08 Mayıs 2021 10:45

Kayserili metal işçileri: Kapanamadık!

Kayseri’de metal iş kolundan işçiler kendilerini “Kapanamayanlar” olarak adlandırıyor. İşçiler 1 Mayıs'ta dahi çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Fotoğraf: Özcan Yaman, Kovid-19 illüstrasyonu: Pixabay

Paylaş

Ahmet AKARSU
Olcay SAL
Kayseri

Kayseri’de metal iş kolundan işçiler, “Tam kapanma” kararı ardından kendilerini “Kapanamayanlar” olarak adlandırıyor. “İşçiye tam kapanma neden uygulanmıyor?​” diye soran Kayserili metal işçileri tepkilerini “Bırakalım tam kapanmayı, bu süreçte mesaili çalışıyoruz” sözleriyle dile getiriyor.

1 MAYIS’TA BİLE ÇALIŞTILAR

Has Çelik işçisi, “Çalışmaya devam. Tam kapanmayı işçiye uygulamıyorlar. İşçi hep çalışır, işçi toplumun en alt kademesi olduğu için kimse işçinin sesini de duymaz. Bu böyle gelmiş böyle gider deniyor. İşçi birlik olamazsa daha çok çalışırız, daha çok eziliriz” dedi. 

Simfer işçisi ise şunları söyledi: “Millet sanki evde buzdolabı, ya da fırın, ocak yiyecek. Ben bu kapanmadan bir şey anlamıyorum. Daha fazla çalışıyoruz. Mesailer daha da arttı. Bizim fabrikada işçiler her şeyin farkında ama kimse neyi nasıl yapacağını bilmiyor. 1 Mayıs gününde bile çalıştırıldık. Bir gün öncesinde akşam 21.00’e kadar mesai yaptık.”

"ÜCRETİMİZ TAM YATSIN EVDEN ÇIKMAYALIM"

Kumtel işçisi ise “Son gaz üretime devam. Kapanma falan işçiyi kapsamıyor. Bu patronların dini imanı para olduğu için bizleri daha çok çalıştırmak istiyorlar. Ama bu Kumtel’de de işçiler ses çıkarmazsa korku iklimi olursa olmaz” diye konuştu.

Femaş işçisi ise “Üretim bu ara daha yoğun, fazla mesailer daha fazla. İşçiyi işçiden başka anlayan yok sanırım” dedi.

Özçelik-İş üyesi bir metal işçisi ise şunları söyledi: “İşçinin cebinde para zaten yoktu. Sıkıntı büyüktü daha da büyüdü. Ekonomik kriz pandemi ile birlikte daha da hissedilir oldu. Ülke dibe gidiyor. İşsizlik çok fazla, enflasyon çok yüksek. Durum böyleyken işçi de mecbur çalıştırılır. Örneğin İşsizlik Fonu kiminse o kullansın, maaşımın ne kadarını kısa çalışmadan alıyorsam geriye kalanı da bana devlet versin. Bizim İşsizlik Fonumuzu patronlar kullanmasın. Benim maaşım eksik olmasın o zaman gidelim evimize ailemizle oturalım, evden dışarı çıkmayalım.”

ÖNCEKİ HABER

‘Yemekhanede verilen meyveyi çocuğuna götüren işçi hakkından vazgeçmeyecek’

SONRAKİ HABER

Esnafa destek verilmiyor, veriliyormuş gibi yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...