09 Haziran 2021 00:00

Hemşire Günseli Uğur’un uzaklaştırma kararı süresiz uzatıldı!

DEÜ Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Hemşire Günseli Uğur hakkında verilen uzaklaştırma kararı yeniden süresiz bir şekilde uzatılırken, verilen idari para cezasının iptali de reddedildi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin yaşadığı sıkıntıyı dile getiren Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi (DEÜ) SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur hakkında verilen görevden uzaklaştırma kararı, süresiz şekilde uzatıldı. Sosyal mesafeye uymadığı gerekçesiyle verilen idari para cezası için de açtığı iptal davasının reddine karar verildi. Konuyu değerlendiren Uğur, “Hepsi birbiriyle bağlantılı kararlar, cezaya uygun gerekçeler aranıyor” derken, Avukatı Hasan Hüseyin Evin de “Açıkça hukuksuzluktur” diye konuştu.

“Görevden uzaklaştırma tedbirinin 5 Haziran 2021 tarihinden itibaren uzatılması uygun görülmüştür...” yazının tebliğ edildiği DEÜ Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Hemşire Günseli Uğur için aynı zamanda idari para cezasına yaptığı itiraz da reddedildi. Uğur, “Hatırlanacağı gibi 1 yıl önce haziran ayında DEÜ Hastanesi bahçesinde pandemi döneminde sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlar ve taleplerimizi ifade ettiğimiz etkinliklerimiz olmuştu. Bu etkinliklerden birisi için maske-mesafe kurallarına uyulmadığı iddiasıyla kabahatler kanundan cezalar talep edilmişti. Bunun üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına verilen ifadeler sonucunda takipsizlik kararı verildiği halde aynı gün ve tarih için mesafeye uyulmadığı gerekçesiyle verilen idari para cezası uygulandı. İtirazımız ise reddedildi ve para cezası onandı” dedi.

"MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR"

Aynı para cezasını alan başka kişilerin itirazlarının kabul edildiğini ve idari para cezalarının iptal edildiğini belirten Uğur, “Bizim itirazımız ise reddedildi. Ben bunun diğer cezalarla bağlantılı bir karar olduğunu düşünüyorum. Yine bilindiği gibi kovid-19 nedeniyle ölen sağlık emekçileri için yapılan saygı duruşu sonrasında açılan soruşturma nedeniyle tedbiren hastaneden uzaklaştırma, yani açığa alınmam kararı verilmişti. 5 Haziran itibarıyla yine süre belirtilmeden bu uzaklaştırmanın tedbiren uzatılmasına karar verildiği tebliğ edildi. Uygulamalarda o kadar hukuksuz durumlar var ki sonuca maalesef şaşıramıyoruz. Öyle ki açığa alınmam öncesindeki sürgün yani hastane dışı görevlendirme dönemi için de açtığımız davayı önce yürütmeyi durdurma kararı olarak daha sonra da mahkeme kararı olarak kazandığımız halde o dava da istinaf mahkemesine götürüldü. O yüzden bunların hepsinin birbiriyle bağlantılı kararlar olduğunu, cezaya uygun gerekçeler oluşturulmaya çalışıldığını düşünüyorum. Bizim hukuki alanda mücadelemiz devam ediyor” diye konuştu.

"HUKUKA AYKIRI"

Uğur’un Avukatı Hasan Hüseyin Evin ise, uzaklaştırmanın uzatılması ile ilgili, “Normalde disiplin soruşturması gerekçesiyle yapılmış olan uzaklaştırma, belirli sürelere tabiidir. Ancak ceza soruşturması ile yapılmasıyla birlikte süre sınırlaması yok. Özellikle ceza hukuku açısından herhangi bir suç olmadığı halde 1 dakikalık bir açıklamayı devletin varlığını tehlikeye düşürmek, kalkışma gibi uydurma gerekçelerle ceza soruşturması konusu yaparak, uzaklaştırmayı süresiz hale getirmeye çalıştılar. Tamamen hukuka aykırı yapılan bir şey bu. Uzaklaştırmanın süresi yenileme yaparken 3 ay aşılmadan yapılır, bir süre belirlemeksizin uzatma yapılmış, bu da hukuka aykırı. Özel bir uygulama yapılıyor” dedi.

"AYNI MAHKEME AYNI HAKİM FARKLI KARARLAR"

İdari para cezasının iptali konusunda da konuşan Evin, “Bu olayda herhangi bir şekilde sosyal mesafeye aykırılık olmadığı savcılığa yapılan suç duyurusunda verilen takipsizlik kararında da belirtilmiş, ayrıca kendilerine idari para cezası verilen diğer kişilerin açtıkları davalarda mahkemelerce herhangi bir şekilde para cezası olmadığı tespitleriyle iptaline karar verildi. Günseli Uğur’un idari para cezasının iptalini reddeden mahkemenin kendisi yine aynı eyleme katılan kişiye açılan davada da iptal kararı verdi. Aynı eylem, aynı mahkeme, aynı hakim ama 2 kişi hakkında birisine sosyal mesafe kuralına uyulmamış iddiasıyla ret kararı verirken, diğerinde iptal kararı vermiş durumda. Çok açık bir çelişki de burada var” diye konuştu.

Evin son olarak, idari para cezasının iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapacaklarını söylerken, uzaklaştırma kararıyla ilgili de idare mahkemesinde dava açacaklarını ifade etti.

Reklam