23 Haziran 2021 00:45

Mülteci işçiler: Devletten yardım alsak neden 14 saat çalışalım?

Suriyeli mülteci ayda 2 bin TL aldıklarının gerçek olmadığını, iş arkadaşlarına bunu anlatamamanın yorgunluğunu yaşadığını belirterek; "Devletten yardım alsak neden 14 saat çalışalım?" diye soruyor.

Fotoğraf: Deniz İpek

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

Denizli’de konuk olduğumuz mülteci ailenin evinde Suriyeli ve İranlı işçilerle çalışma ve yaşam koşullarını konuştuk. İranlı işçi M., uzun çalışma saatleri ve düşük ücret sorununu dile getirirken Suriyeli işçi S. de Kızılaykart tartışmalarına isyan etti.

S., “Herkes diyor Suriyeliler devletten para alıyor. Anlatamıyoruz. Para Avrupa’dan geliyor o da 4 çocuk varsa aylık 120 liraydı daha yeni 155 lira oldu. Gelmiyor bize para falan” sözleriyle Kızılaykart yardımını Türkiyeli işçilere anlatamamanın yoruculuğundan yakındı. 

‘YASA OLSA DA UYGULANMASI İÇİN BİRLİK OLMAK LAZIM’

İşten yorgun gelen M., çalışma saatleri ve düşük ücrete isyan etti. “Yasal sınır kaç 8 saat?” diyen M., “Tamam fazla çalışan da var ama parasını alıyor. Ben 12-13 saat çalışıyorum günlük 100 lira vermiyor. Tatil yok, gezmek yok. Çalış, çalış, çalış! Para da yok” dedi.

Yasal düzenleme yapılmasının da yeterli olmayacağını söyleyen M., “Günlük 300 liradan aşağı çalışmak yasak diye yasa da olsa bu uygulanmaz. Uygulanması için de herkesin birlik olması lazım. Anlaşması lazım” sözleriyle birlikte mücadelenin önemine vurgu yaptı.

‘ÇOCUKLARIMIZ OKUYAMIYOR’

Eğitimin büyük sorun olduğunu ve çözümün de yine buradan geçtiğini ifade eden M., “Çocuklar okuyamıyor. Gönderiyorsun, ‘Sen Türk müsün, Suriyeli misin’ diye soruyorlar. Çocuk bir yerden sonra eve kaçıyor. Okumak istemiyor. Okul çok önemli. Oysa eğitim sistemi komple değişse, öğretmeninden öğrencisine herkes kardeşçe yaşamayı öğrense, bu sorun 5 yıl sonra çözülebilir. Çocuklarımız okuyamıyor. Okumak istese de okulda dışlanıyor” diye konuştu.

‘SAĞLIK SİGORTAMIZ YOK’

M., İranlıların sağlık sigortasının olmamasının büyük sorun olduğunu söyleyerek, “Bizim eskiden sigorta vardı sonra kestiler. Devlet hastanesinde iyi de davranmıyorlar. Doğumda bile para istiyorlar. Cenazesi verilmeyen hasta yakını var. Benim yakında bebeğim olacak. Öğrendim özel hastanede devletten ucuza gelirmiş. Borç toplayacağım özel hastaneye gideceğim” dedi.

‘DEVLETTEN YARDIM ALSAK NEDEN 14 SAAT ÇALIŞALIM’

Suriyeli işçi S. de ayrımcılıktan yakındı. Avrupa’nın mülteciler için ayırdığı kaynağın çok azının mültecilere verildiğini bunun bile toplumda doğru bilinen yanlışlara ve düşmanlığa yol açtığını söyledi.

Kızılaykart üzerinden verilen yardımın Avrupa fonundan ödendiğini söyleyen S., “Geçen bir abi, ‘Size 2 bin lira maaş veriyorlar’ dedi. Anlatamadım. ‘Kanıtla’ diyorum, yok öyleymiş. Kim çıkarıyor bunları? Herkes diyor ‘Suriyeliler devletten para alıyor’. Anlatamıyoruz. Para Avrupa’dan geliyor o da 4 çocuk varsa aylık 120 liraydı daha yeni 155 lira oldu.  Kiramızı devlet ödüyormuş. O zaman biz niye 14 saat çalışıyoruz? Ayağım ameliyatlıyken 6 ay hamallık yaptım. Neden yaptım? Marketten ekmek alıp geliyorsun poşetleri görenler ‘bak paraları var’ diyor. Evde çocuk var, yemek yemeyecek miyiz? Mülteci olduğumuz için aç mı kalalım?”

‘YAŞAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

İktidarı ve muhalefeti ayrı ayrı eleştiren S., “Avrupa parayı vermiyor diye sınırları açtı. Para geldi kapadı. Muhalefet, Suriyeliler gitsin diyor. İktidar olunca kalsın diyecek. Niye, çünkü para geliyor. İktidar da muhalefet de mültecileri kullanıyor. Biz yaşamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Reklam