12 Haziran 2021 12:17

IPI: Kıbrıs'ta gazetecilerin güvenliği sağlanmalı

IPI, yerel bir iş adamının uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla ilgili haberlerinin ardından iki Kuzey Kıbrıs gazetesine yönelik son tehditlerle siber saldırıları kınadı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kuzey Kıbrıs'ta gazetelerin uyuşturucu kaçakçılığı iddialarını haberleştirdikten sonra hedef alınması sonrası Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) bir açıklama yayımlayarak yerel makamların gazetecilerin güvenliğini sağlamaya çağırdı.

Kuzey Kıbrıs'ta medya kuruluşları, yerel iş adamı hakkındaki iddiaların yayımlanmasının ardından siber saldırılar ve tehditlerle karşı karşıya kaldı. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), yerel bir iş adamının uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı olduğu iddiasıyla ilgili haberlerinin ardından iki Kuzey Kıbrıs gazetesine yönelik son tehditlerle siber saldırıları kınadı ve yerel makamları gazetecilerin güvenliğini sağlamaya çağırdı.

Özgür Gazete'nin Editörleri Pınar Barut ve Gazedda Kıbrıs’tan Nuri Sılay, IPI’ye, suç örgütleriyle bağlantılı olduğu iddia edilen Kıbrıslı Halil Falyalı hakkındaki iddiaları aktardıktan sonra hedef alındıklarını söyledi. Barut ve Sılay, Falyalı’nın kendisi de dahil olmak üzere tehditler ve telefonlar aldıklarını ve hikayeleri kaldırmaları için baskı yaptıklarını aktardı.

AKYAVAŞ: TAM OLARAK SORUŞTURULMALI

IPI Türkiye Program Koordinatörü Renan Akyavaş, “Kuzey Kıbrıs’ta gazetecilere yönelik, kamuoyunu ilgilendiren haberleri susturmayı amaçlayan son tehditler tam olarak soruşturulmalı” dedi ve şöyle devam etti:

“IPI, Kuzey Kıbrıs’taki yetkililere gazetecilerin güvenliğini korumaya ve gazetecilerin korkmadan ve yılmadan özgürce haber yapabilecekleri bir ortam sağlama çağrısında bulunuyor.”

AİLE ÜYELERİNE TEHDİT

27 Mayıs’ta Özgür Gazete’nin Facebook’ta günlük canlı yayınının Program Sunucusu Özgür Gazete’nin Yazı İşleri Müdürü Pınar Barut, sabah haberinde gazetenin internet sitesine saldırı nedeniyle erişimin engellendiğini ve kendisi ile ailesinin güvenliğine yönelik tehditler aldığını aktardı. Barut, IPI’ye ilk olarak Falyalı ile ilgili haberin kaldırılmasını isteyen bir tanıdık tarafından arandığını söyledi. Daha sonra, içeriğin kaldırılmasını talep etmek için bizzat Falyalı aradı.

Taciz Barut’la da bitmedi. Pınar Barut IPI’ye verdiği demeçte, “Aile üyelerim, Özgür Gazete’deki haberleri kaldırmazsak işlerini kesmekle tehdit eden telefonlar aldılar” dedi ve yapılan aramalar ile saldırıların yaklaşık 15 gün sürdüğünü söyledi. Koruma için yerel makamlara başvurduğunu ancak olumlu bir yanıt alamadığını aktaran Barut, güvenliğinden endişe duymaya devam ettiğini söyledi.

"YILDIRMA EYLEMLERİ"

IPI, Gazedda Kıbrıs Editörü Nuri Sılay ile de görüştü. Sılay, Falyalı’dan da benzer taleplerle telefonlar aldığını, bu çağrıları haberciliği durdurmayı amaçlayan bir gözdağı olarak gördüğünü söyledi. Sılay, Gazedda Kıbrıs haber sitesine yapılan siber saldırıların aramalar sonrasında gerçekleştiğini söyledi ve “Daha önce siber saldırılara hedef olmuştuk ama bu sefer organize olduğu çok daha açıktı” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

F Oturumu'nda Ali Osman Köse'nin tahliyesi istendi

SONRAKİ HABER

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Kahraman: Asıl sorun müsilaj değil bu zihniyet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...