14 Haziran 2021 09:45

İsrail'de Arap gazetecinin evine silahlı saldırı

Ynet haber sitesi için İsrail-Filistin ilişkilerini yazan İsrailli Arap muhabir Hassan Shaalan’ın Taibeh kentindeki evine ve arabasına silahlı saldırı düzenlendi.

Hassan Shaalan | Fotoğraf: @RSF_en/Twitter

Paylaş

İsrail’de haber sitesi Ynet için İsrail-Filistin ilişkilerini yazan İsrailli Arap muhabir Hassan Shaalan’ın Taibeh kentindeki evine ve arabasına saldırı düzenlendi. Şans eseri yaralanan olmazken, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) saldırıları şiddetle kınadı.

Hassan Shaalanın İsrail’in Taibeh kentindeki evine ve arabasına maskeli ve silahlı kişiler tarafından 3 Haziran’da saldırı düzenlendi. Saldırganlar, Shaalan’ın komşularına nerede yaşadığını sorduktan sonra evlerine ateş etmeye başladı. Shaalan’ın ailesi saldırı sırasında evdeydi. Kurşunlar 4 ve 13 yaşlarındaki oğullarının yatağına isabet etti. Saldırıda şans eseri kimse yaralanmadı.

GAZETECİLİK FAALİYETLERİ NEDENİYLE HEDEF ALINDI

İsrail polisi saldırıyla ilgili soruşturma başlattı ancak herhangi bir şüpheli açıklanmadı. Saldırıyla ilgili henüz resmi bir açıklama olmasa da Shaalan, Ynet’te yaptığı gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hedef alındığını aktardı. Shaalan ayrıca silahlı kişilerin küfürlerle birlikte adını bağırmaya başladığında kişisel olarak hedef alındığını tahmin ettiğini aktardı.

Shaalan, Arap kasabalarındaki çete şiddetini ve Arap şehirlerindeki son isyanları kapsayan çalışmaları nedeniyle daha önce ölüm tehditleri almıştı.

IPI: SORUMLULAR ADALETE TESLİM EDİLMELİ

IPI Direktör Yardımcısı Scott Griffen, “İsrail, Hassan Shaalan’ın evine yapılan son silahlı saldırıyı derhal ve kapsamlı bir şekilde araştırmalı ve sorumluları adalete teslim etmelidir. Özellikle basın mensuplarına yönelik saldırıların arttığı bir ortamda, gazetecilere yönelik şiddet içeren tehditler son derece ciddiye alınmalıdır” dedi.

Saldırıdan bir hafta önce Shaalan, İsrail gazetesi Haaretz’e, polisin Arap gazetecilere yönelik şiddeti ve uygulanan şiddetin cezasız kalması nedeniyle haber yaparken kendini güvende hissetmediğini söylemişti.

Shaalan, diğer Arap gazetecilerle birlikte bir protesto mektubu paylaşmış ve İsrail polisine seslenmişti. Shaalan ayrıca Kudüs’ün Şeyh Cerrah semtinde polis şiddetine karşı bir gösteri düzenlemişti.

AP VE EL CEZİRE BİNALARI BOMBALANMIŞTI

IPI İcra Direktörü Barbara Trionfi; IPI’ın, İsrail ve Filistin’de gazetecilere yönelik son zamanlarda yapılan birkaç saldırıyı belgelediğini aktardı.

Mayıs ayında İsrail, binanın Hamas tarafından da kullanıldığını iddia ederek Associated Press ve El Cezire’nin Gazze’deki yerel ofislerini bombalamıştı.

Associated Press, “Hamas’ın binada veya binada aktif olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını” belirten bir bildiri yayımlamıştı.

IPI, bombalamayı “İnsan hakları ve uluslararası kabul görmüş normların ağır ihlali” olarak nitelendirmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Üniversitesi, bakterileri kullanarak müsilajı temizlemeyi başardı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...