12 Haziran 2021 09:30

Hatay Arsuz halkı, "Yaşam alanımızda krom madeni istemiyoruz" dedi

Hatay’ın Arsuz ilçesinde muhtarlar ve bölge halkı, yaşam alanlarında krom madeni istemediklerini belirterek basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hatay’ın Arsuz ilçesinde muhtarlar ve bölge halkı Krom madenini istemediklerini belirterek basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya Hüyük, Arpagedik, Arpaçiftlik, Hacıahmetli, Gözcüler, Çetillik, Uluçınar, Gökmeydan, Akçalı, Beyköy, Üçgüllük, Gülcihan, Kurtbağı, Madenli, Konacık, Tülek, Tatarlı, Avcılarsuyu, Nardüzü, Konarlı, Övündük ve Pirinçli mahalle sakinleri katıldı.

Açıklama metnini Hüyük mahallesi muhtarı Rıdvan Dural okudu. "Bizler bu memleketin taşıyız, toprağıyız, suyuyuz, ormanıyız" diyen Dural, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylülerin birer emekçi olduğunu belirtti. Ormanların ve su kaynaklarının hayatın can damarı olduğunu söyleyen Dural, "Can damarımız olmazsa nasıl hayatta kalırız, nasıl soluk alabiliriz?" diye sorarak "Hüyük mahallesi halkı başta olmak üzere tüm mahalle sakinleri doğanın, ormanın ve su kaynaklarının tahrip edilmesine, kirletilmesine, yok edilmesine karşıyız" dedi.

Arsuz’un 880 dönümlük arazisinin 2 parseli 3. dereceden sit alanı olarak belirlenmiş olduğunu söyleyen Dural, "Maden çıkarımı konusunda neden bu kadar ısrarcı olduklarına anlam veremiyoruz" dedi. Ayrıca Hüyük mahallesinin yaban hayatını koruma ve geliştirme sahası olduğunu belirten Dural, "Mahallemizde krom madeni çıkarılmasını istemiyoruz" dedi.

Arsuz’un Kurtbağı mahallesinde Demircan Krom Maden şirketi tarafından yapılması planlanan ‘’Krom zenginleştirme tesisi’’ ile ilgili ÇED sürecinin başladığını söyleyen Durali "Kayısı üretimi ile bilinen Kurtbağı mahallesinde bu projenin hayata geçmesi halinde üretim durma noktasına gelecek. Nardüzü mahallesinde ise yerleşim alanının merkezine kurulması planlanan 'Kimyasal atık depolama tesisi' halkın sağlığını tehdit edecektir. Hacıahmetli mahallesinde de Krom ocağı genişletme ve zenginleştirme çalışmalarını kabul etmiyoruz" dedi.

Hüyük mahallesinde Krommer Maden merkezi tarafından yapılması planlanan krom ocağı projesinin ÇED sürecinin 18 Mart 2021 tarihinde bölge halkının krom ocağının açılmasını istememesi üzerine ÇED raporuna "Toplantı açılmamıştır, yapılmamıştır" şeklinde tutanak tutulduğunu belirten Dural, sürecin takipçisi olacaklarını ve kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alaçatı Sulak Alanı'nda port inşaatları devam ediyor

SONRAKİ HABER

CHP’li Yüceer: Çocuk işçiliğinde en büyük etken yoksulluk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...