19 Haziran 2021 05:40

Yargıtay HDP’li Çağlar Demirel'e verilen hapis cezasını bozdu

Yargıtay, milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan HDP'li Çağlar Demirel'e verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasını bozdu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yargıtay, dokunulmazlığı kaldırılarak 2015'te tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Çağlar Demirel'e "terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezası kararını, usul eksikliğinden bozdu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'nin onadığı Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını esasa girmeden usul yönünden bozdu.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, davanın Demirel'in yargılanmasının devam ettiği ve aralarında ilgi bulunan KCK davasıyla birleştirilmemesini ceza yargılaması usulüne aykırı buldu.

HEM ESASTAN HEM DE USULDEN

Gaziantep Bölge Adliyesi 4'üncü Ceza Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını onamasından sonra Demirel'in avukatları Reyhan Yalçındağ ve Serdar Çelebi, verilen hapis cezası kararının bozulması için Yargıtay'a itirazda bulundu. Avukatlar, müvekkillerinin yasama dokunulmazlığı kapsamında olan konuşmalarından dolayı cezalandırılmasının Anayasa'nın yasama dokunulmazlığı düzenlemesine aykırı olduğunu bu nedenle davanın esastan bozulmasını talep etti. Avukatlar, Demirel'in KCK davasında yargılamasının sürdüğü, iki davanın birbiriyle ilgili olması nedeniyle birleştirilmesi taleplerinin kabul edilmemesinin Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda belirtilen yargılama usullerine aykırılıktan da bozulmasını istedi. Avukatlar, ayrıca istemlerine rağmen yargılamanın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden yapılmasının da yargılamanın yüz yüzelik ilkesinin ihlal edildiğini gerekçesiyle kararın bozulmasını istedi.

BİRLEŞTİRİLME USULE AYKIRI

Yargıtay Cumhuriyet Savcısının cezanın onanması yönünde görüş bildirdiği kararı inceleyen Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, Demirel hakkında Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla başka bir davanın sürdüğünü "örgüt üyesi olmak" suçunun temadi/sürüp giden suçlardan olduğunu söz konusu dosya ile ceza verilen dosyanın birleştirilmeden hüküm kurulmasının ceza yargılaması usulüne aykırı olduğunu karar verdi.

“NEDENSİZ ISRAR CMK'YE MUHALEFETTİR” 

Yargıtay, Demirel ve avukatlarının yargılamanın yüz yüze yapılması isteminin mahkeme tarafından "zorunlu hal" nedeniyle reddederek SEGBİS üzerinden yargılamanın devam edildiğini hatırlatarak, "belirtilen zorunlu halin" ne olduğunun belirtilmeden yargılamanın SEGBİS üzerinden sürdürülmesinin Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 289/1 maddesine muhalefet olarak değerlendirdi.

Yargıtay, Demirel'in ceza aldığı dava ile aynı suçlamayla hakkında devam eden KCK davasıyla birleştirilmemesi ve Demirel ve avukatlarının istemine rağmen yargılamanın SEGBİS üzerinden yapılması nedeniyle davanın esasına girmeden davayı usul yönünden bozdu.

Kararla birlikte Demirel'in 7 HDP'li eski vekille birlikte Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde KCK Ana Davası'ndan yargılandığı dosyası, bozulma kararının verildiği Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirildi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Peru'da maden işçilerini taşıyan otobüs uçuruma yuvarlandı: 27 ölü, 16 yaralı

SONRAKİ HABER

Saman fiyatı uçtu | Çiftçi hükümetin buğday ithal etmesinden endişe duyuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa