10 Mayıs 2021 11:40

Kuzey Ormanları üç aylık izleme raporu: Tahribat yoğunlaşıyor

Kuzey Ormanları Araştırma Derneğinin 2021 ocak, şubat, mart izleme raporuna göre kış aylarında kuraklığın etkisi altındaki kuzey ormanları mega projeler için büyütülen taş ocaklarıyla tahrip edildi.

Fotoğraf: Kuzey Ormanları Araştırma Derneği

Paylaş

Kuzey ormanlarında başta madencilik ve inşaat olmak üzere insan faktörlü tahribat yoğunlaşarak devam ediyor. 2021’in ilk üç ayı ile ilgili hazırlanan rapor, kuzey ormanlarında görünür biçimde artan kuraklıkla birlikte, mega inşaat projelerini besleyen taş ocaklarının tahribatına dikkat çekti.

Dünyanın önemli doğa alanlarından ve ekolojik koridorlarından biri olan Kuzey Ormanları coğrafyasını düzenli olarak izleyen Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, 2021 yılının ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan üç aylık izleme raporunu yayımladı.

Kuzey Ormanları coğrafyasında yer alan 11 ilde 331 adet izleme sonucu hazırlanan raporda 230 ayrı tehdit, tahrip ve savunma kaydedildi. Tahrip gözlemlerinin çoğunluğu, üçte bire yakın oranla İstanbul çevresinde gerçekleşti.

KURAKLIK ÖNE ÇIKAN GÜNDEM OLDU

Kuzey Ormanları’nın beslediği seksenin üzerinde göl, gölet ve barajla bölgede yaşayan on milyonlarca insan ve sayısız canlının yegane su kaynağı olduğuna değinilen raporda, kış aylarında yapılan en çok izlemenin kuraklığa ilişkin olduğu belirtildi.

Kuzey Ormanları göl ve barajlarının hemen hepsinin ciddi seviyelerde su kaybına uğradığına, bir kısmının ise kurumaya yüz tuttuğuna dikkat çekilen raporda, bu durumun iklim krizi ile beraber su havzaları üzerindeki inşaat baskısı, bölgedeki sanayi ve nüfus yığılmasının sonucu olduğu belirtildi.

Raporda öne çıkan tahribat ve tehditler şöyle:

MEGA PROJELERİN TAHRİBATI SÜRÜYOR

Kuzey Ormanları’nın İstanbul sınırları içinde kalan alanlarını önemli ölçüde tahrip etmiş olan 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Havalimanı projelerinin inşaat/yapılaşma baskısını da giderek arttırdı.

Özellikle Arnavutköy, Sarıyer, Beykoz, Şile ve Çekmeköy gibi kuzey ilçelerinde birçok yeni inşaat projesiyle orman işgalleri yaşandı.

TAŞ OCAKLARI BÜYÜYOR

Söz konusu mega projelere inşaat malzemesi sağlamak için orman içine açılan dev taş ocakları da büyütülmeye devam edildi. Taş ocakları İstanbul Kuzey Ormanları’nın Sultangazi, Maslak, Şile ve Ömerli mevkilerini hızla yok ediyor.

KANAL İSTANBUL’UN ÖLÜMCÜL TEHDİDİ DEVAM EDİYOR

Sadece İstanbul’a değil tüm Kuzey Ormanları coğrafyasıyla, Karadeniz ve Marmara Denizi ekosistemlerine zarar verecek olan Kanal İstanbul projesinin hazırlıkları devam ediyor. Yapılan izlemelerde özellikle İstanbul’un Avrupa yakasındaki son su, tarım ve orman alanlarının bulunduğu arazilerin hızla el değiştirdiği kaydedildi.

İSTANBUL’DAN SONRA EN YÜKSEK TAHRİP TRAKYA’DA

  • Trakya; Istrancalarda hızla yayılan maden ve RES projelerinin yanı sıra tüm bölgeyi etkisi altına alan sanayi kirliliğinin de tahribi altında
  • Saros Körfezi ve çevresindeki ormanlık alanlar, FSRU Doğalgaz limanı ve boru hattı projesiyle hızla tahrip ediliyor
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in ikinci nükleer güç santrali için Trakya'nın daha öne çıktığını açıklaması bölgedeki nükleer santral tehdidini yeniden ilk sıralara taşıdı

AVCILIK, BALIKÇILIK, YANGINLAR

  • Tahrip projelerinin görece uzak kaldığı orman içlerinde yaşamaya çalışan az sayıda yaban hayvanı avcılıkla yok ediliyor
  • Endüstriyel balıkçılık faaliyetleri birçok balık türünün popülasyonunda tükenişe yol açtı, onlarca yunus ve deniz kaplumbağası yine bu ağlarda boğularak can verdi
  • 3 aylık dönemde, 10 noktada çıkan yangınlarda 15 hektarlık orman alanı tahrip edildi

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da kayyumun 'heykelleri' alay konusu oldu

SONRAKİ HABER

Hukuk Aydınlıların yarasına merhem olmuyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa