17 Nisan 2011 10:30

Yüksek yargıda seçim var

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için seçim yarışı başlıyor. 28 Nisan’da sandık başına gidecek olan Yargıtay, öncelikle yeni başsavcısını ardından da yeni başkanını seçecek. Yargıtay’ın yanı sıra Danıştay’da da başkanlık seçimi için sandık kurulacak.Hükümetle sık sık karşı karşıya gele

Yüksek yargıda seçim var
Paylaş

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için seçim yarışı başlıyor. 28 Nisan’da sandık başına gidecek olan Yargıtay, öncelikle yeni başsavcısını ardından da yeni başkanını seçecek. Yargıtay’ın yanı sıra Danıştay’da da başkanlık seçimi için sandık kurulacak.

Hükümetle sık sık karşı karşıya gelen yüksek yargının üç önemli ismi seçim öncesi değişecek. İlk değişim Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yaşanacak. Görevi Nuri Ok’tan devralan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın görev süresi 28 Nisan’da doluyor. 1998 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Abdurrahman Yalçınkaya, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasından 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 2007 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na seçildi.

ADAY SAYISI ARTABİLİR

Yalçınkaya’nın yeniden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için aday olmayacağı belirtiliyor. Yalçınkaya’dan boşalacak olan Başsavcılık koltuğuna Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyeleri Celal Altunkaynak, Hasan Erbil, 3. Ceza Dairesi Üyeleri Hakkı Manav ile Erdal Gökçen’in aday oldukları öğrenildi. Başsavcılık seçimlerinde aday olabilmek için 8 yıl Yargıtay üyeliği yapmak gerekiyor.

YENİ ÜYELER BELİRLEYECEK

AKP’nin yüksek yargıdaki seçimlere kısa bir süre kala Meclis’ten geçirdiği Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştiren yasanın, bu seçimleri doğrudan etkileyeceği belirtiliyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Yargıtay’a atanan 160 üyenin tercihlerinin Başsavcılık seçimlerinde önemli bir unsur olacağı ifade ediliyor. 28 Nisan’da kurulacak sandıklarda yeni üyelerle sayısı artan Yargıtay’da 387 isim oy kullanacak. (ANKARA)


BAŞSAVCIYI GÜL BELİRLEYECEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Yargıtay Büyük Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adaylarını belirlemek için üye tamsayısının çoğunluğu ile toplanıyor. Adaylar gizli oyla tespit ediliyor. İlk oylamada en çok oy alan beş üye aday gösterilmiş oluyor. Oylama sonucu, liste halinde Yargıtay Birinci Başkanlığı’nca Cumhurbaşkanın onayına sunuluyor. Cumhurbaşkanı listenin sunuluşundan itibaren onbeş gün içinde gösterilen adaylar arasından Cumhuriyet Başsavcısını seçiyor. Yeni Başsavcıyı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül belirleyecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılarının görev süresi ise dört yıl.

Başsavcılık seçimlerinin tamamlanmasının ardından Haziran ayında da Yargıtay’ın ve Danıştay’ın başkanları değişecek. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ile Danıştay Başkanı Mustafa Birden’in görev süreleri de 1 Haziran’da doluyor. Yargıtay Başkanı Gerçeker ve Danıştay Başkanı Birden 1 Haziran günü yaş haddinden emekliye ayrılacaklar. 12 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimleri öncesinde yüksek yargının çatısını oluşturan Danıştay ile Yargıtay’ın yeni başkanı belirlenmeye çalışılacak.

ÖNCEKİ HABER

DESA'da direniş devam ediyor

SONRAKİ HABER

Y(andaşa) G(iriş) S(ınavı) iptal edilsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...