08 Mayıs 2021 09:15

Manisa’dan sağlık emekçileri: Geçici değil kalıcı çözüm istiyoruz

Tüm gün çalışan, izinlerini kullanamayan sağlık emekçilerinin sorunları, çocuklarını bırakacak kreş olmamasından dolayı daha da arttı. Manisa’da sağlık emekçileri sorunlarına kalıcı çözüm istedi.

Figen Pehlivan Demirel | Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Tam kapanmayla birlikte kreş sorunu yaşayan sağlık emekçileri çözüm bekliyor. Manisa’dan görüştüğümüz kadın sağlık emekçileri ve SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel kreş sorununa dikkat çekerek, açılan kreşlerin de kapasite sıkıntısına değindi. 

Tüm gün çalışan, izinlerini kullanamayan sağlık emekçilerinin sorunları, çocuklarını bırakacak kreş olmamasından dolayı daha da arttı. Manisa’da kadın sağlık emekçileri de bir kez daha yok sayıldıklarını belirterek acil çözüm istediklerini söyledi. 

“PANDEMİDE EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ”

Yalnızca kreş sorunu değil pandeminin başından beri birçok sorunla yüz yüze bırakıldıklarını belirten bir kadın sağlık emekçisi, “Hastanenin kreşi kapandığında çok sorun yaşadık, açılsa da kapasite meselesi var. Bir tane çocuğum var, ailem bakıyor o konuda şanslıyım belki ama ya ailem olmasaydı, ne olacaktı?” diye sordu. Ayrıca dışlanmak istemediklerini söyleyen sağlık emekçisi, “Hiçbir açıdan sağlık emekçilerinin yanlarında olmadılar bu genelgelerle. Bizler, emeklerimizin karşılığını almak ve herkes gibi saygı görmek istiyoruz. Haklarımızdan yararlanmak istiyoruz. Her genelge de sağlık emekçilerinin dışında tutulması en büyük acımız. Pandemide eşitsizlik de derinleşti” dedi. 

“KREŞLER ASLA KAPANMAMALI”

Bir başka kadın sağlık emekçisi de “Birçok yükümüz varken çocuklarımızın bakımı için de ortada kaldık” diyerek sözlerine başladı. Eşinin de sağlık emekçisi olduğunu söyleyen sağlık emekçisi, “Bizlere, kendi başınızın çaresine bakın, deniliyor. Kreşlerin 24 saat açık kalmasını talep ederken ilk hastane kreşleri kapandı, bir kez daha ne kadar değersiz olduğumuzu anladık. Açılsa da zaten kapasite sorunu var” diye konuştu.

Pandemide özellikle kadınların yükünün arttığını söyleyen sağlık emekçisi, “Hem anne, eş, sağlık çalışanı olmak kadınları ayrıca yıprattı. Çocuğumuza doğru düzgün bakamadık. İş yerinde de gerekli değeri göremedik, gerçekten yıpranmışlığı yaşıyoruz. Sağlık çalışanı köledir, biz ne dersek yapacaklar anlayışı var. Özellikle evde iki sağlık çalışanı olunca daha da zor” dedi. 

5 yaşında çocuğunun olduğunu söyleyen sağlık emekçisi, “Bir yandan ‘Annen gelemiyor mu, kayınvaliden gelmiyor mu’ gibi soruları soruyorlar. Gelseler zaten gelebilirler, insanlar zor durumda. Üstüne bir de bu yargılamalar oluyor. Bizler geçici değil kalıcı çözüm istiyoruz. Bizler 7/24 hastanede olan insanlarız o yüzden kreşler asla kapanmamalı” diye ifade etti. 

“YÖNETEMEDİ DEĞİL, SERMAYEDEN YANA YÖNETMEYİ TERCİH ETTİ”

SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel de  “Bıçak kemiğe dayandı denilen noktalardan biri çocuklarımızın bakım sorunu oldu” dedi. Sorunlara karşı bütünlüklü bir çözüm sunmadıklarını söyleyen Demirel, “Olağan üstü koşullarda tabiki hizmet vereceğiz ama yapacağımız hizmeti sağlıklı, güvenli yürütmek için de ihtiyaçlar doğuyor, bunlar da çocuk bakım ihtiyacı. Manisa’da yaklaşık 10 bin sağlık emekçisi var, ama gönderebileceği kamusal kreş ise bir tane. O da zaten 60 çocuk kapasiteli” diye konuştu. Sadece sağlık emekçileri açısından kreş sorunun olmadığını fabrikalarda çalışan işçilerin de düşünülmesi gerektiğini belirten Demirel, “Hizmetini kapatmadığınız her ebeveynin çoğuna bakmakla yükümlüdür devlet. İktidar bu süreci yönetemedi değil, sermayeden yana yönetmeyi tercih etti” dedi. 

“AŞI PROGRAMI AKSAMADAN İZİN İHTİYAÇLARI GİDERİLMELİ”

Son olarak Aile Hekimlerinin de dahil kamu personellerinin Ramazan Bayramı’nda idari izinli sayılmasına değinen Demirel, “Aile sağlığı merkezlerinde planlamanın aile hekimlerinin yetkisine bırakıldı. Hem kamunun sağlık hakkını korumak zorundayız hem de sağlık emekçilerin tükenmişlikleri içinde yeniden sömürülmesine engel olmalıyız. Bu insanların da ailesi var. Orda da yine plansızlık var. Aşı programlarını aksatmadan ASM ve hastane çalışanların izin ihtiyaçları karşılanmalıdır” diye konuştu.

Reklam