20 Nisan 2021 00:35

TTB Merkez Konsey üyesi: Bölge’de vaka metropollere gidiş gelişten sonra artıyor

Bölge'deki pandeminin seyrini değerlendiren TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya bulaş zinciri kıracak bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, aralarında Diyarbakır’ın olduğu Bölge illerindeki koronavirüs (kovid-19) salgınındaki vaka sayısının diğer illere göre düşüklüğünü değerlendirdi. Metropollerdeki kovid-19 vaka artışından sonra gidiş gelişle Bölge’de vakaların daha geç yükseldiğini belirten Yerlikaya, bulaş zinciri kıracak bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

BÖYLE DEVAM EDERSE GEÇEN YILKİ GİBİ OLUR

Diyarbakır’da daha önce pozitif vaka sayılarında ciddi bir düşüşün olduğunu fakat şu anda hızla bir artışın görüldüğünü belirten Yerlikaya, “Yapılan testlerde daha önce yüzde 3’lük pozitif vaka sayıları görülürken şu anda yüzde 25’lerde. Harita açıklandığında biz maviydik, o haritaların hangi kriterle hazırlandığını bilmiyoruz. Pandemi sürecinde bir şeffaflık yok. Diğer illerle kıyaslandığında daha az görünüyor ama bu artıştan kaygılıyız. Yoğun bakımda yatan hasta sayıları, kapanan servisler Diyarbakır’da yeniden açıldı. Diğer illerde de belirgin artışlar var. Metropollerdeki artışın Bölge’ye yansıması 1-1.5 aylık süreci buluyor. Oralarda pik yaptıktan sonra Bölge’ye yansıması oluyor. Metropollerdeki artışla birlikte Bölge illerine gidiş gelişlerle buradaki vaka sayısı yükseliyor. Çok belirgin 10 kata yakın bir artış var. Hem servis hem yoğun bakımlarda yatan hastalarda belirgin bir artış var. Şu anda Diyarbakır’da servisler tamamen dolmuş diyemeyiz ama bu artış böyle devam ederse yeniden geçtiğimiz yılın bir benzerini yaşamaya başlayacağız” dedi. 

AŞI İLE İLGİLİ GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMADI

Aşı sürecinin de pandemi süreci gibi sağlıklı yürütülmediğine dikkat çeken Yerlikaya, bu nedenle aşı temini sorunuyla birlikte aşı karşıtlığının yaşandığını ifade etti. Yerlikaya, “Aşıda tereddüt Bölge illerinde çok fazla yaşanıyor. En az aşılama Bölge illerinde yapılıyor. Herkese yetecek kadar bir aşı temini ve aşı sürecine dair gerekli çalışmalar yapılamadı. Aşı ile ilgili birtakım sıkıntılar olsa da sırası gelen aşı olsun. Aşı, güvenlik açısından sorun oluşturmuyor” dedi. 

BULAŞ ZİNCİRİNİ KIRACAK BİR MEKANİZMANIN OLMASI GEREKİYOR

Artan vaka sayılarıyla sağlık çalışanlarının yükünün tekrar ağırlaştığını belirten Yerlikaya, iktidarın bu süreçteki yükümlülüklerini yerine getirmemesiyle yıkıcı etkilerin görüldüğünü söyledi. Yerlikaya, “Filyasyon çalışmalarını sağlık çalışanları canla başla yürütüyor ama sonuç olarak sadece sağlık çalışanları üzerinden yürüyecek bir iş değil. Bulaş zincirini kıracak bir mekanizmanın olması gerekiyor. Toplumsal bulaşıyı engelleyecek bir şeyler yapmamız gerekiyor. TTB’nin önerileri dikkate alınsaydı. Bu kadar yıkıcı bir etki ortaya çıkmazdı. Bulaşı kaynağının bulunması gerekiyordu, etkin filyasyon çalışmalarının yapılması gerekiyordu, temaslıların karantina altına alınması gerekiyordu. Bütün bunlar bu süreçlerde yapılamadı. Kapalı toplu yaşam alanlarının kapatılması gerekiyordu. AVM’ler şu an açık, bu iktidarın pandemiyi yönetme biçimini çok net ortaya çıkarıyor. Bizim önerdiğimiz zorunlu üretim dışındaki bütün işlerin durdurulması, toplu ulaşımın pandemi koşullarına göre yeniden düzenlenmesi. İnsanlara ücretsiz nitelikli maske temini bir de toplum katılımı bunların hepsinin bütünlüklü bir şekilde uygulanması gerekiyor. Ne yazık ki şu ana kadar bu yapılamadı. Pandemi yönetilemedi ve yıkıcı etkisi ortaya çıktı. Bu tablonun sorumlusu biz değil bu tablonun sorumlusu salgını aklın ve bilimin ışığında yönetemeyen siyasal iktidardır. 

ÖNCEKİ HABER

UEFA: Avrupa Süper Ligi'ne katılan oyuncular FIFA organizasyonlarında yer alamayacak

SONRAKİ HABER

Adalar'dan Hatay’a gönderilen 99 atın kaybolmasıyla ilgili soruşturma başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...