22 Nisan 2021 00:07

Sağlık emekçileri: İnsanca yaşam, insanca koşullar için 1 Mayıs’a

Eyüp Devlet Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri ve işçiler 1 Mayıs'ı ortak kutlayacak.

Eyüp Devlet Hastanesi önü | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ozan Ali Doğu ARAT
İstanbul

Pandemi koşullarında iş yüklerinin arttığını, ücretlerinin ise eridiğini belirten Eyüp Devlet Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri ve işçiler insanca yaşam, insanca çalışma koşulları ve kadro talebiyle 1 Mayıs’ı kutlayacak.

Bir yıldır acil serviste çalışan Şehmuz Uçak, bu süreçte yoğun bir stres altında çalıştıklarını vurguladı. Bu süreçte taleplerinin karşılanmadığını dile getiren Uçak, “Taleplerimiz için mücadele ediyoruz ama görmezden geliniyor. Kovidi meslek hastalığı olarak görmüyorlar. Gereken ücreti vermiyorlar, yeni ekipmanlar bile yeni yeni tedarik ediliyor” dedi.

Sağlık emekçilerinin canlarını hiçe sayarak çalıştığını ifade eden Uçak, bir yıldır ailesi ile görüşemediğini söyledi. Uçak, “Bu hastalık yüzünden 400’ü aşkın sağlık personeli hayatından oldu. Bunların aileleri var. Sağlık Bakanımız bizi alkışlatıyor. Gerçek hayatta bunun bir karşılığı yok” dedi. Sağlık hizmetinde de sorunlar yaşandığını aktaran Uçak, “Gelen insanlar hemen testlerin yapılmasını istiyor ama yapılamıyor. Normal hasta ile kovidli hasta aynı sırada bekliyor. Negatif olanlar bu sefer pozitif bir şekilde evlerine gidiyor. Belli bir süre sonra artık insanlar alkışlamıyor, bize karşı öfkeleniyor” diye konuştu.

Dursun Yazar, aşçı başı olarak çalışıyor. Kadro talep ettiklerini söyleyen Yazar, “Pandemi sürecinde işçi arkadaşlarla beraber tartışmalar sürdürdük. İş güvencemiz için sendikalı olduk. Yalnız olmaktansa birlikte örgütlü olmayı daha avantajlı gördük” dedi. Astım hatası olduğunu belirten Yazar, “Kimden izin isteyeceğimizi bilmiyoruz. Firmadan mı yoksa hastaneden mi? Ülkedeki işsizlik sorunu yüzünden hasta olmama rağmen çalışmak zorundayım” dedi. Yazar 1 Mayıs taleplerinin ise iş güvencesi, taşeron çalıştırılmanın yasaklanması ve kadro olduğunu söyledi.

"İŞÇİLERLE ORTAK YAPACAĞIZ"

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun pandemi sürecinin sağlık çalışanlarına ve halka etkisi şeklinde iki yönlü ilerlediğini vurguladı. Ülkeyi yönetenlerin halkın sağlığını bu süreçte yönetemediğini ifade eden Dursun, “Biz sağlık çalışanları zor şartlarda ve tedirgin bir şekilde çalışıyoruz. Kovidi yakınlarına bulaştırma endişesi her gün işe başlarken aklımızda. İdari izinlerimiz iptal ediliyor. Genelgeler sürekli değişiyor. Engelli arkadaşlarımız tekrar işe başladılar. Vaka sayısı arttığı için kronik hastalığı olan arkadaşlarımız da çalışıyor. Bu süreçte ‘Ölmek istemiyoruz’ demek için yapmak istediğimiz eylemler ise engelleniyor” diye konuştu.

1 Mayıs yaklaşırken en büyük taleplerinin insanca yaşama, insanca çalışma koşulları olduğunu dile getiren Dursun şöyle devam etti: “Bu taleplerden geri adım atmayacağız. Mücadeleden geri duymayacağız. En temel yaşam hakkı olan su ihtiyacı bile sendikanın talep etmesi sonucu verilmeye başlandı. 4 aydan bu yana ek ödeme alamıyoruz. Sağlık çalışanları zorla fazla mesaiye kalıyor. Biz burada sendikalı olduğumuz için idare ile sorunlarımızın bir kısmını çözebiliyoruz. Ama merkezi politikalar yüzünden atamaların yapılmaması, az kişi ile çok iş yaptırılmak istenmesi gibi değişmeyen şeyler var. Bu yüzden 1 Mayıs’a giderken bu yönlü bir çalışma yapacağız. Bu sene çalışmamızı işçi arkadaşlarla yürütüyoruz. Üye oldukları Dev Sağlık-İş ve Gıda-İş’le beraber ortak bir 1 Mayıs yapacağız.”

ÖNCEKİ HABER

Cerrahpaşa'da sağlık işçileri, rektörlüğün TUHİS'ten çekilmesini istiyor

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin nöbet eylemi 78. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...