09 Haziran 2021 23:05

Kanal İstanbul: Kanalı yok, köprüsü var; faydası yok, bol rantı var

Kanal İstanbul projesi kapsamında 6 köprüden ilkinin temelinin 26 Haziran’da atılacağı duyuruldu. Uzmanlar, ihalesi yapılmayan projenin temelinin nasıl atılacağını sordu.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

Uzmanların uyarılarına rağmen iktidarın ısrarını sürdürdüğü Kanal İstanbul projesi kapsamında yapılacağı açıklanan 6 köprüden ilkinin temel atma töreninin 26 Haziran’da yapılacağı duyuruldu. Açılışa AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nisan ayında yaptığı açıklamada, “Kanal üzerinden geçecek köprülerden bir tanesinin adımını inşallah haziranda atacağız. İlk etapta planlanan 6 tane köprü, bunun 7 olma durumu da var. Şu anda projelendirmede bu adımlar atıldı” demişti.

"İHALE YAPILMADAN TEMEL NASIL ATILACAK?"

İhalesi yapılmayan bir projenin temel atma töreninin nasıl yapılacağının ve kimlerin yapacağının bilinmediğini belirten TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Medet Güney proje kapsamındaki köprülerden bir tanesinin temelinin atılacağının söylenti şeklinde konuşulmasını eleştirdi. Kanal İstanbul ile ilgili kamuoyuna açıklanan hiçbir proje ve ihale bulunmadığını belirten Güney şunları söyledi: “Müsilaj gibi çevre felaketlerinde işin içerisinden çıkamayan bakanlık ve iktidar sorunun çözümüne dair tüm paydaşlarla beraber hareket ederken, Kanal İstanbul gibi çok büyük bir rant elde edilecek projelerde en ufak bir bilgi dahi verilmemektedir. Daha önce yapmış olduğumuz açıklamalarda projenin hiç bir faydası olmadığını ve yaşanacak ekolojik yıkımlara dair çalışmalarımızı kamuoyuna duyurmuştuk.”

İstanbul, müsilaj, su, hava kirliliği, iklim krizi gibi birçok sorunla boğuşken iktidarın bu sorunları görmezden gelip çok daha fazla sorunlara yol açacak Kanal İstanbul projesi ile başta İstanbul olmak üzere tüm Marmara’yı yaşanamayacak hale getirdiğini belirten Güney sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar İstanbul’u yaşanamayacak bir yer haline getirmek istiyor. Ekolojik yıkımlara neden olacak projeye karşı başta Marmara Bölgesinde yaşayan insanlar olmak üzere herkesin mücadele etmesi gerekiyor.”

"RANT VE TELAŞ VAR"

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çevre Mühendisi Selahattin Beyaz, iktidarın halkın tepkisinin önüne geçmek için ‘Kanal İstanbul Suyolu’ projesine köprü inşaatlarıyla başladığını söyledi. İktidarın işin geri dönüşü olmayan bir yola girdiği imajı vermeye çalıştığını, köprü inşaatının ihalesinin göstermelik yapılacağını ya da hiç ihale yapılmadan doğrudan, yandaş sermayeye verileceğini belirten Beyaz şunları söyledi: “İş muhtemelen ‘Kamu özel iş birliği projesi” kapsamında yapılacak olup, kamu kaynakları yandaş müteahhitlere aracılığı ile kendi aralarında pay edilecek. Köpüler ve bağlantı yolları “Kanal İstanbul Suyolu” kapsamında gösterilse de, esas olarak bölgede yapılacak “Yenişehir konut alanlarının“ piyasa değerini artırmak amacı ile öncelikli yapılacak.”

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Ormancılar Derneği: Yangınla mücadele söndürülen her yangından sonra başlar

SONRAKİ HABER

Sermayeye kaynak aktarmanın yeni adı: Millet Bahçeleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa