03 Mayıs 2021 10:15
Son Güncellenme Tarihi: 03 Mayıs 2021 19:34

Kirazlıyayla'da maden şirketinin faaliyeti jandarma korumasında devam ediyor

Bursa'nın Kirazlıyayla köyünde maden şirketi pandemi yasaklarını fırsat bilerek çalışma yaparken yaşam alanları için direnen köylüler ceza kesmekle tehdit ediliyor.

Fotoğraf: Kirazlıyayla köylüleri

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa'nın Kirazlıyayla köyünde maden şirketi pandemi yasaklarını fırsat bilerek çalışma yaparken yaşam alanları için direnen köylüler ceza kesmekle tehdit ediliyor.

Köyde çalışmalar Jandarma'nın koruması altında yapılıyor. çalışmalar sonucu evlere giden içme su şebekelerinde patlamalar oldu.

Köyde yaşananları Evrensel'e anlatan Recep Sarı, “Çalışmalar sonucu evlere giden su borularında patlamalar oldu. Şu an 250-300 metre bir kazı gerçekleşti. Patlayan borular tamir edilse de çamurlu su gelecek. O suyu biriktirip bize bir şey olmaz diyenlere ikram edeceğiz. Şu an herkesin başında bir iki asker bekliyor. Evine gideceğin zaman asker eşliğinde gidiyoruz. Çalışmalarda asker kontrolünde ilerliyor. Asker çember oluşturmuş kaza kaza ilerliyor şirket. Bahçemize gitmek istediğimizde de asker bize bahçen olduğunu kanıtla diyor. Şu an tüm köy asker kuşatmasında. Ambulans bekliyor, trafik polisi bekliyor. Köyümüzü savunmayalım diye her şeyi yapıyorlar.

KÖYLÜLER İSYAN ETTİ

Köylüler yaşam alanlarını savunmak için eylem yapıyor. Lübnanlı maden şirketi Meyra'nın Bursa'nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Köyü arazisinde yapmakta olduğu Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında, yüksek gerilim hattı için çalışmalara başlanmasına köylüler isyan etti.

Sokağa çıkma yasağını fırsata çeviren maden şirketi çalışmalarını sürdürürken yaşam alanlarını savunan köylülere ise sokağa çıkılması halinde cezai işlem yapılacağı söyleniyor.

Yayınlanan yeni genelgeye dayanılarak köylülerin yaşananları görüntülemesi de asker tarafından sık sık engellendi.

"KAZI İÇİN BİLGİLENDİRME YAPILMADI"

Köylülerden Recep Sarı, “Kazı için bilgilendirme yapıldı diyor bize jandarma ama kimse bizi bilgilendirmedi. Köy muhtarı yazıyı alıp kendi yandaşlarına gösterip imzalatmış, sonra da 'Bilgilendirme yapıldı' demiş. Biz tesadüfen öğrendik. Köyün ortasını kazarak yüksek gerilim hattı geçireceklermiş maden sahasına, biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.

"GÖRÜNTÜ ALMAMIZ YENİ GENELGEYLE YASAKLANMIŞ"

Sokağa çıkma yasağı olduğunu ancak şirketin bunu fırsata çevirerek çalışmalarını hızlandırdığını ifade eden Sarı, “Jandarma bize 'Sizlere kıyamıyoruz, evlerinize gidin, sokağa çıkma yasağı var, ceza yazmak zorunda bırakmayın bizi' diyor. Bizleri ceza yazmakla tehdit ediyorlar resmen. Yaşananları görüntülemek istediğimizde de 'Yeni genelge yayınlandı, video fotoğraf çekemezsiniz' diyorlar. Resmen yaşanan bu çevre katliamına göz yummamızı istiyorlar, kimse burada neler yaşanıyor öğrenmesin istiyorlar. Köyün her yeri jandarma dolu. Biz kazıya engel olmak istedik, bu sürede fenalaşıp bayılanlar oldu” dedi.

"KİRLİ SUYU AKITIRSINIZ SORUN OLMAZ"

Kazı çalışmaları sırasında köyün içme su şebekesinin de zarar göreceğini belirten Sarı, “Müteahhit bize 'Beş altı güne bitireceğiz' diyor. Kazı sırasında kopan hatlar olursa da aynı gün içerisinde bağlayacaklarmış. Bu ramazan günü çamurlu su bekliyor bizi. Bu durumu jandarmaya söylediğimizde de 'Ne olur, biraz musluğu açarsınız kirli su akar gider' dedi” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

Antep'te camide ‘İtikaf’ yapan Furkan Vakfı üyelerine gazlı polis baskını

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın yeğeni tarafından hakarete uğradığını iddia eden Nuri Başkapan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...