22 Mayıs 2021 09:29

ASUD'dan asbest uyarısı: Şirketler satıyor, bakanlıklar göz yumuyor

Türkiye’de satışı 11 yıldır yasak olmasına rağmen asbest içeren ürünlerin satışı sürüyor. Duruma tepki gösteren ASUD, satışların derhal durdurulması gerektiğini ifade etti.

Fotoğraf: Mehmet Şeyhmus Ensari'nin kişisel arşivinden

Reklam

Hilmi MIYNAT 
Denizli 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kansere neden olan asbestin, Türkiye'de üretim, kullanım, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzını 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasakladı.

Ticari adı amyant olan asbest içeren ürünler, 11 yıldır satışı yasak olmasına rağmen alışveriş siteleri de dahil olmak üzere piyasada satışı devam ediyor. Uluslararası Asbest Yasaklama Sekretaryası Koordinatörü Laurie Kazan Allen Twitter hesabından bu duruma tepki gösterdi. Allen, asbest satışının yasak olduğu Türkiye’de bunun kabul edilemez ve yasa dışı olduğu uyarısında bulundu.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari de asbestin ticari adının amyant olması nedeniyle bu durumun istismar edildiğini, bakanlığa uyarıda bulunmalarına rağmen adım atılmadığını söyledi.

“ŞİRKETLER SATIYOR, BAKANLIK GÖZ YUMUYOR”

Yönetmelikte asbestin ticari adının amyant olarak parantez içerisinde belirtilmemiş olması şirketler tarafından istismar ediliyor. Ensari, “Asbest içeren malzeme satışı 2010 itibariyle yasaklandı. Fakat asbestli eldiven yerine amyantlı eldiven adıyla asbest içeren birçok malzemenin satışı sürüyor. Asbestin ticari adı amyant. Bilinmeyen bir şey değil fakat şirketler satıyor, ticaret bakanlığı satışına, sanayi bakanlığı üretimine, çalışma bakanlığı da işçi sağlığına vereceği zararlara göz yumuyor” dedi.

“BAKANLIK BU SUÇA GÖZ YUMUYOR”

Ocak 2020’de Ticaret Bakanlığına ziyarette bulunduğunu belirten Ensari, “Bakanlık Başdanışmanı ile görüştüm. ‘Bir çalışma ekibi kurup bu malzemeleri tespit edelim’ dedim. O da ‘uzmanlarımızla çalışıp sizi arayacağız’ dedi. Tabi ki aramadı. Ülkede yıllardır suç işleniyor ve bakanlıklar bu suça göz yumuyor. Özellikle ısının olduğu sektörlerde amyant yani asbest sıkça kullanılıyor. Öte yandan asbest Rusya ve Çin’de yasak değil. Dolayısıyla oradan ithal edilen ürünlerde yine asbest tehlikesi var ve Ticaret Bakanlığı burada da sıkı denetimler uygulamalı. Üretiminde Sanayi Bakanlığı, işçi sağlığı açısından Çalışma Bakanlığı bu konunun muhatabı. Asbest soluma kansere yol açıyor, Sağlık Bakanlığı konuya dair söz söylemiyor” sözleriyle bakanlıkların hareketsizliğine tepki gösterdi.

“SENDİKALAR ASBESTE KARŞI MÜCADELEYİ GÜNDEMİNE ALMALI”

Son olarak asbestin işçi sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu ifade eden Ensari, “Bu ürünlerin imalatındaki işçileri hiç düşünüyor musunuz? İşyeri hekimleri tarafından denetimler yapılıyor mu? 3 binden fazla kullanım alanı var ve özellikle üretim sürecindeki işçiler ciddi kanser riskiyle karşı karşıya. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından asbest büyük tehdit oluşturuyor. İşçi sendikaları da artık asbeste karşı mücadeleyi gündemine almalı. Biz asbestin tehlikelerine kamuoyuna anlatmaya bilgilendirme ve uyarılarımıza devam edeceğiz. Sendikalar da bu mücadelenin bir parçası olmalı” sözleriyle sendikalara çağrıda bulundu.

Reklam