19 Nisan 2021 13:38

Diyarbakır Valiliği, patates izdihamından dolayı halkı suçladı

Diyarbakır Valiliği, Bağlar ilçesindeki patates dağıtımı sırasında yaşanan izdihamı "provokasyon" olarak niteleyerek halkı suçladı. Yurttaşlar ise "Tek suçumuz yoksul olmak" dedi.

Tuncay Özkan'ın Twitter'da paylaştığı videodan alınmıştır

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır Valiliği, Bağlar’ın Muradiye Mahallesi’nde patates dağıtımı sırasında yaşanan izdihamı “provokasyon” olarak değerlendirdi. Evrensel’e konuşan yurttaşlar, yaşanan görüntülerin halkın durumunu gösterdiğini belirterek "Buradaki insanların tek suçu yoksul olmaları" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından çiftçiden alımı yapılan patates ve soğanlar, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılmaya başlandı. Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bir kamyondan dağıtılan patates çuvalları, izdihama neden oldu.

VALİLİK, İZDİHAMI "PROVOKASYON" OLARAK NİTELEDİ

Diyarbakır Valiliği, yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. 17 ilçede ihtiyaç sahibi yurttaşlara kapıda teslim yöntemiyle yemeklik patates dağıtımının planlandığı öne sürülen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu çerçevede, Bağlar ilçemizde 369 ton yemeklik patates dağıtımına başlanmıştır. 17 Nisan’da dağıtımına başlanan yemeklik patates aynı gün 1355 aileye dağıtılmıştır. Görüntülere yansıdığı gibi bir dağıtım yöntemimiz kesinlikle yoktur.

Bu hassasiyetimize rağmen, Bağlar ilçemiz Muradiye mahallesinde dağıtım yapılırken, provakasyon yapmak isteyen 4-5 kişi, dağıtım aracını ısrarla takip etmiş ve eve dağıtım esnasında kamyonun üzerine çıkarak kalan onbeş çuvalı aşağıya atmışlardır.

Dağıtım yapan personel, vatandaşlarla arasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan olay yerinden ayrılmıştır.

Konu ile ilgili tahkikat yapılmaktadır."

"SEFALET İÇİNDEYİZ"

Patates dağıtımının yapıldığı bölgedeki yurttaşlar Evrensel’e konuştu.

40 yaşındaki Şaban Değen, “Evdeydik, komşum çağırdı, ‘Belediye patates dağıtıyor’ dedi. 4-5 kişi kamyonetin üstünde millete patates veriyordu. Araba doluydu, öyle 15 çuval patates falan yoktu. Hatta birkaç kişi arabanın üstüne çıkmaya çalıştı, izin vermediler” dedi.

Bağlar’da yoksulluğun çok fazla olduğunu dile getiren Değen, “Patates dağıtılırken yaşananlar burada yaşayan halkın nasıl bir durumda olduğunu gösteriyor. Bizi öyle bir hale getirdiler ki artık patatesi bile alamaz olduk, düşünün. Küçük bir kamyonetin etrafına dakikalar içinde onlarca insan toplandı. İşleri güçleri gösteriş, ne yaptıklarını bilmiyorlar. Burada sefalet içindeyiz, onların keyifleri yerinde, bizi ise 1 torba patatese muhtaç ettiler” dedi.

"NASIL GEÇİNİYORUZ KİMSE SORMUYOR"

Hayat şartlarının zor olduğunu söyleyen 32 yaşındaki Turgut İnci ise, “Ağlanacak halimize gülüyoruz artık. Bizde fakirlik alışkanlık haline geldi. Dün burada olsaydınız insanların halini görürdünüz. Zannedersiniz ki bedava para dağıtıyorlar. Gerçekten acınacak haldeyiz. Kimse bizim ne halde olduğumuz düşünmüyor. Herkes bizim üzerimizden prim yapma derdinde. Evimize ne almışız, nasıl geçiniyoruz kimse sormuyor. Sonra lafa gelince ‘Biz size yardım yapıyoruz’ diyorlar. Yaptıkları yardım da bir kereye mahsus 1000 lira verdiler, şimdi de patates dağıtıyorlar. Bizim karnımız 1 çuval patatesle mi doyacak? Kimse sokağa çıkma yasağını takmadı, duyan herkes patates almaya geldi. Bedava sirke baldan tatlıdır hesabı oldu anlayacağınız. Kamyonetin üstündekilerin hepsi belediye çalışanıydı anladığımız kadarıyla. Patates torbalarının teker teker evlere bırakılması gerekirken mahallenin ortasında durup milletinin o halde patates almalarına neden olanlar onlar. Buradaki insanların tek suçu yoksul olması ve geçinme kaynağının olmamasıdır” dedi.

"BİZE PATATES DAĞITACAKLARINA İŞ BULSUNLAR"

30 yaşındaki Muhsin Eriğ de 7 aydır işsiz olduğunu ve ek bir gelirinin bulunmadığını söyledi. Eriğ, “Bugün haberlerde gördüm, ‘Patates dağıtırken izdiham falan yaşandı' deniyordu. Sanki dağıtanlar suçlu değil de orda o izdihamı yaşayan millet suçlu. İzdiham olmasının sebebi mahallenin orta yerinde patates dağıtmalarıydı. O izdiham, bu ülkenin yoksul insanlarının halini ayrıntılı bir şekilde gösteriyor. Bizi 1 torba patatesle kandırıyorlar ve biz de kanıyoruz maalesef. Ne yapalım, ekmek almakta bile zorlanıyoruz. İşsizim, ne yapacağımı bilmiyorum. Her gün patates dağıtsalar her gün almaya giderim. Mecburum, yapacak başka bir şey yok. Bizi bu hale onlar getirdiler, onlar çıkartsın bu durumdan. Patates dağıtacakları yerde iş bulsunlar bize. Biz de kimseye muhtaç olmayalım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP Sözcüsü Çelik'ten KKTC açıklaması: Tabii ki Türkiye'nin de atacağı adımlar vardır

SONRAKİ HABER

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı dava dosyası bilirkişiye gönderilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa