26 Nisan 2021 16:56

"Tam kapanma" kararı var, ekonomik ve sosyal destek yok!

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası duyurduğu "tam kapanma" kararlarını Evrensel'e değerlendirdi.

Şebnem Korur Fincancı | Fotoğraf: MA

Paylaş

Okan BAŞAL
İstanbul

Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair yeni tedbirleri açıkladı. Buna göre, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçilecek. Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak. İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek. Yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecek…

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, açıklanan kapanma kararının geç kalınmış bir karar olduğunu vurguladı. Kapanma kararının ekonomik ve sosyal destek paketleri olmadan açıklanmasını eleştiren Fincancı, kapanacak iş yerlerinin İçişleri Bakanlığı genelgesi sonrası netleşeceğini de anımsattı.

Kararın hiç yoktan toplu hareketi kısıtlayacağı; AVM’ler, fabrikalar, atölyeler gibi kapalı ortamlardaki bulaşı azaltacağı için olumlu olduğunu belirten Fincancı, kapanmanın zorunlu olmayan üretim alanlarında çalışanların tümünü kapsaması gerektiğinin altını çizdi. İnşaat alanları, maden sahaları gibi açık alanlarda dahi temas sebebiyle virüsün bulaştığı yönünde araştırmalar olduğunu kaydeden Fincancı, bu sektörlerde de üretime ara verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“İLGİNÇ BİR TAKVİM”

Virüsün kuluçka süresi olan en az 14 günü kapsayan, tercihen 28 günlük tam kapanma önerdiklerini hatırlatan Fincancı, açıklanan 18 günlük süre için “ilginç bir takvim” dedi. Sürenin bayramı kapsamasının, ziyaretlerdeki toplu hareketliliği, kapalı alanlarda toplanmayı engelleyeceği için olumlu olduğunu ifade etti.

“ÇOK GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR”

Kapanma kararının çok geç alındığını vurgulayan Fincancı, “Çok geç bir karar. 60 binleri gördük resmi rakamlarda. Bunun çok daha üzerinde olduğunu tahmin edebiliyoruz. Temaslılar bildirilmiyor. Filyasyon ekipleri temaslıları sorduğunda insanlar işini kaybetme ve açıkta kalma kaygısıyla söylemek istemiyor.360’lara ulaşan ölüm sayılarından söz ediliyor. Her gün bir uçak dolusu insan ölüyor bu ülkede günlerdir” dedi.

“HİÇBİR SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK YOK”

Kapanma kararının ekonomik ve sosyal destekten yoksun şekilde açıklanmasını eleştiren Fincancı, “Bir destek paketi yok ortada. Hiçbir sosyal destek yok. Elektrik, su gibi giderleri nasıl karşılanacak bu insanların? Hadi hiç fatura almamak kararını geçtim, bir erteleme ya da yapılandırma açıklanabilirdi en azından. Güvenlik temelli bir sokağa çıkma kısıtlaması” dedi.

Fincancı, “Günü birlik işlerde çalışanların ne yiyip ne içeceğine dair bir bilgimiz var mı bu açıklamada? Kafe ve restoranların çalışanları vs. ne olacak” diye sordu.

"İNSANLARIN 18 GÜN EVLERİNDE KALMASI MI BEKLENİYOR?"

“İnsanların 18 gün evlerinde mi kalması bekleniyor” diye soran Fincancı, günün belli saatlerinde dışarı çıkılıp hava alınmasının, egzersiz yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Çanakkale’de vaka sayısı yükselince önce park ve sahillerin kapatıldığını hatırlatan Fincancı, “Kontrollü şekilde, belli grupları saatlere bölerek, belediyelerle iş birliği içinde insanların parklara gitmesini ve yürüyüşler yapmasını, egzersiz yapmasını sağlayan bir mekanizmaya ihtiyaç var” dedi.

Fincancı, buna karşın genelgenin bir İçişleri Bakanlığı genelgesi olacağını, yani salgına yine “güvenlik perspektifinden” yaklaşılacağını söyledi.

“MUHTARDAN ÖNCE RİSK GRUPLARINDAKİLER AŞILANMALI”

Paket serviste çalışan kuryelerin, kargocuların risk altına olduğunu vurgulayan Fincancı, “Aşı önceliğinin muhtardan önce kimde olması gerekir, risk guruplarında. İnsanlarla en yoğun teması olan grupları öncelikle aşılamanız gerekir” diye belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Son 24 saatte 353 kişi yaşamını yitirdi, yeni vaka sayısı 37 binin üzerinde

SONRAKİ HABER

EMEP: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı görevinden istifa etmelidir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa