13 Mayıs 2021 11:45

RSF: Myanmarlı gazeteciler geri gönderilme tehlikesi ile karşı karşıya

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Myanmar'dan komşu Tayland'a kaçan ve hayati tehlikeleri bulunan gazetecilerin sınır dışı edilmelerini önleme çağrısı yaptı.

Myanmar'da darbe karşıtı protesto | Fotoğraf: AA

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Myanmar'dan komşu Tayland'a kaçan ve hayati tehlikeleri bulunan Myanmar'a geri gönderilme olasılığıyla karşı karşıya olan üç gazeteci ve iki basın özgürlüğü aktivisti ile ilgili bir açıklama yayımladı. RSF, Tayland Başbakanı’na, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine ve BM Özel Rapotörüne gazetecilerin sınır dışı edilmelerini önlemeye çağırdı. 

9 MAYIS’TA TUTUKLANDILAR

Üç gazeteci ve iki basın özgürlüğü aktivisti, 9 Mayıs'ta, Tayland'ın kuzeyindeki Myanmar sınırına yakın büyük bir şehir olan Chiang Mai'de rutin bir polis kontrolü sırasında tutuklandı. Ülkeye yasadışı yollardan girmekle suçlanan gazeteciler ordunun 1 Şubat'ta bir darbeyle iktidarı ele geçirdiği ve giderek daha kanlı bir baskı uyguladığı ülkelerine geri gönderilmekle tehdit ediliyor.

Gazeteciler, güvenlik nedenleriyle isim vermemeyi tercih eden TV ve radyo programları üreten bağımsız bir medya grubu olan Demokratik Burma Sesi (DVB) için çalışıyor. Ancak darbeden sonra Myanmar’daki askeri cunta DVB de dahil 4 bağımsız medya kuruluşunun lisansını iptal etti. DVB de bu süreçte Myanmar'daki tüm faaliyetleri sona erdirmek zorunda kaldı. 

KAÇ YA DA ACI ÇEK

RSF Yazı İşleri Müdürü Pauline Adès-Mével, "Ülkedeki gazetecilere ve sivillere yönelik keyfi hapis ve aşırı şiddet bağlamında, gazetecileri Myanmar'a geri göndermek, özgürlüklerine ve güvenliklerine ciddi bir tehdit oluşturacaktır" dedi. RSF acilen Başbakan Prayut Chan-o-cha'ya Tayland'ın “Ülkesinin İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesini onayladığında yaptığı gibi, geri göndermeme ilkesini uygulaması” çağrısında bulundu. Geri göndermeme ilkesine göre; mülteciler, zulüm, işkence veya kötü muamele görme riskinin bulunduğu veya hayatlarının veya özgürlüklerinin ciddi şekilde tehdit altında olduğu bir ülkeye geri gönderilemez.

ÖLÜM, TUTUKLAMA, İŞKENCE…

Pek çok gazeteci, bağımsız medyanın yasaklanması ve ordunun gazetecilere yönelik saldırıları nedeniyle Myanmar'dan kaçarken, ülkede olayları takip etmek için kalan gazeteciler de cunta tarafından takip ediliyor. Myanmar’da protestoları takip eden gazetecilere gerçek mermiler atılıyor, tutuklanıyor, evleri aranıyor, kaçırılıyor ya da işkenceye maruz kalıyor. Myanmar’ın Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği’ne (AAPP) göre askerin saldırılarında 783 yaşamını yitirdi. Myanmar, RSF'nin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 140. sırada yer alıyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ESM: Emekçilerin çalışıken ölmedikleri eşit ve özgür bir dünya istiyoruz

SONRAKİ HABER

CHP’li Bakan: 10 bin ton çöp aylardır Türkiye limanlarında bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...