12 Haziran 2021 10:12

CHP’li Yüceer: Çocuk işçiliğinde en büyük etken yoksulluk

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı.

Candan Yüceer | Fotoğraf: CHP Basın bülteni

Paylaş

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, artan çocuk işçiliğine karşı “Ülkemizdeki 23 milyon çocuktan 2 milyonu çalışma hayatının içinde. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu rakamın 720 bin civarında olduğunu söylüyor. Devlet ise çocuk işçiliğine göz yumuyor, kendi mevzuatını uygulamıyor. Türkiye’de 2021 yılının ilk beş ayında 19 çocuk, son sekiz yılda ise en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.” dedi.

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımladı. Dünya genelinde son 4 yılda çocuk işçilerin sayısının 8,4 milyon arttığını belirten Yüceer, Türkiye’de 5-17 yaş aralığında bulunan 23 milyon çocuktan iki milyonuna yakınının çalışma hayatının içinde fiilen yer aldığını, çocukların ağır koşullar altında, hiçbir sosyal güvenceleri olmadan çalıştırıldığını vurguladı. Çocuk işçiliğine karşı etkili ve yeterli denetim yapılmadığını ifade eden Yüceer, “Devletin çocuk işçiliği konusunda mevzuatları var. Ancak devlet kendi mevzuatlarına bile uymuyor” dedi.

“ÇOCUKLAR ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR”

Çalışma hayatındaki yetersiz denetimlerin çocuklar için bir yaşam hakkı ihlaline dönüştüğünü aktaran Yüceer, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, 2013'te 59 çocuk, 2014'te 54 çocuk, 2015'te 63 çocuk, 2016'da 56 çocuk, 2017'de 60 çocuk, 2018'de 67 çocuk, 2019’da 67 çocuk, 2020’de 68 çocuk ve 2021’in ilk beş ayında 19 çocuk; yani 2013 ve 2021 (ilk beş ay) yılları arasında en az 513 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Ölen çocukların 58’i ise göçmen çocuk işçilerdi. Bu yıllar arasında, tarım-orman işkolunda 294 ölüm, inşaat işkolunda 50 ölüm, metal işkolunda 37 ölüm, konaklama işkolunda 23 ölüm, ticaret işkolunda 21 ölüm meydana geldi. Çocuk iş cinayetlerinde 14 yaş ve altında ölüm 169 iken, 15-17 yaş arası ölüm sayısı 344 oldu. Çocuk iş cinayetlerinde genel olarak her yıl mayıs ayından itibaren ciddi bir artış görülüyor. Okulların tatil olduğu aylarda çalışan çocuk sayısındaki artış, tarım istihdamının mevsimsel artışı, stajyerliğin artması gibi nedenlerle bu dönemlerde çocuk iş cinayetlerinde büyük bir artış yaşanıyor. Temmuz-Ağustos ayları en fazla çocuk işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği aylar oluyor. Bu cinayetlerin ve artan çocuk işçiliğinin sorumlusu devlettir. Çünkü devlet çocuk işçiliğine iş cinayetlerine göz yumuyor, önlem almıyor, denetleme yapmıyor” diye konuştu.

PANDEMİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ ARTTIRDI

Çocuk işçiliğinin artışında en önemli etkenin çocuk yoksulluk oranının yüksekliği olduğunu vurgulayan Yüceer, “Pandemi, halk genelinde yoksulluğu arttırdı ve arttırmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak artan çocuk yoksulluğunun artmasıyla birlikte çocuk işçiliği de artmaktadır. Pandemi sonrası dönemde çocukların okul yaşamında uzaklaşmamaları, çocuk işçiliğinin daha fazla artmaması için gerekli çalışmalar yapılmalı” dedi.

TÜRKİYE’DE SURİYELİ ÇOCUK İŞÇİ

CHP’li Yüceer, “Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 700 bin Suriyeli yaşıyor. Türkiye’de kalan Suriyelilerin arasında 10-18 yaş aralığındaki kişi sayısı 660 bin. Türkiye'de Suriyeli çocuk işçi sayısının 200 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu rakamların çok daha fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Mülteci çocuk işçiler kayıt dışı sektörlerde çok daha kötü koşullarda çalışıyorlar ve çalıştıkları yerlerde ayrımcılığa maruz kalıyor. Okullaşamayan mülteci çocuklar, erken yaşta evliliğe ve çocuk işçiliğe zorlanmaktadır. Hiçbir çocuk, eğitim hakkından maruz bırakılmamalı. Çocuklar çocukluklarını doyasıya yaşamalılar” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK İŞ CİNAYETLERİ TARIM ALANINDA YOĞUNLAŞIYOR

Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalıştırıldığını belirten Yüceer, “Çocuk işçiler, çocuk işçiliğinin en acımasız biçimleri arasında olan sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışma, aile işleri dışında, ücret karşılığında gezici ve geçici tarım işlerinde çalıştırılıyor. Tarım, Türkiye’de ücretli ya da ücretsiz aile işçisi çocuk işçiliğin en yoğun olduğu iş kolu. Çocuk iş cinayetleri de çocuk istihdamının en yoğun olduğu ve kötü çalışma koşulları nedeniyle tarım alanında yoğunlaşıyor. Tarım işçisi çocukların yüzde 64’ü 5-14 yaş arasında” diye konuştu.

"ÇOCUKLAR SABAH KALKTIKLARINDA İŞYERLERİNE DEĞİL OKULA GİTMELİ"

Yüceer, “Çocuk işçiliğine son verilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin bir anca yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Çocukların stajyerlik ve çıraklık gibi yasal kılıflar altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılması son bulmalıdır. Çalışma yaşamı, çocukların fiziksel, ahlaki, toplumsal ve ruhsal açısından olumsuz izlerle büyümesine neden olmaktadır. Çocuklar işyerlerinde aile korumasından uzakta her türlü sömürüye ve istismara açık hale gelmektedir. Çocuklar, sabah kalktıklarında işyerlerine değil okullara gitmelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hatay Arsuz halkı, "Yaşam alanımızda krom madeni istemiyoruz" dedi

SONRAKİ HABER

Nöroloji Uzmanı Oğuzhan Onultan'tan müsilaj uyarısı: Felç riski var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...