12 Haziran 2021 09:21

Kuraklık çiftçiyi vurdu: Perişan haldeyiz

Bölge kentlerinde etkili olan kuraklık nedeniyle bu yıl zor günler yaşayan çiftçiler, perişan halde olduklarını söyleyerek destek istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van'da bu yıl kuraklık nedeniyle ekinlerinin gelişmediğini söyleyen çiftçiler, "Şeker pancarı ektik ancak sulayamadığımız için kuruyor. Böyle giderse perişan olacağız. Bunun için destek istiyoruz" dedi.

Şiddetli kuraklığın yaşandığı kentlerden biri olan Van’ın Gevaş ilçesinde şeker pancarı eken çiftçiler, kuraklık nedeniyle tarlalarını sulamak için çareyi sondaj kuyuları açmakla buldu. İlçenin Göründü (Mirxapêt) Mahallesi’nde yaşayan Cahit Kaymaz adlı çiftçi, kuraklık dolayısıyla bu yıl ekinleri gelişmediği için durumlarının iyi olmadığını Mezopotamya Ajansına (MA) anlattı. Mazotun litresinin 7 TL’ye yaklaştığını belirten Kaymaz, tarlasını sürmek için kullandığı traktörünün parçalarını dahi alamadığını söyledi.

İlk kez bu kadar zor durumda kaldıklarını dile getiren Kaymaz, “Bu yıl özellikle kuraklığın olması bizi çok zor duruma soktu. Şeker pancarı ektik ancak sulayamadığımız için kuruyor. Böyle giderse perişan olacağız. Bunun için destek istiyoruz” dedi.

KOYUNLARINI SATACAKLAR

Yuva (Sarıç) Mahallesi’nde çiftçilik yapan Müjdat Mete ise, şeker pancarı ektiğini ancak yaşanan kuraklık nedeniyle tarlasına sondaj vurmak zorunda kaldığını belirtti. Sondajın kendisine 40 bin TL’ye mal olduğunu paylaşan Mete, tarlasını sulamak için her ay ortalama 3 bin TL masrafının olacağını kaydetti.

Bu yıl samanının kilosunun şimdiden 1 TL olduğuna dikkat çeken Mete, “Saman ve yem pahalı, haliyle hayvanın da fiyatı düşüyor. Saman pahalı olduğu için tek çare olarak koyunlarımızı satacağız. Tek amacımız zararımızı en aza indirmek” diye konuştu.

"ÇİFTÇİLİK ÖLDÜ"

Tarlasına yonca eken Hasan Hakan adlı çiftçi de, her yıl tarlasını üç kez biçtiklerini, fakat yaşanan kuraklık yüzünden bu yıl tarlasını sadece bir kez biçebileceklerini söyledi. Hakan, bu nedenle hayvanlarının kışlık saman ihtiyacını satın almak zorunda kalacaklarını belirtti.

Hakan, “Mazot çok pahalı. Özellikle bizim belimizi büken de bu oluyor. Şuan 150 koyunum var ve onların kışlık samanını nasıl karşılayacağımı düşünüyorum. Çiftçilik ölmüş ama biz tutunmaya çalışıyoruz” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şenyaşar ailesi: Davamızda üstünlerin hukuku uygulanıyor, adalet istiyoruz

SONRAKİ HABER

Bakan Selçuk: Suriyeli 432 bin 956 çocuk okullu olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa