18 Mayıs 2021 09:49

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı çay fiyatı, üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yaş çay alım fiyatı üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Çay üreticileri: "Yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri karşısında fiyat yetersiz”

Fotoğraf: Mustafa Mavi/Evrensel

Paylaş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yaş çay alım fiyatını çay üreticisi yeterli bulmadı. Geçen yıl 3,40 TL olan yaş çay fiyatı yüzde 13,8 zam ile 3,87 TL oldu. Fiyata destekleme de dahil edilince çay fiyatı 4 lirayı buldu. 5 lira fiyat bekleyen üretici hayal kırıklığına uğradı. Artan maliyetler karşısında açıklanan fiyatın ile çay üretiminde sorunları artıracağını kaydeden çay üreticileri, “Yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri karşısında fiyat yetersiz” dedi. 

Çay üreticisi Kamil Çavuşoğlu, verilen fiyatın enflasyon ile karşılaştırıldığında yetersiz olduğunu kaydetti. Gübreye yüzde 30 zam geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Üreticinin çayına yüzde 13,8 zam yapıldı. Enflasyonun altında olduğunu göz önüne alırsak fiyat yetersiz” dedi.

Atila Bekiroğlu, üreticinin 5 lira fiyat beklediğini belirterek, “Kotanın 600 kilo olması iyi değil. Özel çay fabrikaları kota ve kontenjan uygulanmasından yararlanıyorlar. Kotanın kalkması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

“Üreticiler olarak çayımıza sahip çıkamıyoruz” diyen Hasan Peker isimli üretici de “Bu durumda verilen fiyat iyi gözüküyor. Enflasyona göre ise verilen fiyat düşük. Çayda en önemli problem fiyat farklılıkları. Kota iyi gibi gözüküyor ancak kontenjan uygulanınca anlamı kalmıyor” diye konuştu. 

FİYAT ARTIŞI, GÜBRE ZAMMININ YARISI OLDU

Üretici Gönül Özmetin, “Bu fiyat bir şey değil. En az 5 lira olmalıydı. Gübre artışının yarısı çaya verilen zam oldu. Kabul etmek mümkün değil. Örgütsüz olursak bunun dışında uygulama yapmazlar. Özeller yine vatandaşın emeğini çalacaklar. Halkımızın bir bölümü başlangıçta fiyat iyi diyebilir ancak bir süre sonra öyle olmadığını anlayacaklar. Yönetenler insanları kandırıyorlar. Kanmamalıyız. Bunun için çalışma yapmamız gerekir. Yoksa hep geriye gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Hasan Atay isimli üretici de çay fiyatını enflasyona oranla az bulduğunu belirterek, “İşçilik yüksek. Et, zeytin, peynir çok pahalı. Bunlar dikkate alınırsa en az 5 lira olmalıydı. Kota ve kontenjan ise kaldırılmalı” diye konuştu.

EMEP: ÇAY ÜRETİCİSİ ÖRGÜTLENMELİ

Emek Partisi Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan çay üreticilerinin sorununun giderek arttığını kaydetti. Çaylıkların plansız ve kontrolsüz biçimde açılmaya devam ettiğini kaydeden Zorlucan, “Çayda fiyatla birlikte temel problemler duruyor, yenileri de ekleniyor. Bir kere açıklanan fiyat yetersiz olmanın yanında taban fiyat da değil. Özeller bu durumu yıllardır fırsata çevirdiği üreticiden devletin açıkladığı fiyatın altında çay satın alarak üreticiyi mağdur ettiği bilinen bir gerçektir. Bu durumun bilinmesine rağmen basit önlem olan devletin verdiği fiyat altında çay alımı yasaklamamaları yönetenlerin kimlerin yanında olduğu gösteriyor. Çay üreticilerinin değil çay patronlarının yanındadırlar. Açıklanan çay fiyatıyla görülüyor, ÇAYKUR ve üreticiler tarafından belirlenmiyor. Üretici ve onun örgütlerinin talepleri hiçbir şekilde göz önüne alınmıyor. Çay üreticisi ürettiğinin fiyatını belirleyemiyor. Bunun için üreticiler örgütlenmelidir. Çay üreticileri pazarlık gücüne ulaşmalıdır” dedi.

SOL PARTİ: ÜRETİCİNİN MALİYETİNİ DAHİ KARŞILAMAKTAN UZAKTIR

SOl Parti Rize il örgütü de açıklanan çay fiyatına tepki gösterdi. Bu fiyata çay satılmayacağını söyleyen Sol Parti il örgütünde yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Bugün gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısının ardından açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılı yaş çay alım fiyatını 3,87 TL + 13 kuruş destekleme ile 4 TL olarak açıklamıştır. Çayın kg fiyatında geçtiğimiz yıla göre yüzde 18 artış gerçekleştirilmiştir. Bu oran TÜİK tarafından Nisan ayı itibariyle belirlenen yıllık TÜFE oranına denktir. Yani iktidarın üreticiye verdiği “zam” daha hesaplara yatmadan artan enflasyon nedeniyle cebinden çıkmıştır. Yaş çayın kg fiyatında herhangi bir artış gerçekleştirilmemiştir. Daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi önceki yıllarda enflasyon oranının altında kalan zamlar ve döviz kurundaki artış dolayısıyla üreticinin giderleri artarken, gübre fiyatları kontrolsüz bir biçimde yükselirken bu yıl da enflasyon oranında yapılan 'zam' üreticinin maliyetini dahi karşılamaktan uzaktır. Bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan çayda belirlenen bu fiyat, bölgeyi yoksulluğa mahkûm etmek istediklerinin dile getirilmesidir." (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da gençlerin %87,3’ü ‘tanıdığı olmadan iş bulmanın zor’ olduğunu düşünüyor

SONRAKİ HABER

Meral Akşener “Erdoğan'ın İsrailli versiyonu olan Netanyahu” dedi, AKP tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...