23 Mayıs 2021 12:05

Sedat Peker: Kutlu Adalı'yı Mehmet Ağar ve Korkut Eken'e bağlı ekip öldürdü

Sedat Peker, Korkut Eken ve Mehmet Ağar'ın Kutlu Adalı'yı öldürmek için kendisinden yardım istediğini ancak Adalı'nın daha sonra Ağar ve Eken'e bağlı başka bir ekip tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sedat Peker, Korkut Eken ve Mehmet Ağar'ın gazeteci Kutlu Adalı'yı öldürmek için kendisinden yardım istediğini, kardeşi Atilla Peker'i göndereceğini söylediğini ancak Adalı'nın daha sonra Ağar ve Eken'e bağlı başka bir ekip tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Organize suç örgütü kurmaktan hüküm giyen Sedat Peker, 9 Nisan'da grubuna yönelik düzenlenen operasyon sonrası yayımlamaya başladığı videolarında ciddi iddialar öne sürdü. Peker, ikinci videosunda "Öbür videolarda derin devletimiz başı Sayın Mehmet Ağar ile 1996'da Kıbrıs'ta faili meçhul bir şekilde öldürülen Kutlu Adalı'yı konuşacağız. Ama (emekli yarbay) Korkut Eken'i de alacağız" dedi. İddiasının detaylarını ise 7. videosunda dile getirdi.

Peker, Kutlu Adalı suikastına dair özetle şunları söyledi:

"İKİ TANE PROFESYONEL VER DEDİ, KARDEŞİM ATİLLA PEKER'İ VERECEĞİM DEDİM"

"Biz o zaman Korkut Eken, Mehmet Ağar hep beraberiz. Korkut abinin odası, Mehmet Ağar’ın odasının yanında. Genciz, vatanseveriz, işte 'Şu PKK’ya yardım ediyor'… Ama genelde bana iş adamlarını yönlendiriyorlar faili meçhullerden ziyade. Bana dedi ki ‘Kıbrıs’ta bir adam var’, evet abi dedim, dedi ‘Bu Kıbrıs’ı Rumlara satmak istiyor'. Dedi ki 'İki tane profesyonel (ver)'. ‘Kendi öz kardeşimi vereceğim sana’ dedim, Atilla Peker’i dedim, çok iyidir bu işte, uzmandır, sokaklardan yetişme (dedim). Türk Hava Yolları uçak biletlerini, hard disklerini atmıyor. Biletlerden bakabilirler, Korkut Eken, Atilla Yıldırım bu cinayetten ne kadar önce gittiler? Ancak yüce Allah o insanın kanını bize nasip etmedi. Aradan zaman geçti, döndüler 3-4 gün sonra, denk gelinemedi. Korkut abiyle konuştuk, dedi ‘Tekrardan gideceğiz’. Sonra orada bunlara bağlı olan başka bir ekip öldürmüş. Karşılaştık Korkut abiyle, ‘Halloldu o iş’ dedi. Öldürsek öldürdük derdim, çünkü zaman aşımına girdi. Allah'a Kur'an'a yemin olsun böyle oldu."

"KUTLU ADALI CİNAYETİ YENİDEN SORUŞTURULSUN" ÇAĞRILARI

Sedat Peker'in açıklamalarının ardından Kuzey Kıbrıs'ta siyasi partilerden cinayetle ilgili soruşturmanın yeniden açılması çağrıları yapıldı.

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), basına yansıyan haberlerin dönemin Türkiye Emniyet Genel Müdürü ve ekibini açıkça işaret ettiğini belirtip, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili soruşturmanın süratle yeniden açılması, iddiaların değerlendirilmesini talep etti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da "Bu iddialardan sonra Başsavcılık ve Polis Teşkilatı derhal yeniden harekete geçmelidir. Konuyu yarın Meclis'te de gündeme getireceğiz” dedi.

“Bu söylenenler yeni değil, ancak bizzat işin içindekiler tarafından söylenmesi işin rengini değiştiriyor” diyen Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit de cinayetin yeniden soruşturulması gerektiğine vurgu yaptı. Halen yürürlükte olan Adli Yardımlaşma Yasası’nı hatırlatan Özyiğit, "Ülkemizi ilgilendiren tüm konularla ilgili iddiaların araştırılmasına yönelik ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulunacağımızın bilinmesini isterim" dedi.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay da "Bugün ülkemize dair mide bulandıran, rahatsız eden çok sayıda iddia ortaya atıldı. Siyasetteki kirlenmeye dair endişe duyan, buna karşı mücadele etmek isteyen herkesi rahatsız etmesi gereken iddialar" dedi. Polis ve savcılığın yeni bilgi ve itirafları yakından takip etmesi ve dosyayı güncelleyerek sonuçlandırmaya çalışması çağrısında bulundu. Ayrıca "Başsavcılık, Polis Genel Müdürlüğü, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na açık çağrımdır! Bu ülkenin, insanının ve devletin itibarı için derhal harekete geçin” diye ekledi.

AİHM, KUTLU ADALI DAVASINDA TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETMİŞTİ

Kutlu Adalı, önemli tarihi eserlerin yer aldığı St. Barnabas Manastırı’nda 1996'da 14 Mart'ı 15 Mart’a bağlayan gece yaşanan silahlı baskına dair yazdıklarından sonra ölüm tehditleri almış ve 6 Temmuz 1996'da evinin önünde vurularak öldürülmüştü. Adalı, 23 Mart günü yayımlanan yazısında, baskında KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığına bağlı araçların kullanıldığını açıklamıştı. Manastırdaki üç nöbetçiyi saf dışı edip bir odaya kilitleyen, Aziz Barnabas'ın mezarını kazan maskeli ve silahlı kişilerin neler çaldığı açığa çıkarılamadı.

Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı'nın açtığı davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 31 Mart 2005’te “Cinayet hakkında yeterli ve inandırıcı araştırma yapılmadığı” gerekçesiyle Türkiye’yi mahkum etmişti.

Kutlu Adalı cinayeti hâlâ aydınlatılmadı.

MEHMET AĞAR HER TÜRLÜ SORUŞTURMAYA AÇIK OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

Mehmet Ağar, Peker'in öne sürdüğü iddialara dair daha önce yaptığı açıklamada "Bunların hepsi yalandır. Kimin ne iddiası var buyursun delillerini götürsün. Her türlü araştırmaya soruşturmaya açığım. Ne benim ne oğlumun yasal ve ahlaki olmayan hiçbir şeyle ilgisi yoktur" demişti.

Peker'in bu iddiaları özelinde Mehmet Ağar ve Korkut Eken hakkında soruşturma açılıp açılmayacağı merak ediliyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerinin çocuklarına tablet var, elektrik yok

SONRAKİ HABER

Dersim'de bir kadına yönelik asker şiddetine tepki: Sessiz kalmamamız gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...