22 Nisan 2021 07:51
Son Güncellenme Tarihi: 22 Nisan 2021 16:12

Cengiz İnşaat'ın taş ocağına karşı direnen yurttaşların üzerine kepçe sürdüler

Rize İkizdere'deki İşkencedere Vadisi'nde Cengiz İnşaat'ın taş ocağı kurmasına karşı direnen yurttaşların üzerine kepçeleri sürdüler. Yurttaşların direnişi sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Hüseyin ALTUN
Rize

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat'ın taş ocağı yapmak için dün jandarma desteğiyle girdiği Rize İkizdere'deki İşkencedere Vadisi'nde yaşam alanlarını savunan yurttaşların üzerine kepçe sürüldü.

Doğa talanına karşı direnen yurttaşlar, bu sabah polis ve jandarma eşliğinde gelen kepçelerin alana girmesine engel olmaya çalıştı. Ancak yurttaşlara jandarma ve polis tarafından müdahale edildi.

İşkencedere Vadisi'ne giren kepçenin önüne duran Dursun Baş adlı yurttaş, önce jandarmayla, ardından da kepçeyi vadiye sokmaya çalışan operatör ile tartıştı. Tüm çabasına rağmen kepçenin vadiye girişini engelleyemeyen Baş, bu kez kepçenin önüne atladı. Ancak kepçe operatörü yoluna devam ederek yurttaşı kepçenin küreğiyle kenara itti.

Polis ve jandarma, barikatlar kurarak vadiyi hem araç hem de yaya trafiğine kapattı.

Yaşananları duyan yurttaşlar İşkencedere Vadisi'nde toplanmaya başladı. Yurttaşlar vadinin katledilmemesine karşı direneceklerini açıkladı.

"DEVLET VADİMİZİ KATLEDECEK, CENGİZ İNŞAATA TAŞ VERECEK"

Evrensel'e konuşan Dursun Baş, bu sabah İşkencedere Vadisi'ne 6 minibüs jandarma ve polis geldiğini aktararak "Biz koruma altında olan, sit alanı ilan edilmiş bölgemizin katledilmesini istemiyoruz. Bu cennet vadi bizim yaşamımızdır. Bu vadiyi Cengiz İnşaat için katletmeyin diyoruz. Taş ocağı için uygun olabilecek başka alanlar bulunabilir. Vadimizin 3 kilometre uzağından aktif olarak çalışan 2 taş ocağı var, gitsin oradan taş alsınlar diyoruz" dedi.

Yapılacak çalışmanın yasal olmadığının altını çizen Baş, "Bu vadide taş ocağı açılacak olan yerde daha önce başka bir firma taş ocağı açmak istedi, yargıya baş vurduk ve uygun olmadığına karar verdi. Şimdi aynı yer ve aşağısında devlet kendi gücünü kullanarak taş ocağı açtırıpı Cengiz İnşaat'a taş verecek. Burada Cengiz İnşaat'ın taşeronu tonlarca dinamit patlatarak taş çıkartacak. Koruma altına alına 200 vadiden biri İşkencedere Vadimiz. Bursaı Cengiz için katledilecek, buna karşı direneceğiz” diye konuştu.

KADINLAR DOĞA KATLİAMINA İZİN VERMİYOR

Dursun Baş açıklama yaptığı sıralarda aralarında kadın ve çocukları da bulunduğu onlarca yurttaşın kepçeyi vadiden çıkarmak için mücadele ettiği bilgisi geldi. Yurttaşlar, kadınların kepçeye karşı direndiği fotoğrafları da Evrensel ile paylaştı.

Öte yandan haberi alan il dışındaki İkizderelilerin bugün bölgeye gelerek yurttaşların direnişine destek verecekleri öğrenildi.

RAPORDA ALINACAK 'TEDBİRLER' YER ALDI

DHA'da yer alan habere göre ise Cevizlik köyünde açılacak taş ocağı ile ilgili hazırlanan proje tanıtım dosyasındaki raporda çevresel etkilere yer verildi. Buna göre taş ocağından alınacak malzeme, İyidere Lojistik Merkez ve Limanı yapım, bakım ve onarım faaliyetlerinde ve bölgedeki yol yapımı projelerinde kullanılacak. Taş ocağından 15 milyon 724 bin 800 ton malzeme alımı yapılacak. Ocak sahasında patlatma ile gevşetilen malzeme, iş makineleri ile çıkarılacak ve kırma- eleme faaliyetine tabi tutulmadan doğrudan inşaat çalışmalarında kullanılacak. Bazalt ocağında açık işletme yöntemlerinden basamaklarda delme–patlatma yöntemi uygulanacak, galeri usulü patlatma yapılmayacak.

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kocaeli İl Başkanı Erkan: "Hem iş yerlerinde hem OSB'lerde 1 Mayıs kutlanabilir"

SONRAKİ HABER

Gazeteci Selahattin Duman hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa