19 Haziran 2021 08:04

Yıllardır birbirini göremeyen iki mülteci işçiyi emek mücadelesi buluşturdu

Emek Partisi Göç ve Mülteciler Bürosu, çevrimiçi toplantısında Suriye’de tanışan ve göç ettikten sonra birbirini hiç göremeyen saya işçisi ile tekstil işçisi ilk defa birbiriyle karşılaştı.

Emek Partisinin Göç Konferansı erken toplantısından ekran alınıtısı

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Emek Partisi Göç ve Mülteciler Bürosu, çevrimiçi toplantıda Türkiye’nin farklı illerinden mülteci işçilerle buluştu. Suriye’de tanışan ve göç ettikten sonra birbirini hiç göremeyen saya işçisi ile tekstil işçisi de ilk defa bu toplantıda karşılaştıklarını belirterek, emek mücadelesi sayesinde tekrar görüşebilmenin heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

“EMEK MÜCADELESİNDE GÜZEL BİR ANIM DAHA OLDU”

20 Haziran Dünya Mülteciler günü öncesi, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’in de katılımı ile bir araya gelen mülteci işçiler sorunlarını ve ortak mücadele olanaklarını tartıştı. Toplantıda tartışılan sorunlar arasında ikamet, çalışma izni, ırkçılık ve ucuz emek sömürüsü öne çıkan başlıklar oldu. 

Suriye’den yıllar önce göçen iki mülteci işçi yıllar sonra birbirini görmenin heyecanını yaşadı. Mülteciler iletişime geçmek için sözleşerek mutluluklarını dile getirdi. Saya işçisi A. yaşadığı heyecanı şu sözlerle ifade etti: “Burada görünce çok şaşırdım. Beni tanıdı, tanımasını beklemiyordum. Akrabaları komşum oluyordu, onlarla birlikte göç ettik. Halep’ten onların köyüne göç etmiştik önce. Köyde tanışmıştık. Özelden ulaşırım. Emek mücadelesinde güzel bir anım daha oldu. Arkadaşıma ulaşabildim.” 

“ÜLKEMİZE BARIŞ LAZIM”

Toplantıda moderatörlüğü Gazeteci Özlem Temenna yürüttü. Emek Partisi Göç ve Mülteciler Bürosu’nun 20 Haziran’da gerçekleştireceği Göç Konferansı’nın hedefleri ve içeriğine dair bilgiler aktaran Temenna, açılış konuşması için sözü Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’e verdi. HDP İzmir İl binasına yapılan silahlı saldırıya dikkat çekerek konuşmasına başlayan Akdeniz, “Maalesef HDP İzmir İl binasına yapılan silahlı saldırıda bir genç kadın arkadaşımız hayatını kaybetti. Onun cenaze törenindeydim. Bizim ülkemize barış lazım, tıpkı Suriye’de, tıpkı Afganistan’da olduğu gibi burada da barışa ihtiyacımız var. Türkler, Kürtler, Araplar, bir arada yaşamak için” ifadelerini kullandı. 

“AFGANİSTAN İŞGALİ YENİ SAVAŞ YENİ GÖÇLER DEMEK”

Akdeniz, “Biz Emek Partisi olarak diyoruz ki mültecilerin olmadığı bir dünya olsun. Kimse yerinden, yurdundan edilmesin. Herkes yurdunda, toprağında özgürce, eşit haklar temelinde, ekonomik refah içinde olsun. Ama mültecilik de dünyamızın bir gerçeği. Türkiye’de 4 milyona yakın mülteci yaşıyor. Maalesef ne Birleşmiş Milletler ne uluslararası toplum onların statü hakkını kabul etmiş değil. Biz buna kökten karşıyız. Mültecilere oturum izni verilmesi lazım. İltica hakkının gündeme gelmesi lazım. Türkiye’de doğan çocukların eşit yurttaşlık hakkından faydalanması lazım” dedi.

Emperyalist politikaları da eleştiren Akdeniz, “NATO zirvesi oldu. Bunlar Ortadoğu’ya kan ve gözyaşı götürecekler. Afganistan’ı işgal bunların planlarında var. Bunlar yeni savaşlar yeni göçler demek. Biz uluslararası işçi sınıfının el ele vererek mücadelesi vermesi gerektiğini savunuyoruz. Sendikalara da çağrımız bu yönde. Aynı şekilde mültecilerin siyaset hakkının da olduğunu düşünüyoruz. Emek Partisi’nin kapıları mültecilere sonuna kadar açık. Buradan bu çağrımızı da yapmış olalım” sözleriyle mültecilere ortak mücadele çağrısı yaptı. 

“AFGANİSTAN’DA SAVAŞ HİÇ BİTMİYOR”

Emek Partisi Göç ve Mülteciler Bürosu’nun yürüttüğü çalışmaların anlatılmasının ardından mülteci işçiler sorunlarını ve taleplerini konuştu. 4 yıldır Türkiye’de yaşayan Afgan kadın işçi Ş., Trabzon’da yaşadığı yıllar içerisinde günlük 50 liraya anlaştığı ve 2 ay çalıştığı lokantadan sadece 500 lira ile işten çıkarıldığını anlattı. Kadın işçi Ş., “Biz Afganistan’dan çocuklarım okusun diye, kendi hayatımız için buraya geldik ama burada bizi önemsemiyorlar. Çok mutluyuz, çocuklarım savaş görmedi buraya kadar geldim. Fakat sınır dışı edecekler diye korkuyoruz. Afganistan’a gidersek ne yapacağız. Çocuklarımız okusun, bize çalışma iznimiz verilsin. Afganistan’da savaş hiç bitmiyor. Bitti diyorlar ama savaş hep var. Her ay iki, üç sefer bomba patlıyor” sözleriyle savaşlara tepki gösterdi. 

“SURİYELİLER İŞİMİZİ ELİMİZDEN ALDI ALGISI ORTAK GREV İLE YIKILDI”

Suriyeli Saya işçisi A., mültecilerin temel endişelerine dikkat çekti. Soruna emekçi gözüyle bakmak gerektiğinin altını çizen A., “Sorunlarımıza Türkmen, Afgan ya da mülteci olarak bakmayalım. Emekçi dediğimiz zaman herkes ter döküyor. Bir yandan sınır dışı edilme korkusu var diğer taraftan geçim. Bir de ‘Ben sendikalı olsam ceza alırım’ endişesi var. Bir mülteci olarak değil de emekçi gözüyle bakarak haklarımızı anlatmamız gerekiyor” dedi. 

Saya işçilerinin grev sürecini de aktaran A., “2017’deki greve kadar ‘Suriyeliler işimizi elimizden aldı’ diyorlardı. Birlikte greve çıktık bu algı yıkıldı. İlk grevimdi. İyi ki yapmışız. Birlikte greve çıkarak birlikte zam alabildik” sözleriyle ortak mücadele vurgusu yaptı. 

“ÇALIŞMA İZNİ İSTİYORUZ”

Suriyeli tekstil işçisi İ., “Bize ‘devletten yardım alıyorsun’ diyorlar. Hayır, bize devlet yardım etmiyor, zaten etmesin. Ben çalışır kendime bakarım. Bana çalışma izni versin” diyerek çalışma izni talebini öne çıkardı.

İkamet izni ve güvence istediklerini de belirten İ., “Biz de herkes gibi çalışıyoruz ama herkes gibi para alamıyoruz. 3 hafta çalıştım para vermediler. ‘Suriye’den neden geldin’ diyor. Ben ailem için burada yaşıyorum. 6 sene ailemi görmedim. Sabah işe gidiyorum akşam eve geliyorum. Yolda yürüyorum ‘Bu Suriyeli’ deyip küfrediyorlar. Irkçılık yapıyorlar” dedi.

“12-13 SAAT ÇALIŞIYORUM, GÜNLÜK ÜCRETİM 80-85 LİRA”

İranlı işçi M. de sigorta sorununu dile getirdi. Ucuz emek sömürüsüne dikkat çeken M. şunları söyledi: “Dişlerim bozuk yaptıramıyorum. Çok para istiyorlar. Yemek yiyemiyorum, 5 kilo verdim. 12-13 saat çalışıyorum, günlük ücretim 80-85 lira. Çok kötü bir durumdayız. Irkçı insan çok var. Hemen kavga, hemen küfür. Biz anlatıyoruz ki mecburiyetten geliyoruz. Hiç kimse vatanını toprağını boş yere bırakmaz. Suriye, Irak, Afganistan aynı şekilde. Bizde de şeriat sıkıntımız var. Kaçtık geldik buraya. Gözünü açıp baksınlar. Bu insan neden gelmiş. Onun da çocuğu var benim de, o da insan ben de.”

GÖÇ KONFERANSI 20 HAZİRAN'DA GERÇEKLEŞECEK

Emek Partisi, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Suriye savaşının 10. yılında göçün dünü, bugünü ve yarınını, gerçekleştireceği Göç Konferansında gündem edecek. Göç alanında çalışan akademisyenlerin, hukukçuların, gazetecilerin, sendikacıların ve Suriyeli mültecilerin yer alacağı konferansta göç meselesi ve çözüm önerileri konuşulacak. EMEP’in 20 Haziran Pazar günü 10.30-17.30 saatleri arası 3 oturum şeklinde gerçekleştireceği konferans, partinin sosyal medya hesaplarından ve Evrensel Web TV’den canlı yayımlanacak.

ÖNCEKİ HABER

Altunhisarlı çiftçi: Tarımda son 35 yıldır böyle zor bir dönem yaşamadım

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Yaman Barlas’a Eğitim Sen’den plaket

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...