20 Haziran 2021 07:44

EMEP: Ranta değil, depreme bütçe ayrılsın, acilen önlem alınsın

EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, "Yaşam hakkımızı savunmak ve önlemlerin alınmasını sağlamak için tüm İstanbullu işçi ve emekçileri birleşmeye, mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul'da önceki gün meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem vatandaşlarda küçük çaplı tedirginlik yaratsa da genel olarak “İstanbul depreme hazır mı?​” sorusunu bir kez daha gündeme taşıdı.

Depreme ilişkin açıklama yapan Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, “Milyonlarca emekçi beklenen büyük İstanbul Depremi’ne dayanıksız binalarda oturuyor. Son yaşadığımız deprem kısa süreli ve yıkıcı bir deprem olmasa bile beklenen büyük deprem her gün daha da yaklaşmaktadır. Tüm bu beklentilere rağmen önlem almayan sorumlular milyonlarca insanın hayatını göz göre göre riske etmektedir” dedi.

DEPREM VERGİLERİ NEREDE?

İktidarın yıllardır toplanan deprem vergilerini sermayeye yeni rant alanları açmak için kullandığını söyleyen Barbaros, “Elazığ depreminde IBAN yayınlanarak halktan para istenmesi bunun en açık örneğiydi. Beklenen büyük İstanbul Depremi’ne bütün bir bölgenin hazırlanması gerekirken tek adam rejimi Kanal İstanbul gibi projelerle kamu kaynaklarını ranta çevirmeye çalışıyor, milyonlarca insanı ölüme terk ediyor. Daha çok para için çıkarılan imar barışı (affı) ile depreme dayanıksız binalar yasal hale getiriliyor. Deprem toplanma alanları imara açılıp AVM’lere teslim ediliyor; bütün bir şehir betona bulanıyor. Kanal İstanbul’un yapımının daha fazla olumsuz sonuca yol açacağı bilinmesine rağmen göz ardı ediliyor” dedi.

RANT İÇİN KURALSIZLIK!

Depreme ilişkin adım atılmadığı gibi İstanbul’un, acil toplanma alanlarının da ranta açılarak depreme hazırlıksız hale getirildiğine dikkat çeken Barbaros, “Yine deprem yönetmelikleri hiçe sayılarak kentsel dönüşümler tam bir rantsal dönüşüme çevrildi. Tarım arazileri, sulak alanlar gibi inşaata uygun olmayan alanlar bir bir yerleşime açıldı. Birçok inşaat firması kaçak yüksek katlarla gündeme gelmesine rağmen bu inşaatların tamamlanmasına onay verildi. Toplanma alanları şantiyelere çevrildi. Kısacası iktidar rant için her türlü kuralsızlığa imza attı” dedi.

DEPREME UYGUN, HALKTAN YANA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Depreme uygun, halktan yana bir kentsel dönüşümü için meslek odaları ve bilim insanlarının önerileri doğrultusunda acil bir eylem planı oluşturulması çağrısı yapan Barbaros, “Vakit kaybetmeden İstanbul’un afet toplanma alanları arttırılmalı ve bu alanlarda alınması gereken önlemler alınmalıdır. Toplumda afet bilincini artıracak eğitim çalışmaları yaygınlaştırılmalıdır. Depreme dair alınacak önlemler bellidir. Ancak sermaye ve tek adam rejimi daha fazla kar ve sömürü uğruna milyonlarca insanın hayatını riske atmaya devam etmektedir. Yaşam hakkımızı savunmak ve önlemlerin alınmasını sağlamak için tüm İstanbullu işçi ve emekçileri birleşmeye, mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'in Göç Konferansı | 10 Yıldır Süregelen Durum: Savaş, Sınır, Hukuk -1

SONRAKİ HABER

Veyis Ateş-Sezgin Baran Korkmaz görüşmesinin bir kısmı yayınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...