19 Nisan 2021 11:35

Emek Partisi heyeti Soma madenci ailelerini ziyaret etti

Emek Partisi heyeti, Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneğini ziyaret etti. Soma davasının takipçisi olacaklarını söyleyen EMEP yöneticileri "Mahkeme kararıyla bu mücadele bitmez" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneğini ziyaret eden Emek Partisi (EMEP) heyeti, Soma davasının takipçisi olacaklarını söyleyerek birleşik mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Ziyarette, EMEP MYK üyesi Gürsoy Turan, İzmir İl Başkanı Emine Uyar, Soma İlçe Başkanı Ercan Sönmez ve Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, Soma Katliamı davasında gelinen süreci değerlendirdi. Çolak, 24 Mayıs'a ertelenen duruşma için çağrıda bulundu.

EMEP MYK üyesi Gürsoy Turan, ziyârette sözlerine "Genel Başkan Ercüment Akdeniz de olacaktı, ancak Mehmet Boztepe yoldaşımızın cenazesi nedeniyle gelemedi. 24 Mayıs'taki duruşmayı da takip edecek, bizler de yeniden burada olacağız" diyerek sözlerine başladı.

"HER ŞEY BİR KİŞİNİN TEKELİNDE"

Dernek Başkanı İsmail Çolak,  mahkeme sürecine değinerek, "Mahkemenin formaliteden olduğunu söyledik, söylemeye de devam ediyoruz. Savcının verdiği mütalaa belli ama ondan öncesi de var; mahkeme heyetine müdahaleler, tehditler. Sanıklar, bir mahkeme başkanını tehdit ediyorsa zaten adil yargılamanın olmadığını bu bile gösterir. Yargı, sermaye sahiplerine var, işçiye emekçiye yok. Zaten güvenimiz de kalmadı. Her şey bir kişinin tekelinde" diye konuştu.

Katliamın sorumlularını da hatırlatan Çolak, "Sermaye sahibi, iktidar ve sarı sendika. Bunu her zaman söyledik. Göz göre göre gelen bir katliam. Oğlum "Baba ocak yanıyor" derdi. Suçu, kusuru kim varsa herkes yargılansın istedik, Türkiye cumhuriyetine emsal bir karar çıksın istedik. Sadece 301 madencinin hakkı için değil tüm işçi emekçiler için. Biz 24 Mayıs'ta yine orada olacağız" dedi.

Emek Partisi Soma İlçe Başkanı Ercan Sönmez ise, Sakarya'daki havai fişek fabrikası katliamını da hatırlatarak "'Parası olmayan, gariban insanlar kazanacak' diyordu havai fişek fabrikası katliamında bir kadın... Bu öyle bir haykırış ki, adalet arayışı sürecek." dedi.

"SOMA KATLİAMI BİRÇOK ŞEYİ AÇIĞA ÇIKARMIŞTIR"

EMEP MYK üyesi Gürsoy Turan da "Soma maden işçilerinin, ailelerinin adalet mücadelesi mahkeme kararıyla bitmez. Çünkü bu sadece ailelerin değil yaşam hakkı isteyen, vahşi sömürüye karşı insanca çalışma koşulları isteyen işçi sınıfının, bağımsız yargı isteyen tüm toplumun mücadelesi. Soma katliamı birçok şeyi aydınlatmıştır tuttuğu o fenerle. Siyasetin sermaye ile göbekten bağlılığını gösterdi. Bizler, Enerji Bakanı'nın göstermelik verdiği yemeklerde 'Bu Türkiye'nin en iyi ocağı' dediğini unutmadık... İşverenin AKP mitinglerine işçileri götürmeye mecbur tuttuğunu unutmuyoruz. Bu iktidar bundan önceki iktidarlar gibi sermayenin hükümetidir. Ayrıca sendikal bürokrasiyle sermayenin de ilişkilerini açığa çıkarmıştır" dedi.

"BİRLEŞİK MÜCADELE ÖNEMLİ"

Mücadeleyi sürdürmenin önemine dikkat çeken Turan, "Bugün alınmayan önlemlerle çarklar dönerken, sermaye ihtiyacını gözeterek sürü bağışıklığı benimsettiği için her gün Soma Katliamı'nı yaşıyoruz. 'Salgın sınıf ayırmıyor' diyorlar ama öyle değil. Biz işçi ve emekçiler Soma'da da olduğu gibi virüsün önüne atıldık. Soma'da da Polyak’ta da gördük. Açlıkla salgın arasına sıkışan bütün emekçiler, sağlık emekçilerinin mücadelesi, yargının bağımsızlığı için mücadele veren barolar, fabrikalarda işçilerin yaşamı için en azından 28 gün zorunlu üretim olmayan yerlerde üretimin durmasını talep eden işçilerin ve Soma ailelerinin mücadelesini birleştirmek önemlidir" dedi  

"İŞÇİLERİN BİRLİĞİNİ SAĞLAMALIYIZ"

EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar ise "Bir madenci de demişti, 'Yerin altında ölüm var bir ihtimal ama yerin üstündeki açlık kesin'. İşçileri bu koşullara götüren açlık meselesi bu ülkeyi yönetenlerle alakalı. İçinde yaşadığımız sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Ne Soma halkı tek başına ne de maden işçileri tek başına bunu sağlayabilir. Önemli olan birleştirici bir mücadeleyi bir yerden başlatmak... İşçilerin birliğini sağlamak gerekiyor" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam