17 Mayıs 2021 15:12

Emek, Barış ve Demokrasi güçlerinden çağrı: İsrail'le tüm anlaşmalar iptal edilsin

Emek, barış ve demokrasi güçleri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının durdurulması ve İsrail'le ilişkilerin kesilmesi talebiyle pek çok kentte protesto eylemleri düzenledi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Yurdun pek çok kentinde emek, barış ve demokrasi güçleri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının durdurulması ve İsrail'le ilişkilerin kesilmesi talebiyle protesto eylemleri düzenledi.

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, İsrail devletinin Filistin halkına yönelik saldırılarını İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

"Siyonist İsrail işgaline son! Tüm anlaşmalar iptal edilsin! Direnen Filistin halkları kazanacak" pankartı açan kitle "İsrail'le antlaşmalar iptal edilsin", "Filistin için İsrail'e boykot", "Nehirden Denize özgür Filistin", "Siyonistler yenilecek Filistin halkı kazanacak", "Katil ABD, işbirlikçi AKP Ortadoğu'dan defol" dövizleri taşıdı. Sık sık "Filistin için İsrail'e boykot", "Filistin halkı yalnız değildir", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Filistin'de düşene, dövüşene bin selam" sloganlarının atıldığı eylemde İsrail alkışlarla, zılgıtlarla protesto edildi. 

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçlerinin Filistin'in direnişine destek vermek ve İsrail'i protesto etmek için yaptıkları açıklamadan bir fotoğraf.

Eyleme HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Sol Parti Üyesi Alper Taş katıldı.

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını Halkevleri İstanbul Bölge Temsilcisi Zeynep Çelik ile İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu okudu.

197 FİLİSTİNLİ KATLEDİLDİ, 1235 FİLİSTİNLİ YARALANDI

Siyonist İsrail’in Filistin ve Filistinlilere yönelik işgal, apartheid ve katliam politikalarının devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, "Filistinlilerin dört bir yandaki eylemlerine karşı İsrail işgal güçleri asker-sivil ayrımı yapmaksızın Gazze’ye çok yoğun bir saldırı başlatarak yanıt verdi. Kentin altyapısını hedef alan İsrail işgal güçleri, 10 Mayıs'tan bu yana havadan ve karadan sürdürdüğü bombardımanlarda 58'i çocuk, 34'ü kadın olmak üzere 197 Filistinliyi katletti. En az 1235 Filistinli de saldırılarda yaralandı" ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçlerinin Filistin'in direnişine destek vermek ve İsrail'i protesto etmek için yaptıkları açıklamadan bir fotoğraf.

"YAŞANANLAR SEYREDİLİYOR"

Başta ABD olmak üzere emperyalist ülkeler tarafından desteklenen ve kışkırtılan bu saldırıların, 70 yılı aşkın süredir aynı taktiklerle örgütlenmiş ve bugüne değin on binlerce Filistinlinin ölümüne yol açtığına dikkat çekilen açıklamada, "Yüz binlerce Filistinli de yaralanmış, yerlerinden, yurtlarından ayrılmak zorunda kalmıştır. Filistin halkının işgale karşı verdiği bu haklı ve meşru mücadele Siyonist İsrail’in, başta ABD olmak üzere onu destekleyen emperyalizminin kaba kuvveti ile engellenemez. Geçmişte olduğu gibi bugün de Doğu Kudüs’te, Gazze’de Filistinli sivillere saldıran ve onları öldüren işgalci İsrail, Filistin topraklarında kendi meşruiyetini sağlayamayacaktır. Yüzlerce Filistinliyi katleden, Filistin mücadelesine destek veren herkesi hedef alan İsrail’in kural tanımaz tutumuna karşı dünya devletlerinden sadece kınama sesleri yükseldi. ABD ise İsrail’i değil; 'terörist' olarak gördüğü Filistinli direniş örgütlerini kınayarak İsrail’i korurken ABD işbirlikçisi Arap rejimleri de suspus bir şekilde yaşananları sadece seyretmektedirler" denildi.

"AKP İSRAİL'LE ASKERİ, EKONOMİK VE SİYASİ İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR"

Saray-AKP iktidarının ise son gelişmelere rağmen bir yandan İsrail’le askeri, ekonomik ve siyasi işbirliğini sürdürürken diğer yandan göstermelik kınamalarla durumu idare etmeye çalıştığının söylendiği açıklama şu sözlerle devam etti:

"Siyasal islamcı tabanındaki geleneksel Yahudi düşmanlığı duygusunu kullanarak da çözülen tabanını konsolide etmeye çalışıyor. AKP’nin ABD çözümü dışında bağımsız bir politika geliştiremeyeceğini biliyoruz, 'İslam İşbirliği Teşkilatı' içerisinde bulunan ve bugün AKP ile Doğu Akdeniz’de enerji, ekonomi ve askeri alanlarda müttefiklik kuran ve protokoller imzalayan Arap hükümetleri Filistin’e ait doğalgaz kaynaklarını İsrail ile birlikte Avrupa’ya pazarlayacak anlaşmalara imza atarak ihracat hattı oluşturdular. İktidarın ikiyüzlü politikalarına karşı halkların ve emekçilerin birleşik mücadelesi ile iktidarlara geri adım attıracağımızı biliyoruz. Şeyh Cerrah Filistin’dir, Filistinlilerindir. Filistin toprağı Kudüs’ü, İsrail devleti ile yapılan uluslararası antlaşmalarda 'İsrail’in başkenti' olarak kabul eden AKP, Filistin’i ve Filistin halkını savunamaz."

"TÜM İLİŞKİLERE SON VERİN"

Son olarak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İstanbul Emek, Barış, Demokrasi Güçleri olarak Filistin halkı ile dayanışma duygularımızı ilan ediyor, uluslararası topluma da Filistin halkına yönelik zulme karşı devletlerinin savaş,işgal ve talan  politikalarına karşı halkın barış ve adalet için bir adım atma çağrısında bulunuyoruz.

Filistin’i ancak Filistinlilerin kaderini paylaşan, sömürgeciliğe karşı mücadele edenler savunabilir. Filistin’in ve sömürge halklarının kurtuluşu bugün antikapitalist-antiemperyalist cepheyi büyütmekten geçmektedir. Filistin’in haklı mücadelesinin yanındayız. Buradan bir kez daha Saray-AKP iktidarına sesleniyoruz: Türkiye ile işgalci İsrail arasındaki siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel tüm ilişkilere son verilsin." (İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA | "EMPERYALİSTLER KAYBEDECEK, DİRENEN FİLİSTİN HALKI KAZANACAK"

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, İsrail'in Filistin’e yönelik saldırılarına ilişkin basın açıklamasında bulundu. 

Sakarya Caddesi’nde yapılmak istenen açıklamanın  engellenmesi nedeniyle KESK binası önünde yapılan açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Başkanı Hüseyin Köklü, “Şimdi emperyalizme ve onun Ortadoğu'daki taşeronlarına, işgalci İsrail yönetimine karşı ayağa kalkma ve mücadele etme zamanıdır. Şimdi barış için, Filistin halkının ait olduğu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için yan yana durma zamanıdır. Emperyalistler kaybedecek, direnen Filistin halkı kazanacak” diye konuştu.

KESK binası önünde yapılan açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Başkanı Hüseyin Köklü, İsrail'in Doğu Kudüs ve Gazze'ye dönük saldırılarına devam ettiğini belirterek “Çocuklar, kadınlar, gençler ait oldukları topraklara sahip çıkmak için her türlü baskıya ve zorbalığa karşı direnen Filistin halkı aralıksız bombalanıyor, evlatlarını yitiriyor. Bizler, bu suça ortak olmuyoruz. İşgalci İsrail'in saldırıları sonucunda şu ana kadar 58'i çocuk olmak üzere 192 Filistinli yaşamını yitirdi. Emperyalistler ve işbirlikçilerinin, kendi çıkarları ve gelecekleri için, Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren politikaları bölge halkları için acı, gözyaşı, yoksulluk ve savaş dışında bir şey üretmedi, üretmeyecek de... İsrail devletini yönetenler başta olmak üzere emperyalistlerin bölgedeki uzantıları kendi gelecekleri ve çıkarları için insanların yaşamlarını yitirmesi ve ait oldukları toprakları terk etmek zorunda bırakılmasını din ve ulusalcılıkla perdelemeye çalıştı. Oysa Ortadoğu'nun tüm halkları barış içerisinde bir arada yaşayabilir ve bir gün mutlaka bunu başaracaklar” diye konuştu.

 Dünyada bu saldırılara karşı açık ve kesin şekilde Filistin halkının yanında olduğunu göstermesi gerekmekte olduğunu söyleyen Köklü. “Emekçiler dünyanın her yerinde süslü cümlelerle hiçbir şey söylememeyi becerenlere yol gösteriyor. İtalya'da Livorno liman işçileri İsrail'e gidecek gemiye silahların yüklenmesini engelleyerek direnen Filistin halkı ile dayanışmanın nasıl olması gerektiğini ortaya koydu. ‘Livorno limanı Filistin halkına yönelik katliamın suç ortağı değil’ diyen emekçileri Ankara'dan emek ve meslek örgütleri olarak selamlıyoruz” dedi.

"AKP, FİLİSTİN MESELESİNE PRAGMATİST YAKLAŞIYOR"

AKP iktidarının  Filistin meselesine pragmatist ve siyasal İslamcı ideoloji penceresinden yaklaştığını belirten Köklü, “İsrail ile geçmiş iktidarların yürüttüğü geleneksel devlet politikalarını derinleştirerek yürütmeye devam etmiştir. AKP iktidarı Filistin devletinin FKÖ içinden seçilmiş resmi temsilcileriyle ilişkileri sürdürürken diğer yandan kendisi gibi dinsel referanslardan hareket eden HAMAS'ı da muhatap alarak bu günkü iki yapılı Filistin'in oluşmasına ciddi etkide bulunmuştur. HAMAS ile olan ilişki ile diğer emperyalist merkezler gibi çözümsüzlüğe oynayıp Filistin sorununu çözmeye çalışmaktan ziyade onu Ortadoğu'da söz sahibi olmanın aparatı olarak kullanmıştır” diye konuştu.

Filistin halkına dönük saldırılarla ilgili olarak  toplanan Birleşmiş Milletler'den somut bir adım gelmedini belirten Köklü, “İsrail'e ve arkasındaki emperyalistlere ses çıkaramayan uluslararası örgütlerin yaptıkları zayıf çağrılar sorunu çözmez. Ya da çokça tanık olduğumuz üst perdeden atılan hamasi nutuklar akan kanı durdurmaz. Şimdi emperyalizme ve onun Ortadoğu'daki taşeronlarına, işgalci İsrail yönetimine karşı ayağa kalkma ve mücadele etme zamanıdır. Şimdi barış için, Filistin halkının ait olduğu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için yan yana durma zamanıdır. Emperyalistler kaybedecek, direnen Filistin halkı kazanacak” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)


KOCAELİ | "FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ"

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu, Filistin halkının yanında olduğunu haykırdı.

İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB, CHP, HDP, EMEP, Sol Parti ve Halkevleri üyeleri, "Filistin halkı yalnız değildir" sloganı attı. Burada basın açıklamasını okuyan KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve YAPI-YOL Sen Şube Başkanı Etem Kartal, 10 Mayıs'tan bu yana İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının devam ettiğini ve bugüne kadar 150’den fazla Filistinli sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Filistin halkının yanında olduklarını vurgulayan Kartal, "Türkiye işçi sınıfı emperyalizme ve siyonizme karşı direnen Filistinli emekçilerin hep yanında olmuştur ve yanında olmaya devam edecektir" dedi.

"AKP ÇÖZÜLEN TABANINI KONSOLİDE ETMEYE ÇALIŞIYOR"

AKP iktidarının bir yandan İsrail ile askeri, ekonomik ve siyasi işbirliği yürütürken bir yandan göstermelik açıklamalar yaptığını belirten Kartal, "AKP iktidarı Filistin meselesine pragmatist ve siyasal İslamcı ideoloji penceresinden yaklaşmış, İsrail ile geçmiş iktidarların yürüttüğü geleneksel devlet politikalarını derinleştirerek yürütmeye devam etmiştir. Filistin sorununu çözmeye çalışmaktan ziyade onu Ortadoğu’da söz sahibi olmanın aparatı olarak kullanmıştır. AKP iktidarı son gelişmelerle birlikte bir yandan İsrail’le askeri ve siyasi iş birliğini yürütürken diğer yandan göstermelik kınamalarla durumu idare etmeye kendi tabanındaki geleneksel anti Siyonist tepkiyi kullanarak çözülen tabanını konsolide etmeye çalışıyor. ABD ise İsrail’i değil; terörist dediği Filistinli örgütleri kınayarak İsrail’i korurken, ABD işbirlikçisi Arap yönetimlerinin sus pus bir şekilde olayı seyrettiğini görüyoruz" dedi.

"FİLİSTİN BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ"

"Filistin halkının özgürleşmesi ancak emperyalizme karşı verilecek mücadele ile mümkündür" diyen Kartal, "Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu olarak, Filistin halkının eşit, özgür bir Filistin’i yaratmak için işgalci Siyonist İsrail’e ve emperyalizme karşı verdiği bağımsızlık mücadelesinin yanındadır. Filistin halkına karşı soykırımı andıran saldırıları kınıyoruz. Zaman kaybetmeden AKP-MHP iktidarını Türkiye’nin İsrail’le olan bütün askeri, ticari, diplomatik ilişkisini kesmesi için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz" diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)


GEBZE | "BARBARLIK YENİLECEK DİRENEN HALKLAR KAZANACAK"

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, kent meydanında yaptığı açıklamayla Filistin halkının direnişine destek verdi, İsrail ‘i protesto etti.

Gebze halkına, İsrail’e silah desteğine karşı çıkarak engelleyen İtalya’da Unione Sindacale di Base sendikasında örgütlü liman işçilerini örnek veren bileşenler Gebzeli işçi ve emekçileri birlikte Filistin halkıyla dayanışmaya çağırdı. Bileşenler adına Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır açıklamayı yaptı. “Livorno limanı Filistin halkına yönelik katliamın suç ortağı değil” diyen Bahadır, "Gebze'den Emek ve Demokrasi Güçleri olarak selam gönderiyoruz" dedi.  

“Katil İsrail, Filistin’den defol“, "Barbarlık yenilecek direnen halklar kazanacak”, "Filistin halkı yalnız değildir”, ”Katil ABD Ortadoğu’dan defol” sloganları atıldı.

"EMPERYALİSTLER ORTADOĞU’YU KAN GÖLÜNE ÇEVİRDİ!"

Emperyalistler ve işbirlikçilerinin, kendi çıkarları ve gelecekleri için, Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren politikaları bölge halkları için acı, gözyaşı, yoksulluk ve savaş dışında bir şey üretmedi, üretmeyecek de… İsrail devletini yönetenler başta olmak üzere emperyalistlerin bölgedeki uzantıları kendi gelecekleri ve çıkarları için insanların yaşamlarını yitirmesi ve ait oldukları toprakları terk etmek zorunda bırakılmasını din ve ulusalcılıkla perdelemeye çalıştı. Oysa Ortadoğu’nun tüm halkları barış içerisinde bir arada yaşayabilir ve bir gün mutlaka bunu başaracaklar.

"AKP FİLİSTİN’DE ÇÖZÜMSÜZLÜĞE OYNUYOR!"

Bahadır, AKP hükümetinin Filistin’de çözümsüzlüğe oynadığına dikkat çekerek “AKP iktidarı da Filistin meselesine pragmatist ve siyasal islamcı ideoloji penceresinden yaklaşmış, İsrail ile geçmiş iktidarların yürüttüğü geleneksel devlet politikalarını derinleştirerek yürütmeye devam etmiştir. AKP iktidarı Filistin devletinin Filistin Halk Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içinden seçilmiş resmi temsilcileriyle ilişkileri sürdürürken diğer yandan kendisi gibi dinsel referanslardan hareket eden HAMAS’ı da muhatap alarak bugünkü iki yapılı Filistin’in oluşmasına ciddi etkide bulunmuştur. HAMAS ile olan ilişki ile diğer emperyalist merkezler gibi çözümsüzlüğe oynayıp Filistin sorununu çözmeye çalışmaktan ziyade onu Ortadoğu’da söz sahibi olmanın aparatı olarak kullanmıştır” dedi.

"FİLİSTİN HALKI İÇİN YAN YANA DURMA ZAMANIDIR!"

Bahadır, başta Filistin’den olmak üzere tüm Ortadoğu’dan emperyalistlerin halkların mücadelesi ve dayanışmasıyla silineceğinin altını çizerek ”Filistin halkına dönük saldırılarla ilgili olarak dün toplanan Birleşmiş Milletler’den yine somut bir adım gelmedi. İsrail’e ve arkasındaki emperyalistlere ses çıkaramayan uluslararası örgütlerin yaptıkları zayıf çağrılar sorunu çözmez. Ya da çokça tanık olduğumuz üst perdeden atılan hamasi nutuklar akan kanı durdurmaz. Şimdi emperyalizme ve onun Ortadoğu’daki taşeronlarına, işgalci İsrail yönetimine karşı ayağa kalkma ve mücadele etme zamanıdır. Şimdi barış için, Filistin halkının ait olduğu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için yan yana durma zamanıdır. “ diyerek bitirdi. (Gebze/EVRENSEL)


BOLU | "HAMASİ NUTUKLAR AKAN KANI DURDURMAZ"

Bolu Emek ve Demokrasi Platformu, İsrail'in Filistin'e dönük saldırıları protesto etti.

SES Temsilcisi Serdar Koçyiğit'in okuduğu basın açıklamasına DİSK, KESK, TMMOB, TTB, CHP, Emek Partisi, Sol Parti ve TKP üyeleri de destek verdi.

"İsrail'e ve arkasındaki emperyalistlere ses çıkaramayanların yaptıkları zayıf çağrılar sorunu çözmez" diyen SES Temsilcisi Serdar Koçyiğit, "Ya da çokça tanık olduğumuz üst perdeden atılan hamasi nutuklar akan kanı durdurmaz. Şimdi emperyalizme ve onun Ortadoğu’daki taşeronlarına, işgalci İsrail yönetimine karşı ayağa kalkma ve mücadele etme zamanıdır. Şimdi barış için, Filistin halkının ait olduğu topraklarda özgürce yaşayabilmesi için yan yana durma zamanıdır" ifadelerini kullandı. (Bolu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Sedat Peker açıklaması: Bu kirli senaryoyu bozacağız

SONRAKİ HABER

EMEP Dersim İl Örgütü'nden HDP'ye Kobanê davası ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...