18 Nisan 2011 09:45

'Emek bizim İstanbul bizim'

Emek Sineması 2 yıldır kapalı... Sinemaseverlerse Emek Sineması’nın kapatılmasını bir kez daha protesto etti. İstanbul Film Festivali’nin simgesi olan Emek’siz bir festival daha sona ererken Emek Sineması’nın tekrar açılması için yapılan eyleme bini aşkın sinema sever katıldı. Yürüyüş sırasında kalabalık, usulsüz y

'Emek bizim İstanbul bizim'
Paylaş

Atilla Dorsay, Vecdi Sayar, Meltem Cumbul, Tülin Özen, Şebnem Dönmez, Feridun Düzağaç, Seren Yüce, Sevilay Demirci, Seyfi Teoman, Pelin Esmer, Ayça Damgacı, Orhan Aydın gibi isimlerin de katıldığı eylem her zamanki gibi Taksim Tramvay Durağı’nda başlayarak Emek Sineması’na kadar sürdü.

‘Emek bizim İstanbul bizim’, ‘Emek’ten çıkın Demirören’i yıkın’, ‘Beyoğlu avanta kokuyor’, ‘Sermaye elini Emek’imden çek’ sloganları eşliğinde yürüyüş yapan kalabalık protestolarını Demirören AVM’ye girerek sürdürdü.

AVM’DEKİ DÜKKANLAR KEPENK KAPATTI

Emek severler, Demirören AVM’ye girerken güvenlikler ne yapacağını bilemedi, Alışveriş Merkezi’ndeki dükkanlar ise kepenklerini kapattı. Grup, alışveriş merkezinin merdiven boşluklarına pankart astı. Kalabalık, Demirören AVM’nin içinde protestolarını sürdürürken alışveriş yapmak için içeride bulunanlar çıkmak zorunda kaldı. Grup, Demirören Holding’in Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde inşa ettirdiği ve imar kurallarına aykırı olan Demirören AVM ile ilgili yetkililerin sessiz kalmasını kınadı.

Protesto edilen sadece Emek Sineması değil İstanbul’un değerlerinin kolayca ranta çevrilmesiydi. Yürüyüşte yapılan açıklamada bunun bir kez daha üzerinden geçildi:

‘’Bilenler bilmeyenlere söylesin: haksız ve hukuksuz bir şekilde sermayeye devredilen Emek Sineması ve Cercle D’Orient binası Sosyal Güvenlik Kurumu’na, yani kamuya, yani bizlere aittir ve şüphesiz ki bu alan üzerindeki her türlü kullanım hakkı kamunundur ve kolektiftir. Nazarımızda meşru ve esas olan Beyoğlu Belediye Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Yenileme Kurulu Üyeleri ve Kamer İnşaaat gibi şirketlerin çıkarları değil, kamunun yararı ve kararıdır. Ticarileştirilen sanatsal ve kültürel üretime, özelleştirilen kamusal alanlara karşı kamusal müştereklere sahip çıkmanın gerekliliğine inanıyoruz. Bu nedenle, alenen ilan ediyoruz, iktidarın keyfi hukuksuzluğuna karşı Emek Sineması’nı geri alıyoruz!’’

EMEK SİNEMASININ ANAHTARI MELTEM CUMBUL’A

Demirören AVM’den “Demirören yıkılsın, Tayyip altında kalsın”sloganlarıyla çıkan sinema severler Emek Sineması’na yürüdü. Sinemanın kapısının eylemcilerin içeri girmesine karşı demir ve suntalarla kapatılması büyük tepki çekti. Emek Sineması tabelasının üzerine asılan bir kafe tabelası ise eylemciler tarafından indirildi.

İsyanbul Kültür Sanat Varyetesi, Emek Sineması’nın önünde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Emek Sineması 2 yılı aşkın süredir kapalı. Emek Sineması’nı yıkmak. Yerine tam karşısındaki Demirören AVM gibi dışı tarihi eser çakması, içi alışveriş merkezi bir ucube dikmek istediler. Emek Sineması’nın kalan parçalarını ise alışveriş merkezine hapsetmek istediler. İstanbul’un AVM’ler, rezidanslarla değiştirilen silüeti ile sadece evlerimizi, okullarımızı, sokaklarımızı değil bireysel ve kolektif haklarımızı da kaybediyoruz. Demirören’in kaçak katlarına saklı bir Emek Sineması istemiyoruz. Emek’in restorasyonunun sözlük anlamında olduğu gibi şu an bulunduğu yerde, aslı bozulmadan yapılması gerektiğinde ısrar ediyoruz. Emek’i sermayenin eline bırakmayacağız. AKM gibi sürünmesine, Haydarpaşa Garı gibi yanmaya terk edilmesine izin vermeyeceğiz.”

Açıklamadan sonra Emek Sineması’nın kapısı eylemciler tarafından renkli zincirlerle kilitlendi. Eylemciler “sinemanın anahtarı bundan sonra bizde olacak” açıklamasının ardından, temsili anahtarı Meltem Cumbul’a verdiler. Eylem, tarihi sinemanın duvarında gösterilen ‘Ekümenopolis’ belgeseli ile sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)


KÜLTÜR BAKANLIĞI’NDAN DEMİRÖREN RAPORU

Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, bir kısmı kaçak inşa edildiği iddiasıyla soruşturulan Demirören AVM raporu ise geçtiğimiz hafta tamamladı.

Demirören AVM’nin inşası için 2004’te 19 bin metrekare inşaata izin verilmişti. Ancak 2011’de inşaatı tamamlanan ve kullanıma açılan AVM 50 bin metrekarelik bir alana yayılıyor.

Raporda Demiören grubu, inşaatı yaparken çevredeki tarihi binalara zarar vermek ve tescilli bazı binaları yıkmakla suçlanıyor. İnşaatın Ağa Camii’nde büyük hasar bıraktığı iddia ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay tarafından da onaylanan ve savcılığa gönderilen raporda;
- İnşaatın kaçak kısımlarına göz yuman Yenileme Alanı Koruma Kurulu üyeleri, Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nın üst düzey yetkilileri ve Demirören AVM’nin sahipleri
hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması,
- AVM’nin üçte birinin yıkılması,
- Kaçak inşaata göz yuman Koruma Kurulu üyelerinin,
bakanlık tarafından görevden alınması isteniyor.
Ayrıca bakanlık AVM yapılırken Ağa Camii’nin tahrip olmasına sessiz kalan 2 Nolu Koruma Kurulu üyeleriyle ilgili soruşturma başlattı.

ÖNCEKİ HABER

BDP Cizre ilçe binasına baskın, çok sayıda gözaltı

SONRAKİ HABER

"Faşizme Fransız kalma"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...