10 Mayıs 2021 07:45
Son Güncellenme Tarihi: 10 Mayıs 2021 23:10

İkizdere'ye giden Ulaştırma Bakanı yurttaşları dinlemeden bölgeden ayrıldı

İkizdere’de direnen halk için “marjinal gruplar” diyen Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, İkizdere'ye gitti. "2 yılı doldurmadan buradan çıkmayı taahhüt ediyoruz" açıklaması yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

Rize İkizdere’deki İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat için kurulmak istenen taş ocağına karşı direnen yurttaşların direnişi sürüyor. İki gündür iş makinelerinin çalışmasına izin vermeyen halkın nöbet çadırındaki bekleyişi sürüyor. Kente gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu kendisini bekleyen İkizderelilerin sorularını yanıtlamadan bölgeden ayrıldı.Taş ocağını yapacaklarını söyleyen Karaismailoğlu, "Eğer 10 tane ağaç etkilenecekse yerine 100 tane ağaç ekeceğiz. 13,5 hektarlık bir alanda liman için olmazsa olmaz olan taşın dolgusu için burası kullanılıp, 2 yılı doldurmadan buradan çıkmayı taahhüt ediyoruz" dedi.

"2 YILI DOLDURMADAN BURADAN ÇIKMAYI TAAHHÜT EDİYORUZ"

İkizdere Kaymakamlığı’ndaki ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, “İkizdere Lojistik Limanı için almamız gereken en uygun taşın olduğu bölgede yaşayan bazı vatandaşlarımızın rahatsızlığı oldu. Onlarla istişarelerimiz devam ediyor. Liman için deniz altında kalacak taş dolgusu için 10 farklı bölgede araştırma yapıldı. Bu araştırmalar sonucunda en uygun taşın bu bölgede olduğu belirlendi. Bunun akabinde çalışmalara başladık. Buradaki vatandaşlarımızın görüş ve şikayetleri bizim için çok önemlidir, vatandaşlarımızın başımızın üstünde yeri var. Onlarla istişare için buraya geldik ve istişarelerimiz devam ediyor. Eğer 10 tane ağaç etkilenecekse yerine 100 tane ağaç ekeceğiz. 13,5 hektarlık bir alanda liman için olmazsa olmaz olan taşın dolgusu için burası kullanılıp, 2 yılı doldurmadan buradan çıkmayı taahhüt ediyoruz. İnşallah bölgeye çok ciddi katkılar sağlayacak bir proje olacak" diye konuştu.

"Rizelilerin başımızın üzerinde yeri var ama buraya gelip, burayı kaşımaya çalışan kişilere karşı tavrımız böyle olmayacaktır. İnşallah bu işi hep birlikte çözeceğiz ve bu kıymetli yatırımı birlikte yapacağız" diye konuşan Karaismailoğlu, daha sonra çalışma yapılan alanı da ziyaret etti.

İKİZDERELİ KADINLAR: “KAÇIYOR, DİNLEMİYOR”

İkizderelilerin nöbet tuttuğu çadıra uğrayan Bakan Karaismailoğlu, ayaküstü yaptığı konuşlar kadınlar tarafından itirazlarla kesilince alanı terk etti. Kadınlar, bakanın arkasından “Kaçıyor, dinlemiyor” şeklinde seslendikten sonra “Taş ocağı istemiyoruz”, “Vadimize dokunmayın”, “Deremiz özgürdür, özgür akacak”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attı.  

ALİ ÖZTUNÇ: “RESMİ EVRAK SAHTECİLİĞİ YAPTIĞINIZI İTİRAF EDİYORSUNUZ”

Öte yandan Bakan Adil Karaismailoğlu’nun "Teknik ekiplerimiz 10 ayrı bölgede araştırma yaptı" sözlerine karşı proje dosyasındaki 'alternatif bir alan arayışına gidilmemiştir' sözlerini hatırlatan CHP'li Ali Öztunç, "Kime inanalım?" diye sordu.
Ali Öztunç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda şunları dile getirdi: “Yine proje tanıtım dosyanızla çeliştiniz. 10 farklı yerde inceleme yaptırdık dediniz ama Valiliğe sunduğunuz evrakta, alternatif araştırmadık diyor. Kime inanalım. Dediğiniz doğru ise, resmi evrak sahteciliği yaptığınızı itiraf ediyorsunuz. İstifa edin artık. İkizdere’ye gidip temsilcisi olduğunuz Cengiz Holdingin projesini dikta etmeye çalıştınız. Verdiğiniz yanlış bilgilerle kadınların hakikat duvarına çarptınız, topu devlete attınız. Artık kimse size inanmıyor, istifa etmeyecek misiniz?

"SÖKÜLEN AĞAÇLAR BÖLGEDEN KAÇIRILIYOR"

Bakanın köylülerle görüşmeden gitmesine tepki gösteren köylülerin videosunu paylaşan Eren Dağıstanlı paylaşımında "Ulaştırma Bakanı, #İkizdere direniş alanına geldiğinde neler yaşandığını köylüler aktarıyor: Sabahtan beri bekliyoruz, burada donduk soğuktan. Muhattap bile olmadan, iki kelime edemeden bindi arabasına gitti" ifadelerine yer verildi.

Ziyaret öncesi Eren Dağıstanlı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da "İkizdere'de nöbetin 20. gününde köylüler çadırda bekleyişine devam ederken, bölgeye Ulaştırma Bakanı gelmeden önce sökülen ağaçlar alandan kaçırılıyor. Deliller yok ediliyor" bilgisini paylaşmıştı.

AVUKAT OKUMUŞOĞLU: BU SAATTEN SONRA YAPILMASI GEREKEN TAŞ OCAĞINDAN VAZGEÇMEKTİR

Ulaştırma Bakanının İkizdere ziyaretini sorduğumuz Avukat Yakup Okumuşoğlu, ziyaretin İkizderelileri ikna çabası olduğunu belirterek “Yurttaşları önemsemek önemli, bugüne kadar bunu yapmamış olmaları sorun. Umarım bundan sonraki işlerde yurttaşları önemserler. Bu saatten sonra yapılması gereken taş ocağından vazgeçilmesidir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz günlerde TRT’de katıldığı programda bölgedeki halk direnişine tepki göstererek, "70 yıllık taş ocağı, altın araması gibi iddialar kesinlikle doğru değil. Devletimiz marjinal gruplara kesinlikle izin vermez. Bunu yapanlar devlet düşmanıdır" demişti. Bakanın bu açıklamasına köylüler sosyal medyada paylaştıkları bir video ile tepki göstermiş, “Biz İkizdereli köylüleriz” diyerek yanıt vermişti.  

ÖZTUNÇ: BAKAN YANLIŞ BİLGİLER VERİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun TRT’de katıldığı programdaki konuşmaları üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da açıklamalarda bulunmuştu. Öztunç, “Kurmaca bir programla İkizdere’yle ilgili algı oluşturmaya çalışıyor. Onu da beceremiyor, yanlış bilgiler veriyor. İkizdere’deki taş ocaklarında, işletmesi süresini 2 yıl diyor, açsın proje tanıtım dosyalarına baksın. Cevizlik taş ocağı için öngörülen süre yaklaşık 3 yıl. Kapasite artış talebi reddedilmeseydi, bu süre 4,5 yıl olacaktı. Cengiz adına başvuru yaptığı Gürdere taş ocağının işletme süre ise 5 yıl” yorumunu yapmıştı. 

“SESSİZ KALARAK İDDİALARI SAVUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Bakanlığın, Cengiz İnşaat adına başvuru yaptığı iddialarına karşı, Cengiz İnşaat ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından hiçbir yanıt verilememesini yorumlayan Öztunç, “Sessiz kalarak iddiaları savuşturmaya çalışıyorlar ama bu halk bunu yutmaz. Bakan, açık bir şekilde Cengiz İnşaat adına proje başvurular yapıyor, devletin kurumlarını aldatıyor. Her şey belgesiyle ortada. Bakan, yeni ağaç dikme sözünü, keseceği ağaçlar yerine değil de, verdiği her on yalan bilgi üzerinden verse, kuraklık riskimiz ortadan kalkar” yorumunda bulundu.

CENGİZ İNŞAAT'A, KENDİ CEO'LARININ BİLE BU KADAR HİZMETİ OLMAMIŞTIR

Bakan Karaismailoğlu’nun Cengiz İnşaat için işlemediği suç kalmamış diyen Öztunç, “Cengiz İnşaata kendi CEO’larının dahi bu kadar hizmeti olmamıştır. Kimse adına bu derece mevkisini de tehlikeye atacak derecede suç işlenmez. Burada Bakan’a sormak istiyoruz, Sayın Bakan, sen Cengiz İnşaatın CEO’su musun yoksa  devletin bakanı mı ?​” diye sormuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor

SONRAKİ HABER

Milyonlar harcanan karantina merkezi çürümeye terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa