10 Mayıs 2021 00:35

Meslek liseliler tam kapanmada da çalışıyor: Bizim canımızın değeri yok mu?

Milli Eğitim Bakanlığının kararına rağmen meslek liselerinde üretim, işyerlerinde staj devam ediyor.

Fotoğraf:pixabay

Paylaş

Helin ÇAKIR
Ankara

Milli Eğitim Bakanlığının stajların 17 Mayıs’a kadar iptal edildiği açıklamasına rağmen meslek liselerinde üretim, işyerlerinde staj devam ediyor. Bakanlığın stajların iptal edildiği yönündeki açıklamasına rağmen birçok meslek liseli staj yaptığı yer tarafından işçi olarak gösterilerek yasaktan muaf tutuluyor. Evin geçimine destek olmak için çalışmak zorunda kaldıklarını anlatan meslek lisesi öğrencileri “Bizim canımızın bir değeri yok mu?​” diye soruyor.

Dikmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler de yasağa rağmen çalıştırılıyor. Masa üretimi gerçekleştirilen okulda çalışan üç öğrenci ile konuştuk. Her koşul altında çalışmak zorunda olduklarını ifade eden öğrenciler, hem fiziksel hem psikolojik olarak etkilendiklerini anlatıyor.

"70 LİRAYA MUHTAÇ HALE GELDİK"

Okulda masa üreterek okulun döner sermayesine kaynak sağlayan bir öğrenci, pandeminin başından bu yana her koşul altında okullarında masa üretiminin devam ettiğini anlatıyor. Okulun bu üretimden inanılmaz kâr elde ettiğini söyleyen öğrenci, “Kapanma sürecinde neden hâlâ masa üretimine geliyoruz diye bile soramıyoruz. Çünkü ‘Biz zorunlu tutmuyoruz, isterseniz gelmeyin’ cevabını alacağımızı biliyoruz. Haftanın altı günü çalışıyoruz. Demek ki biz günlük 70 liraya muhtaç hale gelmişiz. Kapanmada bile üretimin devam etmesi hem fiziksel hem psikolojik olarak bizi etkiliyor. Bizim canımızın bir değeri yok mu diye düşünüyoruz” diyor. Alınan önlemlerin göstermelik olduğunu belirten öğrenci, “Adı kapanma ama sabahları otobüste 60 kişiyiz. Liseli bile çalışıyor. Devlet bizi çalıştırdığı sürece virüs falan bitmez” diyor.

"BAŞKALARI KAPALIYKEN DAHA ÇOK KAZANIRIZ"

Bilişim bölümü öğrencisi ise staj yaptığı yer tarafından işçi olarak gösterilip yasaktan muaf tutuluyor. Tam kapanmaya rağmen çalışma nedenlerini işverenin cümleleriyle anlatıyor: “Herkes kapalıyken birçok firmadan daha çok kâr elde ederiz. O yüzden çalışmak zorundasınız.”

Bir başka öğrenci ise günlük 12 saat mesai yapıyor. Annesinin 3 haftalık ücretsiz izne çıkarıldığını söyleyen öğrenci “Patron zorunlu tutmasa da çalışma belgesi çıkarttırıp üç beş kuruşa çalışmak zorundayım. Çünkü ekmek alınması gereken bir evimiz var” diyor.

Devletin bu süreçte insanlara maddi destek sunması gerektiğini belirten meslek liseli, “Ya çalışmaktan öleceğiz ya da açlıktan” diyerek kapanmaya rağmen çalışmak zorunda olan meslek liselilerin içinde bulunduğu tabloyu özetliyor.

ÖNCEKİ HABER

CIPOML’den Kolombiya halkıyla dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Vartinis katliamı davası Anayasa Mahkemesi'ne taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...