13 Mayıs 2021 17:24

İngiltere’de 53 milletvekili Türkiye ile ilgili kaygı belirten mektuba imza attı

İngiltere Parlamentosu’nda 53 milletvekili, Türkiye’deki gelişmelerden kaygılı olduklarını belirterek Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a bir mektup yazdı.

Fotoğraf: Nomadic Julien/Unsplash

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere Parlamentosu’nda 53 milletvekili, Dışişleri Bakanı Dominic Raab’a bir mektup yazarak Türkiye’deki gelişmelerden kaygılı olduklarını belirtti. Milletvekilleri, insan hakları ihlalleri, siyasetçilerin ve gazetecilerin cezaevine konması, Kobani davasındaki hukuksuzluğu ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının kaygıları büyüttüğünü ve Birleşik Krallık hükümetinin Türkiye ile ilişkilerini tekrar gözden geçirmesi gerektirdiğini ifade etti.

Muhafazakar Parti Milletvekili Crispin Blunt ve İşçi Partisi Milletvekili Hilary Benn’in öncülüğünde parlamentoda açılan imza kampanyasına şimdiye kadar 53 milletvekili imza attı. İmza atılan metin dışişleri bakanı Raab’a gönderildi.

"YANLIŞLARIN BİR FATURASI OLMALI"

Gönderilen mektupta, Türkiye’nin Birleşik Krallık ile olan ilişkileri ve NATO üyesi olduğuna dikkat çekilerek, son yıllardaki insan hakları ihlallerinin ve hukuksuzlukların ciddi boyutlara ulaştığı vurgulandı.

Mektupta, gazetecilerin tutuklanması, politikacılara siyaset yapma yasağının getirilmesi, insan hakları savunucularının tutuklanması, HDP gibi yasal bir partinin kapatılmaya çalışılması ve son olarak milletvekilliği düşürülerek cezaevine konulan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Öztürk Türkoğlu’nun gözaltına alınmasının büyük yanlışlar olduğu ve bu büyük yanlışların bir faturasının olması gerektiği belirtiliyor.

İktidardaki Muhafazakar Partili milletvekillerinin yanı sıra İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Galler, İskoçya gibi parlamento üyelerinin de imza attığı metinde, “Parlamenterler olarak, başta insan hakları mücadelesinden gelen milletvekilleri olmak üzere, cezaevine milletvekillerinin konulması oldukça kaygı vericidir” uyarısında bulunan milletvekilleri, farklı görüş ve inançlara saygı gösterilmediği ve Türkiye hükümetinin baskıcı politikaları sonucu demokrasinin ciddi tehdit altında olduğunu belirtti.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇIKILMASI KAYGILARIMIZI ARTIRDI"

Birçok eski bakanın da imza attığı mektup bugün Dışişleri Bakanı Raab’a ulaştırıldı ve iki hafta içinde parlamentoda Türkiye konulu bir oturum talep edildi. İmza atan çoğu milletvekilinin daha önce Türkiye ile ilgili lobi çalışmalarına katılmamaları dikkat çekti.

Milletvekilleri, insan hakları ihlalleri, demokrasinin tehdit altında olması, politikacıların ve gazetecilerin tutuklanmasının yanı sıra son olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının kaygılarını iyice artırdığını duyurdu. Birleşik Krallık hükümetinin Erdoğan’la ilişkilerini tekrar gözden geçirmesini isteyen milletvekilleri, hükümetin Erdoğan hükümeti ile olan ilişkilerini her koşulda iyi tutmayacağını kamuoyuna açıklamasını istedi.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın iki hafta içinde 53 milletvekilinin mektubuna cevap vermesi bekleniyor. Ayrıca milletvekilleri oluşturacakları bir heyetle Türkiye ziyaretlerine de başlayacak, özellikle Doğu Anadolu illerinin yanı sıra bazı cezaevlerinde de incelemelerde bulunacaklar.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Kovid-19 vaka sayısı 11 bine düştü

SONRAKİ HABER

Filistin’de neler oluyor? ‘Dava’nın dünü, bugünü…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa