05 Mayıs 2021 12:25

Akçay Sulak Alanı'nda imar endişesi

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nın 100 hektarının envanterden silinmesi, alanın imara açılacağı endişelerine neden oldu.

Fotoğraf: Kadri Kaya/Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Paylaş

Kuzey Ege'nin önemli sulak alanlarından olan ve Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nın 100 hektarı envanterden silindi. İmar endişesini dile getiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, alanın büyük tehlike altında olduğunu söyledi.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’nde (SAYBİS) yakın bir zamana kadar 144,75 hektar olarak yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 41,67 hektara düşürüldüğü belirtildi.

Açıklamada "Kuzey Ege Havzası’nın önemli sulak alanlarından biri olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı ne hikmetse kayıtlardan yok edildi. Sulak alanın 100 hektar küçültülmesi, uzun bir süredir kaçak yapılaşma ve imar tehdidi altında olan alanın kurutulup doldurularak yapılaşmaya açılacağının bir göstergedir.  Bu durum endişe vericidir. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın daraltılması, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve bazı diğer odakların Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın bütünü üzerinde imar ve yapılaşma niyetlerini iyice açığa çıkarmıştır" denildi.

"ALANIN YOK EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ"

Halihazırda yapılmakta olan bilimsel araştırmalara ve gözlemlere göre alanın hâlâ “sulak alan” özelliğini kaybetmediğini vurgulayan dernek, "Kamuoyu önünde ilgili kurumlara soruyoruz: Söz konusu değişiklik kim tarafından, hangi amaçla yaptırılmış ve bu değişikliğe imza atan yetkililer hangi bilimsel araştırmaya dayanarak bu kararı almıştır? Bu değişikliği yapan kamu görevlileri ve bunu talep edenler açıkça suç işlemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nü bu konuda kamuoyuna acilen bir açıklama yapmaya davet ediyoruz" dedi.

"RAKAMI HATALI GİRMİŞİZ" YANITI

Basın açıklamasını Bakanlığa ve SAYBİS sistemi yöneticisine de gönderdiklerini aktaran Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Rakamı hatalı girmişiz” yanıtı aldıklarını söyledi.

"Fakat harita da değişmiş” dediklerini, ardıdan düzeltme yapılacağı yanıtını aldıklarını dile getiren Doğan, "Alanı 125 hektara düşürüp bazı alanları (dere, mera) dışarda bırakan yeni bir harita yayımladılar. Buna da itiraz edeceğiz. Dere sulak alan dışına çıkartılamaz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi dere kenarına üç şerit yol yapmak istiyordu, onun önünü açmak istiyorlar belli ki" değerlendirmesinde bulundu. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akçakese Köyü’nde çevre mücadelesi veren köy halkı dava açmaya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Salih Bolat: Düşünsel-poetik yazılar yazmayan bir şairi kolay içselleştiremiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...