmiş gibi saldırganların serbest bırakıldığını bazılarının mevki makam sahibi olduğunu söyledi. Katliamın arkasında devletin bizzat kendisinin olduğunu belirten Kaplan, laik ve demokratik bir ülke için mücadelenin görevleri olduğunu dile getirdi. Güvenlik nedeniyle cuma namazından önce programlarını erkenden bitireceklerini açıklayan Kaplan, katliamda sorumluluğu olan herkesin yargılanarak adalet gelene ve Madımak Oteli müze olana mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Müzik yasağına karşı ODTÜ Müzik Toplulukları’ndan 23.59’da etkinlik

SONRAKİ HABER

İrfan Aydın, "Erdoğan ve Soylu'ya hakaret"ten gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...