19 Nisan 2021 15:49

Almanya'da Yeşiller'in gözü başbakanlıkta

Almanya, Angela Merkel'in 16 yıllık başbakanlığından sonra kimin başbakanlık koltuğuna oturacağını tartışıyor. Yeşiller Partisi birlik görüntüsü içinde Annalena Baerbock'u başkaban adayı gösterdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Almanya, Angela Merkel'in 16 yıllık başbakanlığından sonra kimin başbakanlık koltuğuna oturacağını tartışıyor. Anketlerde birinci parti görünen CDU/CSU'da Armin Laschet ile Markus Söder arasında çekişmenin sürdüğü bir sırada, Yeşiller Partisi birlik görüntüsü içinde Annalena Baerbock'u başkaban adayı gösterdi. Genç ve kadın olması nedeniyle Baerbock'un Yeşiller'in oyunu arttırması bekleniyor.

Almanya'd Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) arasında başbakan adayı tartışmasının alevlendiği sırada Yeşiller Partisi, eş başkan Annalena Baerbock'u başbakan adayı olarak kamuoyuna açıkladı. Baerbock'un başbakan adaylığını diğer eş başkan Robert Habeck tarafından açıklanmasıyla, parti içinde bir yarış ve rekabetin olmadığı mesajı verildi. 

Başbakan adayı olarak ilan edilmesinden sonra bir konuşma yapan Baerbock, "İklim koruma bizim zamanımızın, benim jenerasyonumun görevi. Seçimlerden sonra göreve gelecek yeni hükümet Paris İklim Anlaşması’nın yükümlülüklerini yerine getirmek için iklim korumayı her alanda kriter haline getirecek” dedi. Baerbock ayrıca Almanya'nın ekonomik olarak güçlü olduğunu, bunun doğru bir şekilde yönetilmesi durumunda bir çok sorunun çözüleceğini de ifade etti.

Son kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller, CDU/CSU'dan sonra yüzde 23 ile ikinci parti durumunda. Seçim kampanyası sırasında verilecek mesajlar ve adayların gösterdiği performansa bağlı olarak Yeşiller'in birinci parti olma olasılığı da söz konusu olabilir. Ayrıca, Yeşiller'in genç bir kadını aday göstermesi de bir avantaj olarak değerlendiriliyor.

İLK TEPKİLER

Baerbock'un başbakan adyı gösterilmesi hem parti içinde hem de kamuoyunda genel olarak olumlu karşılandı. SPD'nin başbakan adayı Olaf Scholz yaptığı açıklamada, adil bir yarış olmasını diledi. Sol Parti Meclis Grubu Eş Başkanı Dietmar Bartsch ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Demokrasi değişimle yaşar ve bu gerekli. Verilen vaatleri unutmaya son vermek de bunun içinde” dedi. Bartsch, böylece daha başında Baerbock'a verdiği sözleri tutma mesajı verdi.

CDU Genel Başkanı Armin Laschet de sosyal medya üzerinden Baerbock'un adaylığını kutladı ve gergin bir seçim yarışının olmasını diledi.

ANNELANA BAERBOCK KİMDİR?

1980 doğumlu olan Yeşiller'in başbakan adayı Baerbock, 2013'ten beri milletvekili, Ocak 2018'den beri de partinin eş başkanı. Parti içine sağ kanat olarak bilinen “Realo” içinde yer alırken, konuşma ve mesajlarında daha çok partiyi yeni kesimlere açma yönünde oldu. Bu nedenle liberal ve siyasi olarak merkezde bulunan seçmenlere hitap etmeye özen gösteriyor. Kökleri 1968 gençlik hareketine kadar uzanan Almanya'daki Yeşiller Partisi, adım adım soldan sağa kayarak merkeze yerleşti. Böylece asıl olarak orta sınıflara hitap eden bir parti oldu.

Partinin “ruhani” lideri Joschka Fischer'in bu çizgide rolü büyük. Fischer, 1998-2005 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapmıştı. Barış partisi olarak bilinen Yeşiller'i bu yıllarda Kosova ve Afganistan işgalleriyle savaş partisi haline getirmişti.

Baerbock da bu çizgiyi devam ettireceğinin mesajını her fırsatta söylüyor. Gençlik yıllarında trampolin jimnastiği müsabakalarına katılan Baerbock'un Almanya çapında üç kez bronz madalya kazandı.

Evli ve iki çocuk annesi olan Baerbock, Yeşiller'in birinci parti olması durumunda başbakanlık koltuğuna oturan ikinci kadın olacak. (Köln/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da kısıtlama başlamasına rağmen trafik yoğunluğu; yüzde 63

SONRAKİ HABER

"Muz üretimi planlı yapılmazsa, üreticiler zarar etmeye başlayacak"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...