18 Haziran 2021 00:07

Kuraklık besicileri da etkiledi: Yem ve samana zam gelince hayvanlarını satıyorlar

Kuraklık yem ve saman fiyatlarını katladı. Besiciler, fiyatlarında yaşanan artıştan kaynaklı hayvanlarını satışa çıkardı.  

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yaşanan kuraklık nedeniyle saman ve yem fiyatları artış yaşandı. Bununla bağlantılı olarak hayvan fiyatlarında ise düşüş yaşanıyor. Besledikleri hayvanlara bakmakta güçlük çeken besiciler, bir yandan kuraklıkla bir yandan yem ve saman bulmakla, bir yandan da su olmaması nedeniyle hayvanların yakalandığı hastalıklarla uğraşıyor. 

Van'da yaşanan kuraklık nedeniyle perişan olduğunu söyleyen besici Orhan Işık, hayvanları satmak istediğini ama alıcı bulamadığını belirtti. Besicilerin çok ucuz bir şekilde hayvanlarını satmak zorunda kaldığını dile getiren Işık, “Hayvanların durumu bu yıl iyi değil. Yıl boyunca yağmur yağmadığı için kuraklık baş gösterdi. Buna bağlı olarak saman ve yem fiyatları tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Samanın tonu şuan 2 bin TL olmuş. Yine su olmadığı için hayvanlarda hastalıklar baş gösterdi. Herkes hayvanlarını satmak istiyor. Hayvan fiyatları şuan yarı yarıya düşmüş durumda. Çifti 4 bin TL olan küçükbaş hayvan fiyatları şuanda 2 bin TL. Millet ucuzdan hayvanlarını satmak zorunda kalıyor” dedi.

BESİCİLER ZOR DURUMDA

Artan saman ve yem fiyatlarına dikkat çeken besici Saim Demirtaş, kuraklığın en çok hayvan yemini vurduğunu ifade etti. Demirtaş,“Samanın kilosu 2 bin, yem ve arpanın torbası 160 TL olmuş. Hayvanlarımızı besleyemediğimiz için satmaya getirdik. Bütün çiftçiler perişan durumda. Bizim tek geçim kaynağımız hayvancılık ama hayvancılık da gittikçe bitme noktasına geliyor. 30 yıldır bu işi yapıyorum ama ilk kez bu kadar sıkıntı yaşıyorum. Hayvanlarımı bugün sattım yıl boyunca neredeyse 300 bin TL zararım oldu. Yaptığım zahmetler boşa gitti. Biz çiftçiler olarak çok mağdur durumdayız. Besicilik artık bitmiş durumda” diye dert yandı. 

“HAYVANLARIMIZI BESLEYEMİYORUZ”

Bayram Çelik ise hayvan fiyatlarının düşmesine rağmen satamadıklarını dile getirdi. Zor günler yaşadıklarını belirten Çelik, "Hayvanlarımızı pazara getiriyoruz ama kimse almıyor. Perişan durumdayız. Kuraklık nedeniyle saman ve yem fiyatları uçmuş durumda. Artık geçimimizi sağlayamıyoruz. Devlet büyükleri gelsinler halimizi görsünler. Arpanın torbası 160 TL, kepeğin kilosu ise 80 TL olmuş.  Artık hayvanlarımızı besleyemiyoruz. Saman, yem ve mazot harcamaları çok fazla. Buna bağlı olarak hayvan fiyatları çok ucuzladı. İnsanlar geçimini sağlayamadığından dolayı hayvanlarını satıyor. Eskiden bir ineğin tanesi 10 bin TL iken şu an da 5 bin TL olmuş. Eskiden 1 ton samanı 500 TL’ye alınıyorken şuanda bin 700 TL olmuş. 1 ton arpayı bin 700 TL’ye alırken şimdi 3 bin TL olmuş” dedi. (Van/MA)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’in Yahudi kültürü canlanıyor

SONRAKİ HABER

İkizdere'de direndiği için gözaltına alınan Dursun Baş, adli kontrol şartıyla serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...