10 Haziran 2021 20:12

Diyarbakır Sağlık Platformu: Ücretsiz, ulaşılabilir ve anadilde sağlık hizmeti haktır

Diyarbakır Sağlık Platformunun açıklamasında sağlığa erişim sorunları dile getirildi, üniversite hastanelerinde mesai dışı ödemelerin itirazlara rağmen devam ettiği belirtildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır Sağlık Platformu, mesai dışı muayene tedavi ödemelerine dair Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube binasında açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken, Ücretsiz, ulaşılabilir ve anadilde sağlık hizmeti almada herkesin hakkı olduğunu ifade ederek, halkın parası kadar sağlık hizmeti aldığı bir sağlık sistemi istemediklerini söyledi.

SAĞLIĞA ERİŞİM HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR

Sağlıkta dönüşüm politikaları nedeniyle sağlığa erişimini her geçen gün daha da zor hale geldiğini belirten Güldiken, “Ücretsiz, ulaşılabilir ve anadilde sağlık hizmeti almak herkesin hakkıdır. Halk, ne kadar paran varsa o kadar sağlık hizmeti alabilirsin durumuna getirilmiştir. Biz halkımızın parası kadar sağlık hizmeti aldığı bir sağlık sistemini kabul etmiyoruz. Paran varsa kapılar sonuna kadar açılıyor. Ama çok iyi biliyoruz ki sosyal devlet anlayışında vatandaşın ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmetini almasını sağlaması bir zorunluluktur. Halkımızın ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu biliyoruz. Bunun yanında sağlık çalışanları da bu maddi haklarını emeğinin karşılığını alamamaktadır. Ülkeyi yönetenler hem vatandaşa hem de sağlık çalışanına gerekli desteği vermemekte; sorunları çözümü için de sağlık hizmetini paralı hale getirmektedir” dedi.

MESAİ DIŞI ÖDEMELER TÜM İTİRAZLARA RAĞMEN DEVAM ETTİ

Güldiken, Türkiye’de özerk bir statüyle kurulup hizmet veren Üniversite hastanelerinde, 2005 yılından itibaren ‘Mesai Dışı Muayene ve Tedavi Ödemeleri’ uygulaması, tüm itirazlarıa rağmen devam ettiğini söyledi.

Mesai dışı ödemelerin hem halkı hem de çalışanları mağdur ettiğini ifade eden Güldiken, “ Dicle Üniversitesi Hastanesinde de bu uygulamaya devam edilmekte ve halkın sağlığa ulaşımı daha da zorlaşmaktadır. Dicle Üniversitesi Hastanesi her ne kadar Diyarbakır’da olsa da, bütün bölgeye yani 10 milyonu aşkın nüfusa hizmet veren bir hastanedir. Çevre illerden bu hastaneye yoğun talepler olduğu herkesçe bilinmektedir. Kamu hastanesi statüsünde bulunmasına rağmen sunulan sağlık hizmeti, özel hastane işleyişinden farklı değildir. Dicle üniversitesi hastanesindeki öğretim üyelerinin önemli bir bölümü MDÖ uygulaması nedeniyle ücretsiz hasta bakmamakta ve ameliyat gerçekleştirmemektedir. Buna neden olan sağlık bakanlığının çıkardığı MDÖ yasasıdır. Sağlık bakanlığı, sağlık çalışanlarına hakkaniyetli olarak ödeyemediği performansı ve hastalardan para alımını, MDÖ yasası ile meşrulaştırmıştır. MDÖ Yasal düzenlemesini bakanlık “mesai sonrası acile başvuru sayılarını düşürmek için bu düzenlemeyi çıkardım” diye açıklasa da pratikteki uygulama bunun tam tersidir. Konuya dair 6 Nisan 2021 de Basın açıklaması yapmış ve sonrasında suç duyurusunda bulunmuştuk” dedi.

MUAYENELERDE MAĞDURİYETLER YAŞANIYOR

 “Hastaneye başvuran hastalar sadece asistan hekimlerin aktif olarak görev aldıkları polikliniklerde muayene olmakta, ilgili öğretim görevlileri sorumlulukları içerisinde olan poliklinik hizmetlerine dâhil olmayıp asistan hekimleri yalnız bırakmaktadırlar” diyen Güldiken, “Hastalar ameliyat için aylarca beklemektedir. Ancak MDÖ adı altında ödeme yaptıkları takdirde hem öğretim görevlisine muayene olabilmekte, hem de bir hafta içerisinde ameliyatı ve girişimleri yapılabilmektedirler. Mesai saatleri içinde hastaların muayenesi ve ameliyatları için ücret alınması kanunen yasak olmasına rağmen işlemler, ücretli yapılmaya devam edilmektedir. Mesai saatleri içinde ücretli hastalara öncelikli işlem yapılması, ücretsiz hastalar için büyük mağduriyetler oluşturmaktadır” dedi.

Güldiken, Yetkilileri, tüm üniversitelerdeki bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmesi konusunda uyarıda bulunarak hastanelerde yaşanan mağduriyetleri şöyle sıraladı;

  • Hastalar, öğretim üyelerine neredeyse ücretsiz muayene olamamaktadırlar.
  • Mesai saati dışında yapılması gereken ücretli ameliyatlar, mesai saatleri içinde yapıldığından ücretsiz ameliyatlara verilen randevular 6 ayı bulmakta, 6 ay sonunda bile randevusu sonraki tarihlere ertelenebilmektedir.
  • Üniversitelerin öncelikli hedefi olan akademik eğitimdir. Ama bu tutum nedeniyle akademik eğitim ağır aksak işlemekte, Araştırma görevlileri(asistan hekim) kendi çabalarıyla akademik süreçlerini tamamlamaktadırlar.
  • MDÖ uygulamasından ötürü sağlık çalışanlarının iş yükü artmaktadır. MDÖ düzenlemesinin kanuna göre uygulanmasını isteyen sağlık çalışanları mobinge ve tehditlere maruz kalmaktadır. Hastane yönetimi bu MDÖ uygulamasına tam biat edenlere,  sorumluluk ve çeşitli yetkiler vermesi ile liyakatı ortadan kaldırmıştır.
  • Mesai saatleri içinde yapılan ücretli tetkik ve ameliyatların resmi girişleri, mesai sonrasında yapılarak kılıfına uydurulmakta ve SGK zarara uğratılmaktadır.
  • Tüm bu işleyişlerden YÖK, Bakanlık, CİMER ve hastane yönetimi haberdar olmasına rağmen halen devam ettirilmekte ve herhangi bir tedbir alınmamaktadır.

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hidrobiyolog Levent Artüz: Marmara Denizi'ne yapılan tüm deşarjlar acilen durmalı

SONRAKİ HABER

CHP'li Ömer Fethi Gürer: Meralar alarm veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...