29 Nisan 2021 18:48

Kocaeli ve Gebze'de 1 Mayıs kutlaması

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs İzmit’te kutlandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs İzmit’te pandemi koşullarına uygun olarak gerçekleştirildi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla düzenlenen eyleme Dilovası’nda direnişte olan Systemair HSK işçilerinin yanı sıra CHP, HDP, EMEP, Sol Parti, TİP, SYKP, Halkevleri, Dersimliler Derneği Kaldıraç, Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi de destek verdi. Koronavirüs testi pozitif çıkan ve tedbir amaçlı hastanede bulunan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'in gönderdiği mesaj ise kürsüden okundu.

İzmit Anıtpark'ta gerçekleştirilen eylemde ortak basın açıklamasını sırasıyla TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Murat Kürekçi, Kocaeli Tabip Odası Genel Sekreteri Mehtap Yılmaz Maçkalı, DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük ve KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Erdal Karakuş okudu. "Taleplerimizi ve hedeflerimizi 1 Mayıs’ta bir kere daha yan yana haykırıyoruz" denilen açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

  • Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulsun!
  • Çalışırken hastalanan emekçiler için Kovid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
  • Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!
  • İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın!
  • Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
  • İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
  • Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere ayrılsın.
  • Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın, fatura borçları faizsiz ertelensin.
  • Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
  • İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

2020 1 Mayıs’ında ifade ettiğimiz gerçek, 2021’de çok daha net bir biçimde ortadadır. Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Felakete dönen bu düzen, baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istenmektedir.

Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir.

Açıklamanın ardından vatandaşlar fiziki mesafeye dikkat ederek halaylar çekti. Eylemde "Yaşasın 1 Mayıs, alanlardayız", "Aşı hakkımız engellenemez" ve "İş, ekmek yoksa barış da yok" sloganları atıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)


GEBZE

Gebze Sendikalar Birliği'nin çağrısıyla Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen eyleme Baldur işçileri de katıldı. Eyleme CHP, HDP ve Emek Partisi de destek verdi. Gebze Sendikalar Birliği adına basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın okudu. Öte yandan Gebze'de birçok fabrikada basın açıklamaları da gerçekleştirildi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç'te araştırma: İnşaat işçilerinin intihar etme riski daha fazla

SONRAKİ HABER

Katip Çelebi Hastanesi sağlık emekçileri: Tükendik, bizi duyun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...