19 Nisan 2021 07:49

CHP'li Fethi Gürer: AKP'nin ithalat sevdası vatandaşı ay çiçeği yağına muhtaç etti

CHP'li Ömer Fethi Gürer geçen yıla göre fiyatı 2 katına çıkan ayçiçeği yağının TMO tarafından ilk kez satılmaya başlanması için "AKP’nin tarım politikasının iflas ettiğinin göstergesi" dedi.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıla göre fiyatı 2 katına çıkan ayçiçeği yağının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından tarihinde ilk kez satılmaya başlamasını, “AKP’nin tarım politikasının iflas ettiğinin bir göstergesi” olarak nitelendirdi.

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergesi de veren Gürer, önergesinde TARİŞ, Trakyabirlik, Fiskobirlik, Antbirlik,  Çukobirlik gibi geçmişte önemli bitkisel yağ işleyen kooperatifler, tesisleri varken neden bu hale gelindiğini sorguladı.

UKRAYNA VE RUSYA GÜMRÜK VERGİSİNİ ARTIRDI

CHP'li Gürer, Rusya ve Ukrayna’nın gümrük vergilerini artırması sonucu, ülkemizde en çok tüketimi yapılan bitkisel ham yağ olan ayçiçeği yağının fiyatının bir yıl içinde 2 kat artması karşısında, AKP iktidarının aldığı tedbirlerin yetersiz kaldığını söyledi.

FİYAT ARTIŞI ÖNLENEMEDİ, FİYAT İSTİKRARI SAĞLANAMAZ

İktidarın temmuz ayına kadar ham yağda gümrük vergisi oranını sıfırlamasına rağmen ayçiçeği yağındaki fiyat artışının önüne geçilemediğini anımsatan Gürer, son olarak TMO'nun ithal ayçiçeği satışına başlandığını belirtti.

Marketlerde  40 TL satırken birkaç ayda 80 liraya çıkan 5 litrelik ayçiçeği yağının, TMO aracılığıyla 60 liradan satışa sunulduğunu ifade eden Gürer, bunun geçici bir çözüm yolu olduğunu belirtti. Gürer, bu mantıkla ülkemizde yüzde 85 oranında tüketimi yapılan ayçiçeği yağının fiyatının dengelenemeyeceğini vurguladı.

HER ŞEYİ ÖZELLEŞTİRDİLER, VATANDAŞI YAĞA MUHTAÇ ETTİLER

AKP iktidarının "Devlet ayakkabı satar mı" diyerek kamu kurum ve kuruluşlarını özelleştirdiğini, tarım kooperatiflerini işlevsiz kıldığını ifade eden CHP'li Gürer, üretimi teşvik etmeyen AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikalarının her alanda iflas ettiğini kaydetti.

Ayçiçeği yağı tarihinin en yüksek fiyatını gördüğünü, halkın ayçiçeği yağı alamaz duruma düşürüldüğünü anlatan Gürer, her bölgede yetişebilen ayçiçeği tohumunun da ham yağının da ithal ediliyor olmasının bu olumsuz tabloda etkili olduğuna vurgu yaptı.

Yanlış tarım politikalarının sonunda tüketiciye pahalı ürün olarak yansımaya başladığını anlatan Gürer, PTTAVM ile yapılan yağ satışında çıkan skandalı da hatırlattı. Gürer, "PTTAVM ürünü 1 litrelik ayçiçek yağının vatandaşa satmaya başladığı süreçte üretici firmanın bu ürünü kendi web sitesinden daha ucuz fiyatla vatandaşa sattığı  ortaya çıkmıştı” dedi.

KALICI ÇÖZÜM İÇİN ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Kalıcı çözüm için ayçiçeği üreticisinin mutlaka desteklenmesi, üretimin artırılması, doğru planlama yapılması ve öngörülebilir bir tarım politikasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Gürer, “Yurt dışından ürün ithal ederim diye kalkıp o tarafa bakarsan, bu taraftaki topraklarına gerekli değeri vermezsen bu sorunları yaşar, sonunda da Toprak Mahsulleri Ofisi’nde yağ satmak durumunda kalırsın" ifadelerini kullandı.

TARIM BAKANLIĞINA SORU ÖNERGESİ

Öte yandan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun ayçiçeği yağı satışıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına 10 soruluk bir önerge verdi.

Gürer, şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

  • "TMO’nun ayçiçek yağı satışına başlamasının nedenleri nelerdir? TMO kurulduğu günden buyana bitkisel yağ satışı yapmış mıdır?
  • TMO'nun elinde satışa sunacağı 5 litrelik tenekelerden oluşan ayçiçek yağı miktarı ne kadardır?
  • Hangi firma tarafından dolum yapılmış olup toplam maliyeti ne kadardır? Alım neticesinde kurum zararı oluşmuş mudur?  
  • Bitkisel yağ hangi ülke/ülkelerden ithal edilmiştir? İthal edilen yağın GDO açısında uygun olup olmadığı her hangi bir laboratuvar tarafından incelenmiş midir, incelenmişse analiz raporunun tarafıma gönderilmesi olası mıdır?
  • Tariş, Trakyabirlik, Fiskobirlik, Antbirlik,  Çukobirlik gibi bitkisel yağ işleyen kooperatifler bu bağlamda faal midir, faal ise bu kooperatifler aracılığıyla satış işlemlerinin tercih edilmemesinin sebepleri nelerdir?  
  • TMO’ya verilen satış görevi Tarım kredi kooperatifi ile Et ve Süt Kurumuna ait satış marketlerine neden   verilmemiştir?
  • Raf fiyatlarında %100’e yakın fiyat artışı gerçekleşen ayçiçeği yağının fiyatının sabit tutulabilmesi adına ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
  • Ham yağ açığının kapatılması ve ayçiçeği ekim alanlarının artırılması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
  • Ülkemizde son 5 yılda ayçiçeği ekilen alan miktarı ve yağlık ayçiçeğinden elde edilen ham yağ miktarı ne kadardır?
  • Ülkemizde son 5 yıl baz alındığında ithal edilen ayçiçeğiham yağı ve ayçiçeği miktarı ne kadardır? Gerçekleşen ithalatın neticesinde hangi ülkelere toplam ne kadar ödeme yapılmıştır?​”

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da iş cinayeti | İnşaattan düşen 19 yaşındaki genç işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Erol Mütercimler 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, ceza ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...