05 Mayıs 2021 11:49

Gazeteci Özge Uyanık polisler hakkında suç duyurusunda bulundu

Yol TV Muhabiri Özge Uyanık, Emniyet genelgesini gerekçe göstererek 1 Mayıs’ta görüntü almasını engelleyen polisler hakkında TGS Ankara Şubesi aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Yol Tv

Paylaş

1 Mayıs’ta haber takip ederken Emniyet genelgesi gerekçe gösterilerek polis tarafından görevini yapması engellenen Yol TV Muhabiri Özge Uyanık, TGS Ankara Şube aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ankara Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına, TGS Ankara Şube yöneticisi Alican Uludağ, TGS Avukatı Meliha Selvi, gazeteci Özge Uyanık, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ile gazeteci Rahmi Yıldırım katıldı.

Uyanık tarafından yapılan suç duyurusunda hukuka aykırı genelge nedeniyle Emniyet Genel Müdürü “kanunsuz emir vermek", genelgeyi gerekçe göstererek görüntü alınmasını engelleyen polis memurları ise “tehdit", “mala zarar vermek", “görevi kötüye kullanmakla" suçlandı.

Adliye önünde yapılan açıklamada konuşan TGS Ankara Şube Yöneticisi Alican Uludağ, son dönemde Türkiye'de gazetecilere yönelik sistematik bir saldırı olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin alanda görevini yapamaz hale geldiğini belirten Uludağ, "Son örnek arkadaşımız Özge'nin başına gelen oldu. Tabii bunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hukuka aykırı genelgesi etkili oldu. Gazetecilere yönelik fiili müdahalenin son bulması için yargı önünde mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye demokratik bir hukuk devleti ve basın özgürlüğü bunun temelini oluşturuyor. Bu genelgenin geri çekilmesini ve gazetecilerin görevlerini özgürce yapmasının sağlanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Suç duyurusunda bulunan Özge Uyanık, "Nerede bir hukuksuzluk, insanlık dışı muamele, hak ihlali görürsek biz bunu kayıt almaya devam edeceğiz. Biz işimizi yapıyoruz. Görevimizi yaparken kamusal alanda hiçbir kamu görevlisi tarafından engellenmek istemiyoruz" dedi.

TGS avukatı Meliha Selvi de "TGS olarak bu genelgenin iptali için de dava açıyoruz" diye belirtti. Genelgenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve Danıştay tarafından iptal edileceğinden hiçbir şüphe duymadıklarını ifade eden Selvi, genelgenin basın hürriyetini engellediği gibi sansür de yarattığını ifade etti. Polisin görevinin vatandaşın ve basının karşısında olmak olmadığını söyleyen Selvi, "Görevleri güvenliklerini ve basın hürriyetini sağlamaktır. Genelge öncelikle polis memurlarının haksız bir şekilde müdahalelerine ve kendilerinin de zorda kalmalarına neden olduğu için de geçersizdir" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayserili işçiler buluştu: "Sınıf olarak hareket etmek zorundayız"

SONRAKİ HABER

HDP'li Hüda Kaya, AB ülkelerinden ithal edilen plastik atıkları sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...